Skocz do zawartości

Historia edycji

Arek77

Arek77

@Sagerrak, @norbi2222, @klossowski, @Słony leszcz  

Dzięki wielkie za szczegółowy opis i wyliczenia :czapkizgłów:).

Niestety mam cholernie schrzanione mieszkanie i aby utrzymać odpowiednią wentylacje musiałbym otworzyć okna na oścież i grzać na full. Teraz, przy mrozach, i przymkniętych mocniej oknach, pH spadło mi poniżej 7,6. Przy normalnej temperaturze utrzymuje się w przedziale 7,7-7,9 zimą i 7,9-8,2 latem. 

Chciałem zamienić 1/4 dobowej dawki kh buffer  na r-r NaOH i podawać go tak między 3.00 a 10.00 rano. I tak do tej pory mieszam kwaśny węglan sodu z sodąkalcynowaną w proporcji 5:1, ale przy braku dostatecznej wymiany, powietrza  i to przestaje pomagać. 

Pytanie do moderatorów: @Beti, @Tester może warto wyodrębnić z tego tematu o KHO osobny wątek dot. NaOH ? Jesli zastosuję to rozwiązanie to opiszę wyniki. 

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki forumowiczom wspomnianym na wstępie. 

Nie wie czy na 100% to zastosuję, ale wiem, że mam narzędzie :D.

Arek77

Arek77

@Sagerrak, @norbi2222, @klossowski, @Słony leszcz  

Dzięki wielkie za szczegółowy opis i wyliczenia :czapkizgłów:).

Niestety mam cholernie schrzanione mieszkanie i aby utrzymać odpowiednią wentylacje musiałbym otworzyć okna na oścież i grzać na full. Teraz, przy mrozach, i przymkniętych mocniej oknach, pH spadło mi poniżej 7,6. Przy normalnej temperaturze utrzymuje się w przedziale 7,7-7,9 zimą i 7,9-8,2 latem. 

Chciałem zamienić 1/4 dobowej dawki kh buffer  na r-r NaOH i podawać go tak między 3.00 a 10.00 rano. I tak do tej pory mieszam kwaśny węglan sodu z sodąkalcynowaną w proporcji 5:1, ale przy braku dostatecznej wymiany, powietrza  i to przesraje pomagać. 

Pytanie do moderatorów: @Beti, @Tester może warto wyodrębnić z tego tematu o KHO osobny wątek dot. NaOH ? Jesli zastosuję to rozwiązanie to opiszę wyniki. 

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki forumowiczom wspomnianym na wstępie. 

Nie wie czy na 100% to zastosuję, ale wiem, że mam narzędzie :D.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.