Pawel7811 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2021 Witam, Co sądzicie o kratce rozkładającej obciążenie pod skałą. Obecnie powycinałem ja max ile się dało. Została pod sama skałą. Piasku będzie 2cm. I tak pod sama skałą nic go nie przekopie. Wywalić czy zostawić? Z góry dziękuję za ewentualne sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2021 Wywalić. W kratce zbiera się detrytus pod skałą, nic w niej go nie przekopie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2021 Tak jak pisze katani, kompletnie nie potrzebne i do tego szkodliwe w dłuższej perspektywie czasu. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2021 Weź CX5 i w punktach gdzie skała dotyka szyby daj placka. Postaw taką skałę na stole czy w akwarium, daj worek żeby klej nie chwycił do stołu. Po zaschnięciu klej stworzy podstawę skały. Nie dawaj żadnych mat ani kratek. Ja mam też ze 2 cm piachu jak nie lepiej a babka robi taki sajgon że w niektórych miejscach widać szybę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel7811 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2021 Powycinałem już tą kratę tak, że została wyłącznie pod skała. Babka pod skałą piasku też nie przekopie. W tej chwili wygląda to tak, że gdyby kraty nie było to piasek i tak dostanie się pod skałę do którego babka się raczej nie dobierze. Ale skoro mówicie żeby wywalić to wywalę. Martwi mnie tylko ten punktowy nacisk i fakt, że znowu musze wszystko wyciągać. Mam już zalane do połowy. Skały jest 140kg i opiera się dość punktowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2021 CX5 schnie pod wodą. Lepiej teraz poświęcić trochę czasu niż potem żałować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 19 Lipca 2022 Witam, nie będę zakładać nowego tematu tylko podepnę się pod istniejący. Również mam obawy o skałę na szkle, czy przez jakiś punktowy nacisk bądź piasek szyba nie ulegnie uszkodzeniu / pęknięciu? Czy złym pomysłem będzie podłożenie punktowe skały np. krążkami wyciętymi z podkładki/podkładu pod akwarium? Będzie to działało jak podkładki filcowe pod meble. Powierzchnia podkładek będzie na tyle mała, że nic tam pod tym nie powinno się dziać a zawsze skała nie leży bezpośrednio na szkle. Proszę o opinię i Wasze zdanie bo sam jestem na tym etapie czy ułożyć skałę na szkle czy właśnie na podkładkach wyciętych z podkładu akwariowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 19 Lipca 2022 8 minut temu, MarcinH napisał: Witam, nie będę zakładać nowego tematu tylko podepnę się pod istniejący. Również mam obawy o skałę na szkle, czy przez jakiś punktowy nacisk bądź piasek szyba nie ulegnie uszkodzeniu / pęknięciu? Czy złym pomysłem będzie podłożenie punktowe skały np. krążkami wyciętymi z podkładki/podkładu pod akwarium? Będzie to działało jak podkładki filcowe pod meble. Powierzchnia podkładek będzie na tyle mała, że nic tam pod tym nie powinno się dziać a zawsze skała nie leży bezpośrednio na szkle. Proszę o opinię i Wasze zdanie bo sam jestem na tym etapie czy ułożyć skałę na szkle czy właśnie na podkładkach wyciętych z podkładu akwariowego. Nic nie dawaj , szkło wytrzyma . Jeśli już tak strasznie się boisz to zeszlifuj skałę na dole by była płaska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 19 Lipca 2022 12 minut temu, Ariel napisał: Nic nie dawaj , szkło wytrzyma . Jeśli już tak strasznie się boisz to zeszlifuj skałę na dole by była płaska. Nic nie dawać bo będzie coś źle, czy, że nie potrzebne? Jeśli tylko niepotrzebne to może mimo wszystko warto podłożyć dla spokojnej nocy? Mniej roboty niż szlifowanie skały plus w cholerę syfu z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 19 Lipca 2022 12 minut temu, MarcinH napisał: Nic nie dawać bo będzie coś źle, czy, że nie potrzebne? Jeśli tylko niepotrzebne to może mimo wszystko warto podłożyć dla spokojnej nocy? Mniej roboty niż szlifowanie skały plus w cholerę syfu z tego. Niepotrzebne , tylko syf się zbierze , lub zacznie się rozpuszczać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach