JaRRoT Report post Posted November 11, 2020 Witam Wszystkich Jako że morskie wkręciło postanowiłem iż sprawię coś większego i tak oto zakupiłem akwarium używane z skałą oraz wodą, nie lada to była operacja logistyczna przewieź to wszystko i ustawić w ciągu jednego dnia tym bardziej iż rano jeszcze w tym akwarium u sprzedającego pływały wszystkie rybo oraz na skale znajdowało się jeszcze sporo życia w każdym razie wracając do akwarium to posiadam : Szkło 160x60x50 Opti komin na bocznej szybie SUMP 100x40x40 3 komorowy Skała jakieś 50kg Oświetlenie ATI Powermodule 6x80W Pompa DC 8000 Jebao Cyrkulacja 2x Tunze 6095 + Sterownik 7095 , RW4 Odpieniacz by Sebastek rura 250 na pompie TUNZE 9430 Obsada korali planowana SPS + LPS Sól RED SEA Start 10.02.2020 70% wody z poprzedniej aranżacji +30% świeżej solanki Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted November 11, 2020 Fajny Jamnik. też bym taki wolał zamiast 120cm i szerszego/wyższego. Koralom słonko pasuje, bo się płożą a nie zasuwają w górę. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care V1 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Brightwell Aquatics Neomarine, dodatki AF. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Halichoeres Chrysus, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, Neopetrolisthes oshimai, Hymenocera elegans, setki slimaków turbo i columbelli, 2x tectus, strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
montymick Report post Posted November 11, 2020 Ciekawie rośnie ci samarensis i ta niebieska montipora - płoży się po skale. Nie miały wcześniej za dużo światla i dlatego nie rosły w górę? Gratulacje większego zbiornika i mega szybkiej przesiadki Quote Solarium V3 Share this post Link to post Share on other sites
ryzyk.fizyk Report post Posted November 11, 2020 5 godzin temu, JaRRoT napisał: Pompa DC 8000 Jebao Nie za mała ta pompa jak na ten litraż ? Mam troszeczkę mniejsze szkiełko i zastanawiam się czy nie brać Jebao DCP 10000 Quote Share this post Link to post Share on other sites
JaRRoT Report post Posted November 12, 2020 W dniu 11.11.2020 o 17:39, katani napisał: Fajny Jamnik. też bym taki wolał zamiast 120cm i szerszego/wyższego. Koralom słonko pasuje, bo się płożą a nie zasuwają w górę. Ja też wole jamnika bardziej z praktycznego powodu grzebanie w zbiorniku zdecydowanie lepiej jak jest niższy , a druga sprawa koralom światełko sprzyja 20 godzin temu, montymick napisał: Ciekawie rośnie ci samarensis i ta niebieska montipora - płoży się po skale. Nie miały wcześniej za dużo światla i dlatego nie rosły w górę? Gratulacje większego zbiornika i mega szybkiej przesiadki Dziękuję . Wcześniej rosły po tylnej ścianie , przeniosłem na skałę i tak dalej się rozlewają . 20 godzin temu, ryzyk.fizyk napisał: Nie za mała ta pompa jak na ten litraż ? Mam troszeczkę mniejsze szkiełko i zastanawiam się czy nie brać Jebao DCP 10000 Jak dla mnie wystarczająca działa jeszcze na 70% i jest w sam raz, nie mam potrzeby zwiększać na większą Quote Share this post Link to post Share on other sites
JaRRoT Report post Posted February 2 Coś tam rośnie ale parametry się z braku czasu rozjechały i pojawili się koledzy pod imionami kolega Cjano i kolega Dino Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted February 2 Całkiem nieźle zarosło. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care V1 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Brightwell Aquatics Neomarine, dodatki AF. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Halichoeres Chrysus, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, Neopetrolisthes oshimai, Hymenocera elegans, setki slimaków turbo i columbelli, 2x tectus, strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites