Mar/cell Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 Witam. Mogę odkupić od jednego typa żywą skałę ok 15kg. Skała pierwsza klasa porośnięta masą korali oraz sprzęt odpieniacz pompy itp. Ale typ się wygadał ,że miał ze dwa miesiące temu ciężką ospę i padła mu cała obsada dla tego wyprzedaje to co ma bo kończy przygodę z akwarystyką. No i teraz mam dylemat czy brać cokolwiek od niego? Mam zdrowe ryby i boję się czy ta ospa nie będzie na tym osprzęcie ,skale koralach i nie przeniosę jej do siebie. Z jednej strony dobra okazja ale z drugie pozbyć się ryb które mam po kilka lat też strach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz140 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 Poczytaj o cyklu życia pasożytami. A tak w skrócie jeżeli zbiornik jest 6 tyg bez ryb to pasożyt poległ z głodu Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 14 minut temu, Mateusz140 napisał: Poczytaj o cyklu życia pasożytami. A tak w skrócie jeżeli zbiornik jest 6 tyg bez ryb to pasożyt poległ z głodu Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka A nie 76 dni przy ospie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mar/cell Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 Dzięki za odpowiedź. Pozostaje pytanie czy gościu mówi prawdę o czasie kiedy ma puste akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz140 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 Słyszałem że zdania są podzielone między 6 a 8 tygodnii i takie informacje widziałem Ale prawie 11tygodni pierwsze słyszę Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 15 kg skały w dobrej cenie jest warte zakupu jakiejś kuwety czy szkła nawet, ja bym się decydował i sam sobie zrobił kwarantannę dla tej skały. Jeśli korale to nie akry, to nawet pod naświetlaczem led przeżyją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 Ospę prędzej czy później i tak przywleczesz. Mówi się że w każdym akwarium znajduje się ospa, jednak silne i zdrowe ryby sobie z nią radzą. Poza tym możesz po starcie zaczekać ze 2-3 m-ce z wprowadzeniem ryb, aby całkowicie wyeliminować pasożyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Timek Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 9 godzin temu, Mar/cell napisał: Dzięki za odpowiedź. Pozostaje pytanie czy gościu mówi prawdę o czasie kiedy ma puste akwarium. jak by miał kłamać nie mówił by o ospie 6 godzin temu, goclik napisał: Ospę prędzej czy później i tak przywleczesz. Mówi się że w każdym akwarium znajduje się ospa, jednak silne i zdrowe ryby sobie z nią radzą. Poza tym możesz po starcie zaczekać ze 2-3 m-ce z wprowadzeniem ryb, aby całkowicie wyeliminować pasożyta dokładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 5 Listopada 2020 O ile to była ospa Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 6 Listopada 2020 Cena Czyni Cuda... wyłącza również myślenie. Po co startować od nowa - w docelowym kształcie i setupie, bezkompromisowym rozwiązaniu, jak można tanio... Ja rozumiem że koszty i nie zawsze stać - sam tak mam, ale lepiej odłożyć a resztę na raty dobrać, niż męczyć się. Skałę żeby mieć pewność, należało by zresetować - chemia i płukanie. Dużo roboty i efekt bez gwarancji, aczkolwiek z dużym prawdopodobieństwem sukcesu. Sprzęt - do mycia i dezynfekcji. I masz w rezultacie używkę robioną pod projekt kogoś. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 6 Listopada 2020 Jakbyś się nie zdecydował daj znać na PW co tam jest do kupienia, akurat mam akwarium po podobnej katastrofie to mogę brać rzeczy takiego podchodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach