JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Witam Będę uruchamiał nowy zbiornik i może ktoś mi doradzi. Chodzi o skałę . Aquascape Natural Aquarium Rock Natures Ocean Base Rock Natures Ocean Purple Base Rock Pozdrawiam Edytowane 2 Maja 2020 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 @JerzyB Niestety linki do erybki musiałam usunąć ... Spróbuj inna formę przekazu, mam nadzieje że rozumiesz. Ps. Proponuję Fiji Pukani, fajna skala i bezproblemowa przy starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 19 minut temu, JerzyB napisał: Będę uruchamiał nowy zbiornik i może ktoś mi doradzi. Chodzi o skałę Ale co doradzi? Jaką skałę wybrać czy jak ją przygotować czy jak ją poukładać....? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Chodzi o wybór skały Edytowane 2 Maja 2020 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Niestety są tylko płyty Pukani, zapytaj Konrada, czy będzie sprowadzał bryły. Jak ostatnio byłem to widziałem jeszcze gałęzie. https://www.coralhouse.pl/sucha-skala-pukani-1kg~p37508 Edytowane 2 Maja 2020 przez norbi2222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Natures Ocean Purple Base Rock, miałem 1 bryłę w akwarium, obecnie jest na balkonie, jak dla mnie kawał betonu w dodatku ten fiolet wygląda mało naturalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 A miał może ktoś tą Aquascape Natural Aquarium Rock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Godzinę temu, JerzyB napisał: Natures Ocean Base Rock Natures Ocean Purple Base Rock Myślę, że przed zakupem skały tej firmy warto rzucić okiem na wątek: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 @klossowski Dzięki Nie chcę kupować sztucznej i dylemat co wybrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Godzinę temu, JerzyB napisał: Nie chcę kupować sztucznej Jak nie chcesz sztucznej (tak samo jak ja ) to bierz suchą naturalną erybkową albo salariasową (podobno jest bardzo dobra) albo jakąś inną lokalną. Ja mam w planach erybkową, bo tylko tam mogę podjechać i czekam tylko aż sklep otworzą, bo na razie tylko internetowe zamówienia realizują... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 @klossowski Jaka to skała , ma nazwę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 A trochę z innej beczki. Czemu nie sztuczna??? Mam wrażenie, że ludzie boją się tych man made ale nie wiem czemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) @dadario Prawdę mówiąc to sztuczną można zrobić samemu , a nie przepłacać . Naturalna to naturalna Edytowane 2 Maja 2020 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Naturalna nie jest tańsza, więc argument ceny odpada. Filtracja traci na znaczeniu w dobie siporaxu i innych mediów. Wygląd też jest dyskusyjny. Rodzajów sztucznych jest wiele. Co innego podejście "nie bo nie",tutaj nie chce podejmować dyskusji, masz prawo sam decydować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Chciał bym ,by w akwarium była już biologia Edytowane 2 Maja 2020 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Godzinę temu, JerzyB napisał: Chciał bym ,by w akwarium była już biologia Nie do końca rozumiem. Uważasz, że na sztucznej skale biologia się nie rozwinie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Wiadomo będzie w całym akwa ,ale mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Czy sucha , czy sztuczna biologia będzie . Zawsze można dać kulki Maxspect , lub siporax . Zaletą sztucznej jest kształt , można zrobić , lub kupić co się chce . Suchej biologia , więcej bakterii się osadzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) 2 godziny temu, JerzyB napisał: @klossowski Jaka to skała , ma nazwę ? erybkowa to "sucha skała" po 25 zyla na promocji, a salariasowa to "sucha skała koralowa naturalna" koło 40 zyla. 2 godziny temu, dadario napisał: Filtracja traci na znaczeniu w dobie siporaxu i innych mediów Siporax zapycha się najszybciej i nie ma możliwości oczyszczenia tego szkła, naturalna skała sama się oczyszcza.... No i sucha skała jest po 25 zeta, cement po 40 plus 100-250 zeta za kilo za jakieś maxspeckty czy inne xporty... Godzinę temu, dadario napisał: Nie do końca rozumiem. Uważasz, że na sztucznej skale biologia się nie rozwinie??? Dokładnie tak, żaden robak cementu nie będzie drążył, no chyba że jakiś z udarem w dziobie, ale może Chińczyki coś wykombinują w swoich labach niedługo Edytowane 2 Maja 2020 przez klossowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Ok... Ja już nie drążę. Nie przekonuje mnie taka argumentacja, pozostawiam temat w kategorii "bo tak". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 2 minuty temu, dadario napisał: Ok... Ja już nie drążę. Nie przekonuje mnie taka argumentacja, pozostawiam temat w kategorii "bo tak". Każden robi jak lubi, każde medium ma wady i zalety, czy siporax czy maxspect.... dlatego u mnie w baniaku planuję naturalną skałę, a w panelu siporax, gruz koralowy i jakiś maxspect albo xport.... tak dla pewności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 Ja mam u siebie tylko skałę suchą z erybki i nie narzekam, mega plag nie było, normalne dojrzewanie, okrzemki, glony, ciut dino. Wszystko ładnie mija a zbiornikowi trzeci miesiąc leci. Co do zakupów w Erybce to śmiało można podjechać i robić zakupy, ja najpierw dzwonię pytam czy mają to co mnie interesuje i jak tak to jadę. Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 3 minuty temu, MiniRafka napisał: Ja mam u siebie tylko skałę suchą z erybki i nie narzekam, mega plag nie było, normalne dojrzewanie, okrzemki, glony, ciut dino. Wszystko ładnie mija a zbiornikowi trzeci miesiąc leci. Co do zakupów w Erybce to śmiało można podjechać i robić zakupy, ja najpierw dzwonię pytam czy mają to co mnie interesuje i jak tak to jadę. A jakoś ją przygotowywałeś, moczyłeś w RODI czy od razu do baniaka? Zalane solanką czy żywą wodą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiniRafka Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Tylko płukanie RO, bez moczenia, zalane 85% świeżej solanki i 15% solanki z erybki, z baniaka z samymi koralami. Piach też suchy. I duża garść żwiru z tego największego akwarium w sklepie Edytowane 2 Maja 2020 przez MiniRafka (wyświetl historię edycji) Cytuj Zbiornik 80x40x50 z koroną (110 L) start 20.02.2020. Filtracja Tunze 9004 i Tunze 3162 (siporax, węgiel ). Cyrkulacja 2 x Jebao SOW 5 , oświetlenie Maxspect RSX R5 150 Dolewka Tunze 3152. Sól Aquaforest Reef Salt. Życie ; Pachyclavularia, Capnella, Pseudogorgonia, Zonatus, Sarcopython , Briareum, Sinularia zielona, Xenia elongata, Xenie Umbellata, Rhodactis x 5, Cladiella, Anthelia, Acrozonarhus. Wężowidło Ophioderma. Rurówka Sabellastarte Magnifica . Błazenki - 1 czarny i 1pomarańczowy , Crysiptera Parasema. Pterapogon Kauderni. Krewetki 3x Lysmata Seticaudata. Kraby ;Percnon Gibbesi, Paguristes cadenati. i mnóstwo różnych ślimaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 2 Maja 2020 1 minutę temu, MiniRafka napisał: Tylko płukanie RO, bez moczenia, zalane 85% świeżej solanki i 15% solanki z erybki, z baniaka z samymi koralami. No to ja też ją wezmę, dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach