Mistral Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Po przeprowadzce do nowego mieszkania, koral umiera. Czy jest jakakolwiek opcja na ratunek? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Mistral (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 Po ilości szczegółów na temat akwarium które podałeś mogę powiedzieć, że pewnie dzielnica mu nie odpowiada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 49 minut temu, boo12 napisał: Po ilości szczegółów na temat akwarium które podałeś mogę powiedzieć, że pewnie dzielnica mu nie odpowiada Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 57 minutes ago, boo12 said: Po ilości szczegółów na temat akwarium które podałeś mogę powiedzieć, że pewnie dzielnica mu nie odpowiada Kostka 64l oparta na FZN3 (w środku siporax + wata). Od wczoraj nowe światełko AI Prime HD16 (wcześniej Sirius Nano 40). Parametry mierzone wczoraj: NH3: 0 NO2: 0 NO3: 50 PO4: 0 Ca: 480 KH: 9.9 pH: 8.0 zasolenie: 1.026 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felix Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 8 minut temu, Mistral napisał: NO3: 50 jesteś pewien, że jest tak wysokie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 16 minut temu, Mistral napisał: NH3: 0 NO2: 0 NO3: 50 PO4: 0 Ca: 480 KH: 9.9 pH: 8.0 Czym robisz testy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 Wszystkie testy Saliferta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Moją po zmianie na AI prime musiałem wręcz lekko przesunąć w cień do jaskini na piasku hehe. Odżyła o jest napompowana jak balon, rośnie w oczach. Widzę że masz ja na skałę, zejdź z nią na piasek oraz mam nadzieję, że po prostu nie odpaliłeś lampki z jakimś programem i duża ilością białego. Trzeba aklimatyzować, najlepiej z miesiąc. Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez FajnyRadziu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2020 trachy nie lubią mocnych ledów daj ją niżej Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Panowie, dzięki za podpowiedzi. Na pewno dam ją dzisiaj niżej. Co do samej kondycji korala - wymiana oświetlenia nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ ten stan pogarszał się z dnia na dzień od kilkunastu dni (przed zmianą oświetlenia). Myślicie, że można jej jeszcze jakoś dodatkowo pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 A to nie czasem jakieś brown jelly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felix Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) jeżeli tak wysokie azotany rosły powoli i koral się oswoił to nie stanowi problemu, gorzej jeżeli skok azotanów był gwałtowny (na przykład po wzruszeniu piasku) Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Felix (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 1 hour ago, Felix said: jeżeli tak wysokie azotany rosły powoli i koral się oswoił to nie stanowi problemu, gorzej jeżeli skok azotanów był gwałtowny (na przykład po wzruszeniu piasku) Mówimy tutaj raczej o scenariuszu nr 2 - gwałtowany skok po przeprowadzce. Tylko wciąż pozostaje pytanie - co mogę teraz z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Dać ją w cień i dokarmiać. A z parametrami zrobić porządek. Tą watę co ile wymieniasz?Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 10 hours ago, =Fresz= said: Dać ją w cień i dokarmiać. A z parametrami zrobić porządek. Tą watę co ile wymieniasz? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Zapewne zbyt rzadko, bo raz w tygodniu. Postaram się teraz robić to co dwa dni. Tak naprawdę do tej pory nie dokarmiałem korali indywidualnie. Mrożonka podana bezpośrednio na korala to dobry pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2020 Nie mrożonka a np fitoplankton w żelu i fm lps grow and color. Ja tak odratowałem scolymię.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WłodekP Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2020 W dniu 19.04.2020 o 21:32, Mistral napisał: Kostka 64l oparta na FZN3 (w środku siporax + wata). Od wczoraj nowe światełko AI Prime HD16 (wcześniej Sirius Nano 40). Parametry mierzone wczoraj: NH3: 0 NO2: 0 NO3: 50 PO4: 0 Ca: 480 KH: 9.9 pH: 8.0 zasolenie: 1.026 Witam, Noszę się z planem wymiany swojego Sirusa. Proszę o opinię nt. AI 16HD. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2020 Daj ją na piasek, karm możonkami, żadnych wynalazków, najlepiej drobny kryl, zmiksowane mięso małż, solowiec, pipetą wprost do mordki. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistral Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2020 14 hours ago, WłodekP said: Witam, Noszę się z planem wymiany swojego Sirusa. Proszę o opinię nt. AI 16HD. Z góry dziękuję. Mam tą lampę od 5 dni i jestem bardzo zadowolony. Całkowicie inna półka w porównaniu do Siriusa. Wygodne sterowanie za pomocą aplikację, w sieci wiele gotowych, sprawdzonych presetów, które ew. można edytować wedle własnych potrzeb. Z mojej strony polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2020 Po4 0,to jest przyczyna,teraz tylko aminokwasy i papu i moze dojdzie do siebie. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach