Puszek19 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Otrzymałem dzisiaj wyniki testu ICP i wygląda na to ze prawie wszystkie trace elements są za niskie Jestem zaskoczony tym poznieważa używam baling AF 123+ i myślałem ze on uzupełni te pierwiastki, plus co tydzień robię podmiankę 10% na soli AF reef salt . Jest jakiś produkt All in one? czy muszę kupić każdy płyn osobno (nie konieczne Fauna Marin) . Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Puszek19 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 Opadły mi ręce skoro icp tej firmy podpowiada aby w jeden dzień podbić tak dużo potasu. Mogli odrazu wysłać ofertę z nowymi koralowcami za grube $ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 33 minuty temu, dla syna napisał: Opadły mi ręce skoro icp tej firmy podpowiada aby w jeden dzień podbić tak dużo potasu. Mogli odrazu wysłać ofertę z nowymi koralowcami za grube $ I ludzie tak robią mój znajomy po teście ICP Triton dostał wskazówki o uzupełnieniu strontu w dużej ilości jednorazowo hehe wiadomo jaki był tego efekt - zgrzytanie zebów bo spsy się zawijały na tą drugą lepszą stronę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 Jakoś testom ICP nie wierzę. Wg normy należy badanie na zawartość metali wykonać do 2h od pobrania (bez utrwalenia i w transporcie w temp 4-6st) po utrwaleniu w kwasie do 6mc a tam nie zakwasza sie próbki. Pomiar pH i PEW do 6h (transport w temp 4-6st) Kiedyś badaliśmy jakie różnice są w próbce z wód powierzchniowych (Fe, Mn, Cr+6) - wynik wykonany od razu po 6h po 24h i po 30dniach wszystko wykonane bez utwalenia i po podaniu kwasu) pomiary wykonane na spektrofotometrach różnice po 24h bywały do 20% Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 56 minut temu, dla syna napisał: Opadły mi ręce skoro icp tej firmy podpowiada aby w jeden dzień podbić tak dużo potasu. Mogli odrazu wysłać ofertę z nowymi koralowcami za grube $ No fakt, że dali ... Szczególnie, że w instrukcji podają maksymalną dawkę preparatu, dzienną na 50mg/l, czyli w tym zbiorniku 17,5ml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 To już jest któreś badanie wklejone, gdzie Fauna Marin podaje absurdalne dawki do uzupełnienia. A poza tym to jakąś mieszankę micro + jod + żelazo zakup i podawaj. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 15 godzin temu, Signarus napisał: Jakoś testom ICP nie wierzę. Wg normy należy badanie na zawartość metali wykonać do 2h od pobrania (bez utrwalenia i w transporcie w temp 4-6st) po utrwaleniu w kwasie do 6mc a tam nie zakwasza sie próbki. Pomiar pH i PEW do 6h (transport w temp 4-6st) Kiedyś badaliśmy jakie różnice są w próbce z wód powierzchniowych (Fe, Mn, Cr+6) - wynik wykonany od razu po 6h po 24h i po 30dniach wszystko wykonane bez utwalenia i po podaniu kwasu) pomiary wykonane na spektrofotometrach różnice po 24h bywały do 20% 20% zawyzone po 24h czy zaniżone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 Zaniżone im dłużej bez utrwalenia tym bardziej zaniżone Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2020 @Signarus a pytaniem co się stało z tymi metalami? Ulegają rozpadowi? Bo jakoś w poprawność tych Twoich badań nie wierzę, z samej logiki, nie ma opcji, żeby metale zniknęły w zamkniętej probówce. Chyba że się mylę i spektrofotometria nie mierzy zawartości poszczególnych pierwiastków w próbce. Opisz proszę jak wygladało Twoje badanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 Pobierane wg normy z rzeki czyli pobór czerpakiem robiąc 8 a samo pobranie z nurtem rzeki. Zlanie do wiadra wymieszanie i przelanie do 8 probówek (w tym 4 z kwasem) jeszcze pomiar pH, PEW ,temp, przepływu rzeki i przewiezienie do laboratorium oddalonego jakieś 2-3km i tak zrobiło 12 probkobiorcow. a co się dzieje z pierwiastkami to nie znikają utleniają się do formy nierozpuszczalnej i już w analiza ich nie wykryje. Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Signarus napisał: a co się dzieje z pierwiastkami to nie znikają utleniają się do formy nierozpuszczalnej i już w analiza ich nie wykryje. Czyli w ogóle nie ma sensu robić takich badań? Bo w akwarium przy potężnym odpieniaczu utleniają się pewnie kilkaset razy szybciej niż w probówce bez dostępu powietrza atmosferycznego? Edytowane 12 Grudnia 2020 przez klossowski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 Bez utrwalenia próbki wg mnie niema sensu tym bardziej jak czytam ze próbki dochodzą po tygodniu. Może się kiedyś skuszę i porównam wyniki icp z SGSem Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 2 godziny temu, Signarus napisał: a co się dzieje z pierwiastkami to nie znikają utleniają się do formy nierozpuszczalnej i już w analiza ich nie wykryje. Ale Ty o ICP-OES piszesz? Polegającym na zmianie próbki w plazmę i badaniu emisji światła przez wzbudzone atomy poszczególnych pierwiastków? Co tam ma utlenianie do rzeczy? Chyba że w tych waszych wiadrach jakoś alchemicznie metale zmieniały się w węgiel np Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 11 minut temu, Signarus napisał: Bez utrwalenia próbki wg mnie niema sensu tym bardziej jak czytam ze próbki dochodzą po tygodniu. Może się kiedyś skuszę i porównam wyniki icp z SGSem Ja jednak czegoś nie rozumiem. Co z tego, że próbkę utrwalę, jak wcześniej odpieniacz wodę tak napowietrzył, że tam pewnie wszystko dawno utlenione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 Ja się sugeruje Polska norma gdzie próbka jest najpierw filtrowana w aparacie jakie oni maja aparaty nie widziałem tak jak nie widziałem jak wykonują badania w SGS przez 13 lat pobierałem i wykonywałem analizy Chętnie wyślę próbkę i przebadam w 2ch laboratoriach dla porównania Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 27 minut temu, Signarus napisał: Ja się sugeruje Polska norma gdzie próbka jest najpierw filtrowana w aparacie jakie oni maja aparaty nie widziałem tak jak nie widziałem jak wykonują badania w SGS przez 13 lat pobierałem i wykonywałem analizy Chętnie wyślę próbkę i przebadam w 2ch laboratoriach dla porównania Ale o jakich badaniach piszesz? To sgs robi w ogóle ICP-OES? Bo porównywanie dwóch zupełnie innych metodyk testów jest bez sensu trochę. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2020 No właśnie sam jestem ciekawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach