JerzyB Zgłoś Napisano 20 Lutego 2021 Witam Zapytam , jakie świetlówki ATI do lampy 8X80 ,tak z doświadczenia . Dodam jeszcze , że będzie niebieskie led 150W. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 20 Lutego 2021 Ja mam 4 x Actinic Blue z Giesemana, fajny niebieski dają, czemu się upierasz przy ATI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Niebieskiego może być za dużo , bo te ledy 150 W i co dalej ? zostaje 8 świetlówek . @Beti dzięki, że jesteś. Edytowane 21 Lutego 2021 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 21 Lutego 2021 Witam Nikt nie podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 21 Lutego 2021 4 x Blue Plus 2 x Actinic 2 x White Może tak, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 21 Lutego 2021 11 minut temu, Beti napisał: 4 x Blue Plus 2 x Actinic 2 x White Może tak, Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekJOT Zgłoś Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Nad moim zbiornikiem świeci: P.S. Diuna 8x39w 5xAti Blue Plus 1x Ati Actinic 1X Ati Ati Purple Plus 1x Ati Coral Plus 1x Orphek OR3 Blue Plus 1x Orphek OR3 Reef Day Plus Swiatła jest wystarczająco dużo a kolorek też mi się podoba. Korale nie narzekają. Pozdrawiam. Edytowane 21 Lutego 2021 przez DarekJOT (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2021 Aktualnie również rozglądam się za świetlówkami. A co powiecie na temat marki Sylvania? Ktoś je kupuje ? Ceny atrakcyjniejsze, ale czy są dobre? Godzinę temu, DarekJOT napisał: Nad moim zbiornikiem świeci: P.S. Diuna 8x39w 5xAti Blue Plus 1x Ati Actinic 1X Ati Ati Purple Plus 1x Ati Coral Plus 1x Orphek OR3 Blue Plus 1x Orphek OR3 Reef Day Plus Swiatła jest wystarczająco dużo a kolorek też mi się podoba. Korale nie narzekają. Pozdrawiam. Podepnę się pod temat. Przymierzam się do takiej konfiguracji. Czy Orphek Reef Day Plus nie powoduje, że jest zbyt biało ? Nie lepszym rozwiązaniem było by 2 x Orphek Blue Plus przy używaniu już Coral Plus i Purple Plus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Ja miałem w 8x54 6x ATI blue + i 2x ATI coral +. Gdybym miał jeszcze 150W niebieskie LED to jedną - dwie Blue + zamieniłbym na aquablue special Edytowane 21 Lutego 2021 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekJOT Zgłoś Napisano 21 Lutego 2021 2 godziny temu, Syrius177 napisał: Aktualnie również rozglądam się za świetlówkami. A co powiecie na temat marki Sylvania? Ktoś je kupuje ? Ceny atrakcyjniejsze, ale czy są dobre? Podepnę się pod temat. Przymierzam się do takiej konfiguracji. Czy Orphek Reef Day Plus nie powoduje, że jest zbyt biało ? Nie lepszym rozwiązaniem było by 2 x Orphek Blue Plus przy używaniu już Coral Plus i Purple Plus? W poprzedniej konfiguracji miałem 4x kelo aq100 + orpheki . Były bliki i fluo lecz przyrosty znikome. Obecna konfiguracja z Diuną jest od kilku dni. Czas pokaże jakie będą efekty tej zmiany. Odnośnie Orphek OR3 Reef Day Plus, to gdy świeci jako jedyna to rzeczywiście jest trochę żółto, lecz we współpracy z resztą uważam, że już nie. Ten "żółty" jakoś zanika przy całej reszcie źródeł światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2021 Ja mam w hybrydzie 4x80 z LEDami: 3x ATI blue +; 1x ATI coral +; 330W LED w proporcji 5(blue i royal blue) /1 (white). Kolor bardziej wpada w część niebieskiego spektrum. Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Puszek19 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2021 Ja mam taki uklad 8x24w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach