jar2789 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 Jako, że mam dość różnych wyników na hance szukam czegoś co dobrze mierzy Ca... Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 kup Colombo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 Ja używałem 3 testów kropelkowych. Saliferta, Colombo i ATI. Najfajniej używa się tego ostatniego(wada trzeba dodać wody RO), ale wszystkie odczynniki dodajemy w kropelkach co jest moim zdaniem wygodniejsze niż sypanie proszku. Szczególnie w Colombo te fiolki na proszek są średnio wygodne. Zmiana koloru też w ATI jest najwyraźniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Tu nie chodzi o wygode robienia testu, a raczej na dokladny jego wynik, co do testow ATI nie miałam ale i tez nie ma o nich nic jak na forum tak słabo w necie, jak widzę są drogie i mało dostępne, jak tak patrzę po sklepach w Pl nie bardzo je widać na półkach. Test colombo na Ca kosztuje około 50zl z Ati okolo 23-25€ a wiarygodność? ilu testowalo colombo a ilu Ati = wynik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Dokładnie. Nawet niech się trudno je robi ale będzie dokładny wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Ale prostota wykonywania tego testu wpływa na jego dokładność. Jak masz dodać 0,05ml proszku tą łyżeczką miarową to po prostu łatwiej o błąd niż wkraplając odczynnik. Tak mi się subiektywnie wydaje To co odczytuje na kropelkach pokrywa się z ICP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 AF też ma fajne testy.Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 8 godzin temu, @Beti napisał: Ati okolo 23-25€ 19,90 a później za 11.90 kupuje się płyny. I teraz hit. ATI za te 20€ jest na 100 TESTÓW!!! A colombo na 40, więc nie wiem co jest droższe.. W DE dużo osób ich używa, dużo osób też używa colombo, saliferta i JBL. Ale następny test na ca to będzie własnie z ati, zobaczymy. Zawsze irytują mnie te proszki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 21 minut temu, elespero napisał: 19,90 a później za 11.90 kupuje się płyny. I teraz hit. ATI za te 20€ jest na 100 TESTÓW!!! Ladujac do koszyka 23euro z przesyłką lub inną strona 25euro do Pl,stąd tak napisałam, nie neguję że są złe..jest ich mało w Pl ludzie jeszcze nie przetestowali stąd może wolą sprawdzona marke, pewno z czasem i do Ati się przekonam,przekonają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Teraz, @Beti napisał: Ladujac do koszyka 23euro z przesyłką lub inną strona 25euro do Pl,stąd tak napisałam, nie neguję że są złe..jest ich mało w Pl ludzie jeszcze nie przetestowali stąd może wolą sprawdzona marke. Z wysyłką to tak, też jestem ciekaw jak z ich dokładnością. Lecz w każdym teście jest płyn referencyjny. To jest fajne. Następne testy pójdą z ATI, opiszę co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmaadd Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Nie polecam tego Colombo, tyko 40 testów, łyżeczka i proszek malutkie co wymaga precyzji i wydłuża test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 1 minutę temu, mmaadd napisał: Nie polecam tego Colombo, tyko 40 testów, łyżeczka i proszek malutkie co wymaga precyzji i wydłuża test. lepsze niż salifert. Ja nie mam problemu z wykonaniem tego testu. powtarzalność wzorowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Ja też myślę że zdecydowanie Colombo jest lepszym testem na Ca od Salifarta, to że ma 40testow to nie ma znaczenia wynik ma znaczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Ja używam testów od AF i nie narzekam...pokrywają się z ICP Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Pomimo że AF mi podpadło w innym przypadku to też używam ich testów ze względu na cenę Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Widzę, że nie ma jakiegoś wiodącego, który by rządził w testach na wapń... No nic, dziękuję za opinię i czekam na dalsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Gr4b3Q wszystko fajnie tylko, że ja po angielsku umiem sex, marlboro i jeansy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) dalej masz wykresy, nie trzeba angielskiego Consistency - powtarzalność, Accuracy - dokładność Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Gr4b3Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) 41 minut temu, =Fresz= napisał: Pomimo że AF mi podpadło w innym przypadku to też używam ich testów ze względu na cenę Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Piękne akwarium i ryzykować żeby oszczędzić kilka złotych. Możesz to wyjaśnić? Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Jacek56 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 No z tego filmiku zdecydowanie AF. Jednak nie było Colombo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Piękne akwarium i ryzykować żeby oszczędzić kilka złotych. Możesz to wyjaśnić? Znajomy robi testy ICP, ja od niego biorę co jakiś czas wodę z podmiany i zawsze parametry mi się zgadzają ale jeżeli Ciebie one zawiodły to będę trzymać rękę na pulsie Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 45 minut temu, =Fresz= napisał: Znajomy robi testy ICP, ja od niego biorę co jakiś czas wodę z podmiany i zawsze parametry mi się zgadzają ale jeżeli Ciebie one zawiodły to będę trzymać rękę na pulsie Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Fajny masz układ. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 Układ układem ale tu chodzi o test AF [emoji14]Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 2 godziny temu, jar2789 napisał: No z tego filmiku zdecydowanie AF. Jednak nie było Colombo... Z tego filmiku wynika że każdemu wychodzi inaczej. Dokładność testu zależy jak się do tego przyłożysz. Jak widać, każdym testem można zrobić dobrze i każdym zrąbać. Dla mnie colombo przemawia bo widać lepiej różnice w zmianie koloru w stosunku do saliferta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach