chwialek Zgłoś Napisano 13 Października 2021 (edytowane) 11 godzin temu, luft napisał: Może cos mi się rzuci w oczy. Nie wiem może głupi trop... ale zerknij na tabelkę przepływów. Źródło: https://intelio.com.pl/artykuly/pokaz/jaki-jest-przeplyw-wody-przez-dana-srednice-rury/ Edytowane 13 Października 2021 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikas Zgłoś Napisano 13 Października 2021 @chwialek i chyba to jest to. Ja mam średnice 25mm i ostatnio sumpa przeniosłem do garażu więc jest długi odcinek rury. Pompa może na sterowniku przycinać z automatu przepływ wody po wykryciu oporu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 13 Października 2021 nie przycinać tylko pracować szybciej ale wody więcej nie przepłynie bo hamuje ją rura.. Może ktoś to potwierdzi bo widzę że pojawił się nowy temat dotyczący doboru pompy zapitalania wody w systemie a tak naprawdę to wg mnie sami sobie to stopujemy właśnie hydrauliką, wysokością podnoszenia i dobierać pompę należy do tych parametrów a nie gonić nią cyferki... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 28 Października 2021 W dniu 13.10.2021 o 10:40, mikas napisał: @chwialek i chyba to jest to. Ja mam średnice 25mm i ostatnio sumpa przeniosłem do garażu więc jest długi odcinek rury. Pompa może na sterowniku przycinać z automatu przepływ wody po wykryciu oporu. Jak finalnie zakonczyla sie sprawa? Udalo sie pozytywnie przerobic hydraulike? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drogba_37 Zgłoś Napisano 8 Maja (edytowane) Właśnie idzie do mnie ta pompa, pewnie dojdzie w piątek. Mam pytanie o przyłącza jej do rur, zawsze łączyłem na sztywno a dzis facet od którego ja kupuje proponował połączyć ja z hydrauliką wężem silikonowym, wystarczy zwykły gumowy wąż i na zaciski ślimakowe o to tu chodzi? o cos takiego ch Edytowane 8 Maja przez drogba_37 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 14 Maja On 5/8/2024 at 8:10 PM, drogba_37 said: Właśnie idzie do mnie ta pompa, pewnie dojdzie w piątek. Mam pytanie o przyłącza jej do rur, zawsze łączyłem na sztywno a dzis facet od którego ja kupuje proponował połączyć ja z hydrauliką wężem silikonowym, wystarczy zwykły gumowy wąż i na zaciski ślimakowe o to tu chodzi? o cos takiego ch IMO najlepiej na silikonowym np takim https://coralhouse.pl/pompy-obiegowe/33610-waz-silikonowy-do-pomp-obiegowych-25-mm-dlugosc-15-cm jest jest jeszcze 32mm. Zaciskasz plastikowymi trytkami i wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drogba_37 Zgłoś Napisano 17 Maja A mam jeszcze pytanie, w zestawie z pompą, takie OTO "przyklejaki" były... do czego to? moduł sterowania mocujemy na uchwycie który jest na śruby...to te kwadraciki co trzymaja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 17 Maja (edytowane) 1 hour ago, drogba_37 said: A mam jeszcze pytanie, w zestawie z pompą, takie OTO "przyklejaki" były... do czego to? moduł sterowania mocujemy na uchwycie który jest na śruby...to te kwadraciki co trzymaja? w sumie to nie zastanawiałem się nad tym, ponieważ nie montuję sprzętu na wkręty (generalnie staram się nie wiercić w szafce niczego) tylko montuję na dobrą taśmę dwustronną. Od tyłu są dwa pasy wklejone taśmy i nie da się kontrolera bez siły oderwać. Mam tak każdy sprzęt przyklejony i w razie zmiany nie mam dziur w szafce EDIT: heh dopiero teraz zobaczyłem, że wątek tyczy się pompy (ostatnio o falowniku był stąd w pośpiechu odpisałem). Nie mniej jednak kontroler/uchwyt najlepiej na taśmę dwustronną a te kwadraciki nie mam pojęcia do czego. Raczej zbędne. Edytowane 17 Maja przez ArturNano (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 17 Maja Te, jak piszesz "kwadraciki" są do kabla, który możesz przy ich pomocy przytwierdzić trytyką i wtedy zamiast dyndać swobodnie można przy ich pomocy puścić kabel wzdłuż boku szafki, drzwiczek, szyby zbiornika, czy czego tam się chce. Bardzo praktyczna rzecz, a np. w przypadku cyrkulatorów Vortecha, wręcz niezbędna. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 17 Maja 4 godziny temu, ArturNano napisał: w sumie to nie zastanawiałem się nad tym, ponieważ nie montuję sprzętu na wkręty (generalnie staram się nie wiercić w szafce niczego) tylko montuję na dobrą taśmę dwustronną. Od tyłu są dwa pasy wklejone taśmy i nie da się kontrolera bez siły oderwać. Mam tak każdy sprzęt przyklejony i w razie zmiany nie mam dziur w szafce EDIT: heh dopiero teraz zobaczyłem, że wątek tyczy się pompy (ostatnio o falowniku był stąd w pośpiechu odpisałem). Nie mniej jednak kontroler/uchwyt najlepiej na taśmę dwustronną a te kwadraciki nie mam pojęcia do czego. Raczej zbędne. Jaką dobrą taśmę dwustronną Pan poleca? Nie zostawia kleju po odklejeniu? Da się odkleić urządzenie bez jego uszkodzenia skoro tak mocno trzyma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturNano Zgłoś Napisano 19 Maja On 5/17/2024 at 6:00 PM, MarcinH said: Jaką dobrą taśmę dwustronną Pan poleca? Nie zostawia kleju po odklejeniu? Da się odkleić urządzenie bez jego uszkodzenia skoro tak mocno trzyma? używam taśmy montażowej dwustronnej Pattex. Powoli da się oderwać i wyczyścić taśmę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach