atk Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 Hey, Pytanie co zrobić i jak sprawić aby skała ze zdjęć była czysta? Czy to jakiś glon lub coś innego? Dodatkowo nie wiem z jakiego powodu jak wymienię watę to na następny dzień mam ją oblepiona brązowym nalotem... Nadmiar bakterii? Mikro/makro? Czy coś zupełnie innego? P. S. Jeśli test jest prawidłowy (salifert) to walczymy z no3 = 20, po4 = 0.01 mierzone Hanka na fosfor. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 45 minut temu, atk napisał: Dodatkowo nie wiem z jakiego powodu jak wymienię watę to na następny dzień mam ją oblepiona brązowym nalotem... Nadmiar bakterii? Mikro/makro? Czy coś zupełnie innego? A jak pieni odpieniacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 Jaka wode stosujesz kranówke czy RO i DI? Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 50 minut temu, Arek77 napisał: A jak pieni odpieniacz? Odpieniacz pieni bardzo dobrze, każdego dnia mam około 50-100 ml ciemnej kawy 50 minut temu, Peniek napisał: Jaka wode stosujesz kranówke czy RO i DI? Woda rodi robiona w domku z pre filtrami 5u -> 1u -> węgiel -> ro -> 1kg sera silicate -> żywica... Na tds 000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nokon Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 A co masz w sumpie pod białymi kulkami,w kolorze rdzy? Miałem tak po jednym preparacie na obniżenie fosforanów gdy ustawiony był zbyt duży przepływ wody. Chyba tarcie granulek sprawiało wypłukiwanie drobin i wrażenie że wszystko było pokryte "rdzą". Preparat nadal używam ale już nie w filtrze tylko w skarpecie na wolnym przepływie i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 @atk Zastanawiam się gdzie jest błąd u Ciebie w systemie, skąd tyle wiecznie problemów, czytam wszystkie tematy jakie masz...czasem wystarczy jedna rzecz i będzie wieczny problem. Nie jest to glon to brązowe na wacie, ale prawdopodobnie jest to problem krzemianow. (Si) Choć mogę sie mylić. To ze TDS jest 000 nie ozmacza że wszystko jest ok z wodą. Zrób test na Krzem Zamontuj sobie dodatkową tubę na wyjściu za żywicą jako ostatnia, zastosuj absorbent na krzemiany np Sera. https://reefshop.pl/pl/p/Sera-Silicate-Clear-usuwanie-krzemianow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 @Beti mam przed żywica puszkę z sera silicate. Test na Si = 0 Mam nyos torq 2.0 a w nim na dole nyos phosi-ex (absorber krzemianów i fosforanow) a u góry pellets. Zastanawiam się czy ten phosi-ex się nie ściera i zostawia taki kolor... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 12 minut temu, atk napisał: Test na Si = 0 No widzisz, jedno możemy już wykluczyć, a ten phosi-ex w jakim przeplywie jest, może całkiem możliwe że się sciera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 @Beti - pompa jest niby 1000L/h i sam producent pokazuje aby na dół dawać phosi-ex... Kolega ma analogicznie i nie ma żadnych problemów... może faktycznie przełożę do woreczka i zobaczymy co będzie się działo. A czy to może być nalot bakteryjny od zbyt dużej ilości bakterii lub pożywki? Dodatkowo mam wrażenie że ilość glonów spaghetti w refugium jakby ubywało i się kurczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 11 minut temu, atk napisał: może faktycznie przełożę do woreczka i zobaczymy co będzie się działo. Myślę że to dobry pomysł Sprawdź, wymień wate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 Pytanie zasadnicze po co ten adsorber Pelety wymagają raczej mocniejszego przepływu od typowych adsorberów. Ja bym go wyjął, bo widzę że w sumpie masz trochę miejsca i inne złoża, więc jest szansa działać bez tego dziadostwa. Masz jakieś widoczne ilości cyjano? Nawet niewielkie ilości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Ejdzej88 napisał: Pytanie zasadnicze po co ten adsorber Pelety wymagają raczej mocniejszego przepływu od typowych adsorberów. Ja bym go wyjął, bo widzę że w sumpie masz trochę miejsca i inne złoża, więc jest szansa działać bez tego dziadostwa. Masz jakieś widoczne ilości cyjano? Nawet niewielkie ilości? Hey... Bez adsorbera po4 było powyżej 0.5...aktualnie mierząc hanna na fosfor mam 0.02. Boję się że jak wyciągnę adsorber to źle będzie dramat i korale poleca... A muszę mieć po4 większe od 0 bo inaczej nie zejdę z no3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 Mi po wyjęciu skoczyło do 0.19. W kilka dni zjechało do 0.03 po zwiększeniu dawki vsv i podmianach. Teraz się utrzymuje na tym poziomie o ile hanka nie kłamie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2020 Jest skała i złoża, jest no3 i po4, jeżeli podajesz bakterie to brakuje tylko węgla. Musi zadziałać;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach