madpl Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Potrzebuje pomocy. Akwarium założone przed świętami, kostka 43 litry, filtracja kaskada z siporaxem i watą. Dzisiaj korale przestały się pompować, na powierzchni zbiornika przy ściankach zrobiła się piana. Tak jak na zdjęciach. Co się dzieje? jeszcze wczoraj się pompowały Edytowane 6 Stycznia 2020 przez madpl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Na początku sprawdź grzałkę a międzyczasie parametry wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ustrzycki Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 I napisz coś o baniaczku... Bo nic o nim nie wiemy.Skała żywa,to widać,a co z resztą?Jakie podłożę,co w kaskadzie?Bo tak,to wróżenie z przysłowiowych fusów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madpl Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 kaskada FZN3 w środku w koszyku siporax i wata, grzałka trzyma dobrze, temp. 25,5 stopnia Celsiusza. Akwarium założona na żywej skale (wiem że mało) + 20l świeżej wody RO z solą morską Hiker + 20 litrów z działającego już akwarium morskiego. Do tego grys koralowy na dnie. Podpiąłem na chwilę pompkę powietrza do FZN tak aby wirnik rozbił pęcherzyki na małe i wtłoczył do wody. Pompka czerpała powietrze z dworu (chodziło mi o natlenienie). Zgasiłem oświetlenie i zaczęły się rozwijać, po zapaleniu znowu się kurczą. (lampa Aqael Leedy slim duo marine and actinic) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Jeśli masz testy to sprawdź w pierwszej kolejności kh i Ph. Po puszeczeniu powietrza mogło zmienić się ph I sprawdź zasolenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madpl Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 zasolenie 1,024, pH na poziomie 7,4 pozostałe testy muszę kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 7.4??? duuuzo za niskie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madpl Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 napowietrzam aby podnieść pH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Piana to nic nienormalnego, mi zbiera ją mini skimmerek. Ale jak tester napisał pH jest bardzo niskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Tak tylko zaczepnie. Wy tak na poważnie? Korale, widzę, że miękkie, nie pompują się 1 (słownie: jeden) dzień i już dochodzenie? Kiedy dokładnie zalałeś akwarium? Przed świętami to ma 1 miesiąc chociaż czy mniej? Jak dla mnie to jeszcze za młode aby cokolwiek się doszukiwać i niepotrzebnie mieszać. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madpl Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Zalane dosłownie przed Świętami, obecnie zbiornik ma 15 dni. Zaczynam dopiero w akwarystyce morskiej, dlatego zmartwiła mnie taka nagła zmiana - wczoraj wszystko super - dzisiaj nie pompują się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Dawno się nie udzielałem na forum, ale "za moich czasów" 15 dni to nic. Zakaz jakiegokolwiek życia, a na pewno nie korale. Jak szykowałeś się do startu? Skała żywa pewnie obumiera i truje wodę, co jest normalne ale w tak młodym akwarium nie powinno się jeszcze znajdować życie i zapewne stąd też tak niskie pH. Może pomoże węgiel aktywny - będzie wyłapywać to co obecnie truje wodę Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz2 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Bartolomeo 84 bardzo trafna odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 Mysle podobnie jak Bartolomeo. Dojrzewanie dopiero sie zaczelo. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapajos32 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 Pośpieszyłeś się tak jak piszą Koledzy, dwa tygodnie to nic - ja wprowadzałem życie po 2 miesiącach - a i tak chyba było troszkę za szybko, podstawowe testy na tym etapie : PH , KH, NH3 i NO2 - te dwa ostatnie pokazują czy dojrzewanie już się zaczęło.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madpl Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 Nie wprowadzałem - to życie było już na tej skale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madpl Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 Zastosowanie węgla w filtrze rozwiązało problem praktycznie od ręki. Dołożyłem też trochę skały (jeszcze brakuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2020 Skoro wegiel pomogl to prawdopodbnie pochlonal azotyny i amoniak. Obstawiam ze nie zakoczyl Ci sie jeszcze cykl azotowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukanus Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2020 Czekać, czekać i jeszcze raz czekać. Wszystko musi się rozpędzić. Jak to doświadczeni bardziej ode mnie piszą, cierpliwości nigdy nie za dużo w tym hobby. No i jeszcze jedno, czytać i zgłębiać wiedzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach