dla syna Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 Glin z wody sam schodzi pod warunkiem że w rodi go nie dodajesz. Uważam że somoza jest kiepskiej jakości. A kabelek miedziany nie powinien w ogóle się znaleść tam gdzie jest bo miedź jest zabójcza dla bezkręgowców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niknik Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 W dniu 29.01.2020 o 15:04, piotrs napisał: Witajcie,robiłem testy ICP i wyszedł mi glin aż 0,0359 mg/l a skala jest do 0,1 mg/l więc przekroczone trzykrotnie. Czy jest absorbent który wyciągnie aluminium? posiadam w akwa purigen jeden i nie wiem, czy to może on jest tego powodem. masz ~1/3 normy tj raczej niedobór a nie przekroczenie. co do wodorotlenków i KH rozpuszczony w wodzie CO2 to kwas węglowy czyli H2CO3 KOH + H2CO3 = K + H2O + HCO3 to czy wodorotlenek podbije KH a właściwie jak mocno, zależy od ilości CO2 rozpuszczonego w wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 6.06.2020 o 19:47, niknik napisał: masz ~1/3 normy tj raczej niedobór a nie przekroczenie. Nie nie . Jedno zero nie było dodane tam norma dla glinu jest 0,01 . W dniu 6.06.2020 o 15:36, dla syna napisał: Glin z wody sam schodzi pod warunkiem że w rodi go nie dodajesz. Uważam że somoza jest kiepskiej jakości. A kabelek miedziany nie powinien w ogóle się znaleść tam gdzie jest bo miedź jest zabójcza dla bezkręgowców. Osmoza ? Dość nowe filtry są . Żywice też jakoś nie dawno wymieniłem . ale może. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez Caban (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 3 godziny temu, Caban napisał: Osmoza ? Dość nowe filtry są . Żywice też jakoś nie dawno wymieniłem . ale może. Może któraś uszczelka nie trzyma i puszcza bokiem. Kiedyś tak miałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Czy kiedyś używałeś białych pochłaniaczy fosforanów? Np phosguard? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Mi jak Tester napisał glin wyleciał w kosmos używając phosguard swojego czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 Nie nie używałem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 Ja na fosforany używam gfo. Zbiera fosforany i silikaty. Wrzucam woreczek a za 3 miesiące wyciągam i wkładam nowy. Czy działa hmm, nie mam pojęcia bo mam wg hanki po4 0.00. Na icp wychodzi pomiędzy 0.02 a 0.05. Urzywam gfo bo tak się nauczyłem a obecnie nie mam odpieniacza. Trochę dużo karmię a korali puki co mało bo jestem po przesiadce na większe Glin u mnie występuje jedynie w ballingu i pewnie ciut trafia z rodi. Ale to są na tyle małe ilości że nie wzrasta pomimo braku podmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach