Reefbos Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Może wiecie kto wykonuje na zamówienie pokrywy bezpieczne dla morskich zbiorników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Co znaczy bezpieczne dla morskich zbiorników??? Oraz o jaką pokrywę się rozchodzi. Bo ogólnie to nie zaleca się przykrywania zbiornika. Najczęściej powoduje to problemy z wymianą powietrza jak również znacznie szybciej niszczy oświetlenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Bezpieczna to taka, która w kontakcie z solą nie będzie wydzielała niczego niechcianego (nie jestem chemikiem np. związki glinu, czy łuszcząca się z czasem farba). Problem przegrzewania da się rozwiązać lampy będą ponad pokrywą a na jej boku wentylatorki. Chcę uniknąć zbędnych odbić światła poza zbiornikiem. Na przykład coś takiego, jak na poniższym obrazku: Albo taka. Wyższa, ale za to z mniejszymi otworami (kwadratowe lub owalne) jeszcze bardziej ograniczająca refleksy świetlne poza zbiornikiem. Jeśli wiadomo jaki jest kąt świecenia lampy, można wszystko dokładnie dopasować. W razie potrzeby, ciche wentylatory są do kupienia bez problemu. Edytowane 4 Października 2019 przez Reefbos (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Października 2019 To się robi tak zwaną koronę a nie pokrywę w przypadku morskiego zbiornika takie otwory w pokrywie nadal będą utrudniać wymianę gazową a dwa że będą blokować światło. Jeżeli myślisz o lampie led to musi ona być zamontowana wyżej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Blokować światła z pewnością nie będą, bo jak wiadomo biegnie po linii prostej. Lampa led (konkretnie hydra 26) dla tego zbiornika powinna być między 8 a 10 cali nad powierzchnią. Na rysunku są to dokładnie 22cm, czli ok 9". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Jeśli jesteś pewny swojego pomysłu to rozrysuj każdy element, policz wymiary i zamawiaj gotowe formatki PVC (ja polecam twarde). Chociaż moim zdaniem "pokrywa" to kłopot. Jeśłi przeszkadza Ci światło z lamp poza zbiornikiem, to pomyśl nad zabudową góry po prostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 2 minuty temu, dadario napisał: "pokrywa" to kłopot. Dokładnie. Zastanawiam się gdzie byłyby zawiasy i jakby to miało sie otwierać przez te lampy? Lampy musiałby mieć możliwość podwieszania wyżej na czas otwierania pokrywy. Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, dadario napisał: ... to rozrysuj każdy element, policz wymiary i zamawiaj gotowe formatki PVC (ja polecam twarde)... Jak nie będzie wyjścia to będę musiał tak zrobić, choć wolałbym całość prac zlecić. Przegrzanie to nie jest problem. W swoim pierwszym zbiorniku miałem własnoręcznie przerobioną pokrywę od słodkowodnego i przez otwory świeciły dwie lampy HQI (gdzie ledom do ich temperatury). Utrzymanie temperatury - wtedy bez wentylatorów - nie było problemem, oczywiście poza latem kiedy i tak jest z tym kłopot. Nie mogę zabudować po sufit, bo się nie komponuje z wnętrzem. Tak więc nadal liczę, że pomożecie mi znaleźć wykonawcę. Sorry, poprawka - lampa była jedna z dwoma żarnikami HQI (jakaś angielska). Nazywała się Arcadia - może ktoś takie jeszcze pamięta. Z koroną a bardziej półkoroną byłoby to coś w tym rodzaju. I tak światło odbite od wody lądowałoby na suficie i ścianach. Edytowane 4 Października 2019 przez Reefbos (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach