katani Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 Godzinę temu, Raffy14 napisał: @waldek123blau ja ostatnio biorę wszystko w Coralhouse, czas oczekiwania to 1 dzień i wysylają od ręki. 5 wiader z wkładem do reaktora przychodzi bez żadnych problemów. Szybko i sprawnie, praktycznie już tylko tu kupuję Ja też w zasadzie wyłącznie Coralhouse. Raz, ze często bywam sam i zawszejest na miejscu wszystko co potrzebuję, dwa, że przy wysyłce zawsze jest szybka dostawa. I również jeśli chodzi o korale to na stronie ledwie kilka sztuk. Na miejscu z kilkaset szczepek od miękkich, przez zoasy, LPSy po SPSy. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 Coralhouse również polecam. Potrzebowałem zawór na szybko, zadzwoniłem, wysłali tego samego dnia, następnego był u mnie. Jedyny minus to właśnie brak aktualizacji witryny. Rozumiem, że przy takiej ilości korali, ryb i towaru ciężko mieć wszystko aktualne. Dużym ułatwieniem jest np. zdjęcie całego zbiornika. Albo kilkuminutowy filmik na fb czy stronie, w którym pracownik przechodzi powoli po wszystkich zbiornikach i prezentuje co w nich jest. Mogę wtedy zrobić zrzut ekranu, zaznaczyć co mnie interesuje i wysłać zapytanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 Godzinę temu, goclik napisał: Jedyny minus to właśnie brak aktualizacji witryny. Są lepsi. Jedno na stronie, drugie na fb a jeszcze co innego na olx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 W dniu 2.06.2020 o 09:21, PiotrekAT napisał: Ceny które ma Seafarm to kosmos nie orientowałem się jak Reefshop , seafrags chyba ma aktualnie najbardziej przystępne oferty bo stocki z dejonga a te tanie nie są za to ryby to inna liga, te ceny są poprostu normalne. Kupujesz zdrową sztukę i się cieszysz. Oczywiście masz do wyboru kupić taniej tylko z doświadczenia wiem że wtedy kupuje się 2-3x tę samą rybę. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MecenasSlonejWody Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 3 godziny temu, Coltrane napisał: bo stocki z dejonga a te tanie nie są za to ryby to inna liga, te ceny są poprostu normalne. Kupujesz zdrową sztukę i się cieszysz. Oczywiście masz do wyboru kupić taniej tylko z doświadczenia wiem że wtedy kupuje się 2-3x tę samą rybę. Aha... czyli dużo wyższa marża z dopiskiem "ręcznie łowione" zezwalają na cenę o 30% wyższą niż konkurencja? Tak działa rynek? Może dlatego tak pusto tam... Dziwnym trafem tego samego dnia wjeżdża dostawa do dwóch sklepów w pomorskim, a ceny są diametralnie inne. Pewnie powiesz, że od innego dostawcy. Nie... Od tego samego. Panie Tomaszu, gdzie w takim razie logika stocka z DeJonga skoro dane zwierze można kupić na zachodniej części za przykładowo 120pln, a na wschodniej części za 180 bo "ręcznie łowione". Zapewne ta tańsza opcja nie była ręcznie łowiona i DeJong trzyma oddzielnie ten sam gatunek w zależności od sposobu łowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 6 minut temu, MecenasSlonejWody napisał: Aha... czyli dużo wyższa marża z dopiskiem "ręcznie łowione" zezwalają na cenę o 30% wyższą niż konkurencja? Tak działa rynek? Może dlatego tak pusto tam... Dziwnym trafem tego samego dnia wjeżdża dostawa do dwóch sklepów w pomorskim, a ceny są diametralnie inne. Pewnie powiesz, że od innego dostawcy. Nie... Od tego samego. Panie Tomaszu, gdzie w takim razie logika stocka z DeJonga skoro dane zwierze można kupić na zachodniej części za przykładowo 120pln, a na wschodniej części za 180 bo "ręcznie łowione". Zapewne ta tańsza opcja nie była ręcznie łowiona i DeJong trzyma oddzielnie ten sam gatunek w zależności od sposobu łowienia. z tego co wiem to trochę inaczej to wygląda a ręczne łowienie to pikuś przy tym jakie zaplecze i opiekę ma ta firma, często stocki tam są droższe niż ryby w detalu PL. No i tak prawde mówiąc to ryba kosztuje grosze, cenę robi woda i cała otoczka... Ale to chyba nie o tym ten temat bo liczenie kasy w cudzej kieszeni jest słabe. Jak komuś drogo to niech nie kupuje. To takie proste wystarczy wejść w tę branżę i zacząć działać sprzedając anthiasy po 39zł Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caban Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 A czy tylko można kupować ryby z De Jong ? Bo cały czas tylko ta jedna hurtownia jest brana do tablicy .Nie piszę tu tylko o tym temacie . Jeśli nie można nic kupić w De jongu to może inne hurtownie są bardziej przystępne . W sumie jest wolność gospodarcza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach