Kiks Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2021 Witam czy ktoś z forumowiczów stosował w/w środek i czy jest on szkodliwy dla mangrowców? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Kiks napisał: Witam czy ktoś z forumowiczów stosował w/w środek i czy jest on szkodliwy dla mangrowców? Vibrant to szczepy bakterii + pożywka + woda RO nie jest szkodliwy dla ryb i korali i dla mangrowca pewno też nie. Ja stosuje 2x w tygodniu i minusów nie widzę, a tylko plusy. Czyści skałę z różnych glonów. Ja zastosowałem go bo ktoś z innego forum pisał, że działa na valonię i tak jest, bo mi ona zanika (choć dużo jej nie mam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 Jacek dodajesz oprócz tego standardowa bakterie? Jak przechowujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 Używałem vibrant, u mnie prócz portfela nie wyczyściło nic Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 9 godzin temu, jacek_kl napisał: Vibrant to szczepy bakterii + pożywka + woda RO nie jest szkodliwy dla ryb i korali i dla mangrowca pewno też nie. Ja stosuje 2x w tygodniu i minusów nie widzę, a tylko plusy. Czyści skałę z różnych glonów. Ja zastosowałem go bo ktoś z innego forum pisał, że działa na valonię i tak jest, bo mi ona zanika (choć dużo jej nie mam). Potwierdzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) 57 minut temu, J@cekWro napisał: Używałem vibrant, u mnie prócz portfela nie wyczyściło nic A u mnie Bryopsis wyczyściło do zera i inne glony tez.Tylko ja na cały dzień po wlaniu bakterii wyłączałem odpieniacz. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Peniek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Kiks napisał: Jacek dodajesz oprócz tego standardowa bakterie? Jak przechowujesz? Tak normalnie po podmianie leję BioS a Vibranta przechowuję normalnie w temp. pokojowej nie w lodówce, rzeczywiście tani nie jest. 1 minutę temu, jacek_kl napisał: Tak normalnie po podmianie leję BioS a Vibranta przechowuję normalnie w temp. pokojowej nie w lodówce, rzeczywiście tani nie jest. Ja nie mam dużo valonii a jak pisałem widze, że jej ubywa może dlatego. Ale zaobserwowałem bardziej czysty piasek, szyby czyściłem codziennie z glonów teraz raz na trzy dni, woda jest klarowniejsza. To moje spostrzeżenia, a wiadomo każdy baniak jest inny i inaczej reaguje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 Ja używam od niedawna bo.mam te glomy czerwone i muszę przyznać, że robi robotę. Leję dwa razy w tygodniu po 20ml na akwarium 800litrow. Nie trzeba trzymać w lodówce. Niestety nie jest tani. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 Valonie wyczyścił środek do zera , a miałem tego tyle że skały nie było widać . W dodatku czyści ładnie skałę. W czasie kuracji miesięcznej raz dolałem innych bakterii przy podmiance. Węgla i odpieniacza ogólnie nie używam w zbiorniku, krabów też nie mam. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2021 Dziś zastosowałem pierwszą dawkę na valonię zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TalonLeTraceur Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2021 Daj znac czy dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2021 W dniu 13.04.2021 o 19:28, Kiks napisał: Dziś zastosowałem pierwszą dawkę na valonię zobaczymy. Trzeba cierpliwości 2-3 m-ce i będzie skutek. Szybko zleci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2021 12 godzin temu, TalonLeTraceur napisał: Daj znac czy dziala. Oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 27 Maja 2021 Działa w 100%. Dawałem dawkę x2. Bez strat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 27 Maja 2021 Dodaję zgodnie z instrukcją i po pięciu tygodniach nie widzę - co z żalem stwierdzam - żadnego efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 28 Maja 2021 9 godzin temu, Kiks napisał: Dawałem dawkę x2. Bez strat. Po której dawce (ilu tygodniach) zauważyłeś, że Vibrant zaczyna działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Po 3 tygodniach. Dawka 2x \ , wyłącz odpieniacz w trakcie wlewania preparatu na godzinne. Edytowane 30 Maja 2021 przez Luigi (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Luigi napisał: Dawka 2x dziennie . . . Jaką dawkę na 100 l. dawałeś jednorazowo? Odpieniacz wyłączam. Edytowane 28 Maja 2021 przez Reefbos (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 28 Maja 2021 11 godzin temu, Reefbos napisał: Jaką dawkę na 100 l. dawałeś jednorazowo? Odpieniacz wyłączam. Wybacz walnąłem się 2x razy w tygodniu. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 28 Maja 2021 Ja mogę potwierdzić że działa, valoni nie mam już wogóle. Po około 3 tygodniach zaczęła zmieniać kolor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 29 Maja 2021 9 godzin temu, Luigi napisał: Wybacz walnąłem się 2x razy w tygodniu. Ale jaką dawkę? Czy taką jak zaleca producent raz w tygodniu, czyli 1ml na 40 litrów (10 galonów)? 8 godzin temu, Gr4b3Q napisał: Ja mogę potwierdzić że działa Jaka dawka? Też większa? U mnie bez zmian. Jak było, tak jest. Nie miałem walonii. Wcześniej wytepiłem ją wodą utlenioną. Czy Vibrant niszczy też glony wapienne? Mam nadzieję, że nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 29 Maja 2021 Tak jest w instrukcji 1ml na 40 litrów. Lałem rano w poniedziałek i czwartekWysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 29 Maja 2021 OK. Dzięki. Podwajam dawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 29 Maja 2021 też leję według zaleceń. Nic oprócz valonii i gdzieniegdzie kępek glonów nie ucierpiało. Spaghetti w sumpie bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 31 Lipca 2021 Katani zmobilizował mnie do zrobienia czegoś z valonią - vibrant leję od miesiąca, podwójną dawkę, valonia praktycznie zniknęła. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach