Nod85 Zgłoś Napisano 2 Września 2020 Mam b. wysoki poziom krzemu wg. testu ICP. Jaki absorber krzemianów polecacie? Czy można absorber dać do filtra RO, np. po membranie a przed żywicą? lub po żywicy? jest sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 2 Września 2020 34 minuty temu, Nod85 napisał: Mam b. wysoki poziom krzemu wg. testu ICP. A dzieje się coś niepokojącego w akwarium? Bo jeżeli nie, to bym się nie przejmował. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rako1 Zgłoś Napisano 2 Września 2020 Miałem podobny problem z krzemianami po osmozie mam zamontowane 2 puszki z zasypem SERA Silicate Clear w każdej po 500 g (1op) tylko po zasypanu trzeba spuścić trochę wody bo mocno pyli i potem wpiąć na żywicę Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 2 Września 2020 Mam problem z cyjano/dino od jakiegos czasu, a moze to cyjano/okrzemki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryzyk.fizyk Zgłoś Napisano 2 Września 2020 1 godzinę temu, rako1 napisał: Miałem podobny problem z krzemianami po osmozie mam zamontowane 2 puszki z zasypem SERA Silicate Clear w każdej po 500 g (1op) tylko po zasypanu trzeba spuścić trochę wody bo mocno pyli i potem wpiąć na żywicę Pozd. Co ile wymieniasz zasyp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rako1 Zgłoś Napisano 2 Września 2020 Co 3 miesiące Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 2 Września 2020 @Nod85a ile wyszło krzemianów w icp? I ile wody przez rodi przepuszczasz miesięcznie? I jaki masz zestaw do rodi? I co ile wymieniasz filtry i zasyp żywicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 3 Września 2020 11 godzin temu, dla syna napisał: @Nod85a ile wyszło krzemianów w icp? I ile wody przez rodi przepuszczasz miesięcznie? I jaki masz zestaw do rodi? I co ile wymieniasz filtry i zasyp żywicy? Krzemu wyszło 733 µg/l gdzie górna granica to 100 µg/l więc bardzo przekroczone. Całe wyniki tu: https://www.triton-lab.de/en/showroom/icp-oes/104656 Mam 800l w obiegu, tygodniowo (czasem co 2 tyg.) podmieniam ok 90l. więc jakieś 11%. RODI: filtr 5mikronów, filtr weglowy, membrana, żywica. Wymieniam filtr mechaniczny i węglowy jak widzę dość rdzawy kolor na mechanicznym. W zasadzie po przygotowaniu 3-4 porcji po 80l jest już rdzawy = czyli filtry co 1-1.5 miesiąca (ostatnio rzadziej z braku czasu), a żywice wymieniam przy ok 5 TDS na wyjściu, chociaż ostatnio mi sie TDS zepsuł i może dlatego problem. Ogolnie ostatnie pół roku trochę nie przestrzegałem wymian, moze dlatego takie Si. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
junior13 Zgłoś Napisano 3 Września 2020 powinieneś mieć jeszcze po węglu filt 5mikronow bo pył z węgla uszkadza membrame wyniki masz tylko wody z akwarium , ro robiłeś ? Cytuj --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://nano-reef.pl/...-tam-trojkacik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Września 2020 5 godzin temu, Nod85 napisał: Krzemu wyszło 733 µg/l gdzie górna granica to 100 µg/l więc bardzo przekroczone. Całe wyniki tu: https://www.triton-lab.de/en/showroom/icp-oes/104656 Mam 800l w obiegu, tygodniowo (czasem co 2 tyg.) podmieniam ok 90l. więc jakieś 11%. RODI: filtr 5mikronów, filtr weglowy, membrana, żywica. Wymieniam filtr mechaniczny i węglowy jak widzę dość rdzawy kolor na mechanicznym. W zasadzie po przygotowaniu 3-4 porcji po 80l jest już rdzawy = czyli filtry co 1-1.5 miesiąca (ostatnio rzadziej z braku czasu), a żywice wymieniam przy ok 5 TDS na wyjściu, chociaż ostatnio mi sie TDS zepsuł i może dlatego problem. Ogolnie ostatnie pół roku trochę nie przestrzegałem wymian, moze dlatego takie Si. Brakuje filtra 1u pomiędzy węglem a membramą, a co do Si to nawet nie jesteś w połowie normy wg icp marinlabu. U mnie przy takiej wartości nigdy nic złego się nie działo ale staram się utrzymywać krzemiany poniżej 500u. Pył z węgla niszczy membrame dlatego stosuję się 1u w celu ochrony membrany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach