Skocz do zawartości
MichałAqua

Jaki balling

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Felix napisał:

Tez używam ALL FOR REEF TM, proszku chyba nie ma u nas nigdzie?

Do małych zbiorników <100L jest to ekonomiczne oraz bezpieczne (u mnie)

Stosuje od miesięcy i nic się nie rozjeżdża, sprawdzam konsumpcje testem KH, a czasem kontrolnie Ca i Mg (zawsze wszystko ok)

Potwierdzam. Trzyma wszystko aż zacząłem w testy powątpiewać... 

Nie ma proszku jako takiego ale są w necie manuale jak zrobić kupując poszczególne elementy. Z tego co widziałem można dostać u nas bezproblemowo. Chodzi bardziej o tzw ratio i kolejność mieszania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Felix napisał:

Tez używam ALL FOR REEF TM, proszku chyba nie ma u nas nigdzie?

11 godzin temu, FajnyRadziu napisał:

Nie ma proszku jako takiego ale są w necie manuale jak zrobić kupując poszczególne elementy. 

A to nie czasem to https://allegro.pl/oferta/tropic-marin-all-for-reef-800g-proszek-10213946832 ??

232a6a987c9421394080dfe370c3ad6du1845a18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam takiego zestawu, po lewej baling, a od prawej micro i macrof4978901dac88d820aca78d6243ce14d.jpg

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, goclik napisał:

Tak, to ten proszek. 

Pisałem tylko, że można zrobić samemu o wiele taniej jak ktoś ma większe zużycie. 

Godzinę temu, Alcoholik napisał:

Ja używam takiego zestawu, po lewej baling, a od prawej micro i macrof4978901dac88d820aca78d6243ce14d.jpg

O, nie stosuje micro i macro. Dozujesz z ręki? Czy też z pompki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, FajnyRadziu napisał:

Pisałem tylko, że można zrobić samemu o wiele taniej jak ktoś ma większe zużycie. 

Tylko, że jak ktoś ma większe zużycie, to nie dozuje już z ręki ale pompą, a wtedy to różnicy nie robi, czy dozuje wszystkie składniki z jednej bańki, czy z dwóch lub trzech. Ja tam nawet jakieś profity widzę w osobnych płynach, np większa elastyczność, prostsza procedura przygotowania. No i ekonomicznie "zwykły" baling wychodzi najlepiej jednak.

Wg mnie te różne all in one nadają się albo bo zbiorników z bardzo małą konsumpcją, albo jako rozwiązanie doraźne, tymczasowe, ale nie docelowe przy SPS. Z resztą, baling jest prosty jak budowa cepa, jak się już człowiek wdroży, nie ma się co go tak bać i koniecznie szukać "uproszczeń".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolę mieć jeden baniak 10l z ballingiem i wiem, że wszystko idzie idealnie. Jedna pompa, jedno dozowanie. W razie awarii podpinam pod drugą pompę i nadal jest git. 

https://www.reef2reef.com/threads/diy-all-for-reef-recipe-from-tropic-marin-thanks-zack.659055/

Mam ten produkt sprawdzony, trzyma wszystko w ryzach (kh, ca i mg). Gdzie tu elastyczność? 

Zastanawiam się tylko nad micro i macro ale to już sobie testem icp sprawdzę. 

Naturalnie się nie upieram bo sam badam rynek i oprócz ati koncentraty biorę pod uwagę colombo czy tropical żeby wszystko jednej firmy było. 

Edytowane przez FajnyRadziu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o mnie to, prostota jaką zastosował tropic marin w jednej butelce, jest jak dla mnie idealna, trzyma kh,ca i mg.
Miałem wcześniej ati esential pro też jest dobrym rozwiązaniem, lecz dla mnie sprawiało problem wyrównanie ca do mg, osobiście polecił bym ten produkt.
Co do micro i macro z all for reef, to na razie zakupiłem lecz jeszcze nie stosuję, ale jak coś to podłączę pod pompę ustawie dawki po 5×0,2 ml na dobę i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy składnik - carbocalcium 90zł/700g, a starczy tego na 5L niecałe chyba. Do tego magnez, do tego też pasowałoby pozostałe makro i mikro... Więc lista składników robi się jednak długa i kosztowna, a wymieszanie tego wcale nie prostsze niż zwykłego balinga.

Co do równowagi Ca-kH-Mg, to wystarczy rozmieszać najprostszego balinga, np wg przepisu AF z 10g/L dodatkiem Mg do SBS, dozować wszystko po równo i też wszystko idealnie się trzyma.

Znaczy, jak komuś pasuje i się sprawdza to super, jest wiele dróg. Ale nie twórzcie iluzji dla początkujących, że "zwykły" baling jest jakiś straszny i trudny do opanowania, jakiś wyższy level wtajemniczenia. Tak nie jest. Wystarczy przeczytać dokładnie opis @Tester
z forum lub Reefhuba i się do niego stosować, nie kombinować, i wszystko działa idealnie. Albo opis ze strony AF czy ich ulotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic takiego nie napisałem ze mieszanie balinga jest jakieś skomplikowane, napisałem tylko ze ati sprawiało dla mnie problem.
Oraz że polecam ten produkt.
Ja wybrałem prostą drogę, kupuje podłączam i mam problem z głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Alcoholik napisał:

Nic takiego nie napisałem ze mieszanie balinga jest jakieś skomplikowane, napisałem tylko ze ati sprawiało dla mnie problem.
Oraz że polecam ten produkt.
Ja wybrałem prostą drogę, kupuje podłączam i mam problem z głowy.

Dokładnie.

Poza tym dzięki temu produktowi nie mamy problemu z NaCl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie miałem dodać że nie podnosi zasolenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Alcoholik napisał:

Co do micro i macro z all for reef, to na razie zakupiłem lecz jeszcze nie stosuję, ale jak coś to podłączę pod pompę ustawie dawki po 5×0,2 ml na dobę i zobaczymy.

No własnie, ALL FOR REEF ma już w sobie micro/macro.

Po co dozowac je dodatkowo? - rozumiem, że  przy obecności SPS?

Edytowane przez Felix (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ma podstawowe jod, brom, stront,ale nie wydaje mi się że są wystarczające, dlatego będę dozował dodatkowo, dodam że zaczynam trzymać same lps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Alcoholik napisał:

Tak ma podstawowe jod, brom, stront,ale nie wydaje mi się że są wystarczające, dlatego będę dozował dodatkowo, dodam że zaczynam trzymać same lps.

Producent pisze na temat składu ALL FOR REFF:

The most important trace elements are already included (all elements of the Tropic Marin® K+ ELEMENTS & A- ELEMENTS)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ja dobrze tłumaczę, ponieważ nie znam angielskiego.
Ja posiłkuję się tą stroną
https://www.tropic-marin-smartinfo.com/en/minerals/all-for-reef.html

Z tego jak ja rozumuję to All for reef w połączeniu z K elements i A elements dostarcza wszystkich niezbędnych micro i macro.
Chyba że się mylę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Alcoholik napisał:

Nie wiem czy ja dobrze tłumaczę, ponieważ nie znam angielskiego.
Ja posiłkuję się tą stroną
https://www.tropic-marin-smartinfo.com/en/minerals/all-for-reef.html

Z tego jak ja rozumuję to All for reef w połączeniu z K elements i A elements dostarcza wszystkich niezbędnych micro i macro.
Chyba że się mylę

Źle tłumaczysz.

The most important trace elements are already included (all elements of the Tropic Marin® K+ELEMENTS & A- ELEMENTS).

Co oznacza, że wszystkie najważniejsze elementy śladowe są już zawarte (te zawarte w K+ELEMENTS oraz A-ELEMENT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś stosował cały system Neptun Apex z trient. Ciekawe czy to zdaje egzamin i baling trzyma parametry w akwarium. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.