pdz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Hej Jak odłowić babkę ? Robi mi w akwarium górę z aragonitu, równałem, ona z powrotem robiła, więc myślę, że dosypię nieco aragonitu ale i ten przemeblowała. Jak ją odłowić ? Nie wiem czy siatką (muszę kupić) dam radę czy jednak pułapka ? Jeżeli pułapka , to jakaś DIY czy kupić , jaką ? Jak najlepiej zwabić babkę ? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz140 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Witaj ja u mnie odlawiam skutecznie wszystko pułapka z butelki [emoji6]Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 A tak Ci to przeszkadza? Większość babek w końcu będzie budować zamki z piasku, ze swoją już nie walczę, niech ma tak jak chce, przynajmniej piach jest czysty :)Przez chwilę miałem dwie babki w zbiorniku odłowiłem je siatką. Przygłodziłem ryby dwa dni, a potem wsadziłem przy jej norce siatkę z rozpuszczoną kostką lasonogów, 10 minut i była w wiadrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Moja nie czyści, zrobiła górę i tyle, zasypuje korale, które akurat są w pobliżu. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Jak ja starałem sie odłowić chromis margaritifer to jedyne co przyniosło rezultat to najmniejszy haczyk na ryby, najcieńsza żyłka i 10 minut roboty. Inne sposoby na tego cwaniaka nie działały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 26 minut temu, MichalCz napisał: Jak ja starałem sie odłowić chromis margaritifer to jedyne co przyniosło rezultat to najmniejszy haczyk na ryby, najcieńsza żyłka i 10 minut roboty. Inne sposoby na tego cwaniaka nie działały. Lol Wędkarz akwarystyczny A tak serio to próbuj tak jak kolega Ejdżej88 pisze lub próbuj wieczorem z latarką łowić - wtedy ryby są bardzo ospałe. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2020 Niestety ale mówiłem poważnie. Z ta rybą był taki problem że jak podchodziłem do akwa to od razu się chowała w skały. Wszystko co włożyłem do zbiornika typu pułapki to przez 2 dni nie wychodziła. Aż tu na forum wyczytałem o haczyku i żyłce. Zadziałało w ciągu 10 minut. Ale zrobisz jak uważasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapajos32 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 Nie no świetny pomysł kaleczyć ryby haczykiem wędkarskim...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Tapajos32 napisał: Nie no świetny pomysł kaleczyć ryby haczykiem wędkarskim...... Nic rybie nie będzie. Zwykły mini haczyk bez zadziorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapajos32 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 każdy haczyk na ryby ma zadzior bo taka jest mechanika jego działania - ergo nawet jeśli nie ma zadzioru to i tak porani rybę - rana po haczyku stanie się wrotami zakażenia , pomijając stres i ból zdadany rybie …. Zauważyłem ze na forum pojawiają się dziwne porady kiedyś był temat o tym żeby używać molinezji jako indykatora dojrzewania akwarium teraz łowienie ryb w akwarium haczykiem …. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2020 Dzięki za porady. Sądzę, że jak podbierak/siatka nie da rady to zrobię pułapkę DIY , na pewno nie haczyk , chyba , że dedykowana pułapka , w przyszłości mam zamiar odłowić 2 ryby jak podrosną i będą za duże na mój zbiornik. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2020 Ja odłowiłem kiedyś babkę rurką dł około 12cm średnicy 5cm z jednej strony zaślepioną na stałe obwiązaną żyłką i zasypaną w piasku obok norki babki. Gdy babka wlazła do rurki kawałkiem plexi zasłoniłem wylot i żyłką wyciągnąłem babkę z rurką na powierzchnię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach