Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 Super sprawa, sam od dawna myślę o hodowli, ale z braku miejsca na razie się wstrzymuje. Może w przyszłym roku po przeprowadzce... Fajnie by było gdybyś rozbudował temat o jakiś opis dla osób chcących zacząć własną hodowlę. Coś w stylu poradnika... Jak przygotowujesz jajka i wodę, oświetlenie, napowietrzenie, ile trwają cykle, mrozisz to potem czy zużywasz na bieżąco itd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 Fajna hodowla...Podpisuję się pod tym co Darek napisał. Przydał by się opis, mam więcej miejsca pod akwarium to i mała hodowla by się zmieściła. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
odan Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 To ja się podpiszę pod Darkiem i Norbertem Też bym chętnie poczytał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Jest taki fajny zestaw do hodowli z firmy hobby, super sprawa bo nie trzeba do niego żadnego dotleniania i oświetlenia. Fajnie się sprawdza. Parę razy robiłem i wylęg był bardzo duży. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevi74 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 @Piotr1 zestaw do wylęgu larw solowca to można z butelki zrobic ale wszystkich raczej interesuje jak @nanokaczor dorosłe osobniki artemii hoduje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie chcę nikogo obrażać ale jako inżynier wyrażę się prosto i ściśle - moim zdaniem ten zestaw jest do kitu. Jeśli chodzi o artemie to pozyskiwanie solowców wolnych od bakterii, skorupek , hydroidów to jedno a hodowla dorosłych solowców to zupełnie co innego. Solowce z cyst może wylęgać każdy i bardzo to polecam. Można w ten sposób pozyskać miliony solowców w przewidywalny sposób - codziennie przez cały rok. W zasadzie wystarczy do tego stanowisko do dekapsulacji i dwa stożki do wylęgu artemii. Do hodowli dorosłego solowca potrzeba dużo miejsca. Ja na przykład wolę zamiast dorosłego solowca hodować widłonogi i kiełże. Ich hodowle są bardziej stabilne i przewidywalne a do tego te organizmy są bardziej pożywne. Podstawowym problemem przy hodowli dużych solowców jest sterylność hodowli [hydroidy, widłonogi, kiełże zjadają solowce], stabilność parametrów [głównie chodzi o wysokie pH] i dostępność pokarmu. Sterylność najtaniej uzyskać przez wymrożenie i wysuszenie hodowli [tak jak w naturze]. Czasem hodowla idzie zupełnie bez problemu a czasem zdycha. Generalnie solowce wbrew pozorom są dość dziwne. Czasem same z siebie rosną sobie w beczce na ogródku, mnożą się a czasem człowiek się stara i nic z tego nie wychodzi. Sam zacząłem trochę eksperymentować z ich hodowlą w bardziej przewidywalny sposób, tak żeby mieć je w lato i w zimę i jak narazie jest tak że rosną, rosną i nagle padają. Ale mam ciągle nowe pomysły i eksperymentuję. Fotki z początku tematu zrobiłem "mądrym telefonem" na szybko, wtedy gdy dekapsułowałem cysty. Rano jak się wylęgną cysty postaram się zrobić nowe fotki wylęgniętych solowców. Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Ja do hodowli artemii używam stożka napowietrzanego od dołu, nic nie świecę nie zauważyłem żeby to miało jakiś wpływ na wylęg artemii jedynie temperatura i napowietrzanie w moim sposobie są potrzebne a jak coś polecam sol z jbl do hodowli artemii z ta sola mam wylegalność cyst bardzo duża na pewno pow 90% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) A możesz opisać jak przeprowadzasz ta dekapsulację? Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez andzior70 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja używam butelki pet po napoju Tymbark i napowietrzacza Raz z głupia frant wlalam trochę swiezo wylegnietych naupliusow do hodowli fito i tak sobie żyły, dorosły, zniosly jaja, z tych jaj wylegly sie młode, mlode dorosły i nagle wszystko padło. Potem już mi się odechciało hodować. Ostatnio kupiłam zywe dorosłe, z lodówki, poczestowalam ryby, a kilka sztuk wrzucilam do fito. Pożyły kilka dni i już ich nie widze. Może spróbuję jeszcze raz, ale z tych jaj, które kiedyś kupiłam, a nie z lodówki. Oddzielenie larw od kapsułek robiłam metodą bardzo prymitywną. Odlaczałam napowietrzanie i czekałam, aż puste kapsułki poleciały do gory butelki. Larwy wabiłam światłem telefonu świecąc nim w dół butelki. Mam dużą strzykawke, na koniec której zatknęłam kawałek wezyka do rodi i zgromadzone na dole larwy odsysalam do strzykawki. Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Konrad solowca czym karmisz? jak dł€go trzeba go trzymać, żeby można dgo była skarmiać w akwarium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2019 Świeżo wylęgnięty solowiec najlepszy jest zaraz po wylęgu. Potem po 24 godzinach trzeba go nakarmić. Można go napakować tranem, lecytyną, fitoplanktonem, drożdżami itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) A film też zrobimy... Bo drogą do rozwinięcia akwarystyki i terrarystyki jest promowanie i rozwój hodowli żywego pokarmu. A nie oszukujmy się, jeśli 100 osób zacznie to robić i będą się wymieniać wiedzą to dopracują całą technikę do perfekcji w 100 razy krótszym czasie. Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2019 W dniu 21.08.2019 o 22:43, nanokaczor napisał: A film też zrobimy... Bo drogą do rozwinięcia akwarystyki i terrarystyki jest promowanie i rozwój hodowli żywego pokarmu. A nie oszukujmy się, jeśli 100 osób zacznie to robić i będą się wymieniać wiedzą to dopracują całą technikę do perfekcji w 100 razy krótszym czasie. Ło panie, wybielaczem JE traktujesz? Na to bym nie wpadł, i potem się wylęgają normalnie? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 3 Września 2019 Potem wylęgają się lepiej, są bardziej pożywne, jest na nich mniej bakterii i hydroidów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maeo Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Moja chodowla artemi Jak ktoś będzie chciał to napiszę krok po kroku jak wyhodować dorosłego osobnika Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Maeo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2020 To pisz bo wszyscy czekamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi_4444 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2021 W dniu 18.08.2020 o 15:45, Maeo napisał: Moja chodowla artemi Jak ktoś będzie chciał to napiszę krok po kroku jak wyhodować dorosłego osobnika Cześć Jeśli nadal jesteś gotowy podzielić się swoim sposobem na wyhodowanie dorosłej artemii to ja bardzo proszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach