atk Zgłoś Napisano 1 Września 2019 Witajcie, aby nie używać nazw firmowych i niczego nie reklamować... Wsadzilem kulki w przegródek tylko pytanie czy tak jest efektywnie i praktycznie czy lepiej wrzucić je w komorę i niech sobie leżą spokojnie? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 1 Września 2019 mogą tam być,lub bezpośrednio pod spływem wody Fajny baniakza rok będzie super rafa Ps.a czy one są takie magiczne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 1 Września 2019 10 minut temu, @Beti napisał: a czy one są takie magiczne Magiczne nie są ale potrzebowałem na szybko jakiejś nazwy... Z drugiej strony wg mnie produkt fajny i pomysłowy bo faktycznie duża powierzchnia na zagnieżdżanie bakterii i nie tylko Teoretycznie tak jak mam 4kg kulek to niby na mega akwarium skoro 1kg = 2850L Dodatkowo warto kupować je po 2kg bo w jednym ze sklepów w promo 1kg ~ 89 PLN a 2kg ~ 134 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 1 Września 2019 Nie rozumiem @atk dlaczego uważasz, że nie możesz użyć nazwy aby nie reklamować. Po to jest forum aby dowiedzieć się jak używać konkretnego produktu, a nie magicznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 1 Września 2019 (edytowane) Proponuję wyciągnąć kuleczki z siateczki, bo może gromadzić się tam niezły syfek. Bynajmniej u mnie tak było. Bez siatki jak ręką odjąl. Swoją drogą akwarium z potencjałem Edytowane 1 Września 2019 przez natan2012 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 1 Września 2019 Nie wyciągaj kulek bo robią robotę. Za to wstrząśnij raz na jakiś czas bo faktycznie się trochę zbiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 1 Września 2019 Myślę, że umieszczanie kontrolerów na sumpie to zły pomysł. Przy pracach porządkowych istnieje duża możliwość zalania ich wodą . A jeśli chodzi o kulki to ładuj ich jak najwiecej. Ceramiki nigdy nie za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 3 Września 2019 W dniu 1.09.2019 o 19:53, pawellb napisał: . A jeśli chodzi o kulki to ładuj ich jak najwiecej. Ceramiki nigdy nie za dużo A jednak z magią bym nie przesadzał chyba ze chcesz wyjałowić akwarium . 2kg to na ponad 4 tysiace litrów akwarium https://youtu.be/w3dbNlc__n8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Września 2019 Godzinę temu, Hoom napisał: A jednak z magią bym nie przesadzał chyba ze chcesz wyjałowić akwarium A w jaki sposób???Pytam poważnie, bo takie twierdzenie jest dosyć interesujące. W jakim mechanizmie złoże biologiczne (czyli samo w sobie nieaktywne, jedynie ułatwiające kolonizację różnych szczepów bakterii) może "wyjałowić" wodę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Września 2019 (edytowane) 2 minuty temu, dadario napisał: A w jaki sposób???Pytam poważnie, bo takie twierdzenie jest dosyć interesujące. W jakim mechanizmie złoże biologiczne (czyli samo w sobie nieaktywne, jedynie ułatwiające kolonizację różnych szczepów bakterii) może "wyjałowić" wodę? Pewnie chodziło mu o tą stronę biologiczną gdzie dochodzi do sytuacji ULNSowej Jacek56 coś o tych nadmiarach różnych magicznych kulek mógłby powiedzieć bo sam jakiś czas temu je redukował. Edytowane 3 Września 2019 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Września 2019 @=Fresz= a znasz zbiornik który na samych kulkach dojdzie do ULNS? Bo ja nie , zwykle musi być dodatkowo dodawana pożywka.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Września 2019 4 minuty temu, dadario napisał: @=Fresz= a znasz zbiornik który na samych kulkach dojdzie do ULNS? Bo ja nie , zwykle musi być dodatkowo dodawana pożywka.... Nikt tu nie napisał że żadnej pożywki dawać nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Września 2019 Teraz, =Fresz= napisał: Nikt tu nie napisał że żadnej pożywki dawać nie będzie ale że będzie dawał też nie :-) A co do dobierania odpowiedniej ilości. Znając swój zbiornik możesz do tego dojść, ale moim zdaniem lepiej redukować niż musieć dokładać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Września 2019 (edytowane) 14 minut temu, dadario napisał: @=Fresz= a znasz zbiornik który na samych kulkach dojdzie do ULNS? Bo ja nie , zwykle musi być dodatkowo dodawana pożywka.... Jacek56 kiedyś wspominał o przesadzonej ilości mediów. Aczkolwiek do mediów maxpecta ma długie zęby. W kostce nie widziałem reakcji na włożenie dwóch bloków i jednego kilograma, żeby je zasiedlić do nowego akwa. Po wyjęciu też nie obserwuje zmiany parametrów. Edytowane 3 Września 2019 przez norbi2222 literówki (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Września 2019 1 minutę temu, norbi2222 napisał: Jacek56 kiedyś wspominał o przesadzonej ilości mediów. Aczkolwiek do mediów maxpecta ma długie zęby. W kostce nie widziałem reakcji na włożenie dwóch bloków i jednego kilograma kulek do kostki, żeby je zasiedlić do nowego akwa. Po wyjęci tez ie obserwuje zmiany parametrów. No to produkt przereklamowany. Kulki bioceramax1600 jak widać lepiej robią robotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Września 2019 No tak, ale trzeba na to spojrzeć też ze strony zbiornika. W dobrze działającym i zadbanym zmiana ilości złoża będzie miała mały wpływ. W zapuszczonym i przerybionym może być dużym problemem. Ja tam osobiście jestem zwolennikiem zwykłego siporaxu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Września 2019 19 minut temu, dadario napisał: No tak, ale trzeba na to spojrzeć też ze strony zbiornika. W dobrze działającym i zadbanym zmiana ilości złoża będzie miała mały wpływ. W zapuszczonym i przerybionym może być dużym problemem. Ja tam osobiście jestem zwolennikiem zwykłego siporaxu... Tak Szymon masz rację. Jednak nie zmienia to faktu, że firma w opisie swojego produktu znacznie przesadziła. Myślę, że przynajmniej dziesięciokrotnie w stosunku ilość mediów, a ilość wody. W związku z tym, że wcześniej je kupiłem to są w nowym akwa. Prawdopodobniej więcej ich nie kupię. Zresztą zobaczę jak będą się sprawować w nowym akwarium. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 3 Września 2019 59 minut temu, norbi2222 napisał: Jednak nie zmienia to faktu, że firma w opisie swojego produktu znacznie przesadziła. Myślę, że przynajmniej dziesięciokrotnie w stosunku ilość mediów, a ilość wody. całkowita zgoda z mojej strony również, też mam te kulki i lecą w kulki jednak traktuję te kulki jako drobny dodatek do 12L Siporaxu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 3 Września 2019 (edytowane) 12 minut temu, @Beti napisał: całkowita zgoda z mojej strony również, też mam te kulki i lecą w kulki jednak traktuję te kulki jako drobny dodatek do 12L Siporaxu... Stosunek ceny tych mediów do ich możliwości jest nieadekwatny. Siporax wypada znacznie lepiej i pewnie jego dołożę do sumpa jeżeli będzie taka potrzeba. Firma w moich oczach straciła i raczej będę mocno głosował swoim portfelem. Edytowane 3 Września 2019 przez norbi2222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heatbeat Zgłoś Napisano 4 Września 2019 Masz na myśli firmę, gdzie opisy produktów pisze jakiś morski Paulo Coelho? Kumpel przywiózł identycznie wyglądające kulki(tylko sporo większe) z Japonii, gdzie wysypywano je ciężarówkami do cieków wodnych celem filtracji biologicznej. Było to ze 20 lat temu. Taka to "nowość" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach