Raff 2020 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2021 4 godziny temu, AnT napisał: Można, można Tylko w dzień coś zrobię, bo światło zgasło. No i pokleił bym ostatni zakup. Mistrz suspensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2021 Cóż powiedzieć - święta postaram się dziś. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2022 W dniu 27.12.2021 o 06:09, dale napisał: Cóż powiedzieć - święta postaram się dziś. ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2022 51 minut temu, AnT napisał: ? Szybciej dojrzewanie mi zleciało A miałem dać Mu spokój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2022 21 godzin temu, Raff 2020 napisał: Szybciej dojrzewanie mi zleciało A miałem dać Mu spokój Co ciekawe i tak nie zobaczymy Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 27.12.2021 o 06:09, dale napisał: Cóż powiedzieć - święta postaram się dziś. - no może się skusisz , nie daj się prosić tyle razy . W dniu 19.12.2021 o 10:56, dale napisał: Ostatnio zauważyłem jedną ciekawostkę, mianowicie, kupowałem korale z różnych miejsc. I z systemów zeowitowych o niskich nutrientach i z systemów zbliżonych żyznością do mojego. Przynosiłem osobiście lub odbierałem pocztą. Miałem świadomość że koral wymaga aklimatyzacji w nowym środowisku. Zakłądałem że korale z wody podobnej do mojej będą łatwiej miały. Ale moje obserwacje tego nie potwierdziły. Jak to jest, powiedzcie, że korale z wody o zbliżonych parametrach, czy to od znajomego, czy ze sklepu, po wsadzeniu do wody przechodzą okres aklimatyzacji, grymaszą, potem zazwyczaj rosną, ale okres startu trwa jakiś czas, a korale przywiezione od Jadwigi, z tego co wiem, prowadzi je na zeowicie i parametrach dosyć wyśrubowanych, wsadzone do mojej wody, gdzie azot jest na poziomie do 15 a fosfor, jestem zadowolony, jak jest na poziomie 0,2 - 0,25, wsadzone do wody po wyrównaniu temperatury i przelaniu raz czy dwa, pompują się w ciągu kilku godzin. Czy to miękki, czy lps czy acropora. Niewiele z tego rozumiem, jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy, to że zwierzaki są w bardzo dobrej kondycji i to ułatwia im start. Jak to u Was wygląda? I jak z obiecanymi zdjęciami - będziemy godni zobaczyć ? Edytowane 8 Stycznia 2022 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2022 1 godzinę temu, AnT napisał: W dniu 27.12.2021 o 06:09, dale napisał: Cóż powiedzieć - święta postaram się dziś. - no może się skusisz , nie daj się prosić tyle razy . Przyłączam się do prośby, @dale ile osób ma się tutaj wpisać żebyś pokazał zdjęcia? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2022 Zrobię, już zrobię jak chcecie się pośmiać i zobaczyć jak akwarium, nie powinno wyglądać. Tylko rano wlałem microbe lifta na fosfor i mam jeszcze mleko. Swoją drogą, przy fosforze na poziomie 0,40 i azotanach 5.0 nie wiem czym juz zbijać, adsorbenty raz że drogie (szybko schodzą) dwa, stosuję w filtrze przepływowym, więc i wymiana kłopotliwa. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2022 Dale, albo masz za dużo ryb, albo przejrzyj filtrację. Ja przeleciałem skalę PO4 i NO3 od zer do ekstremum i z powrotem. Uważam, że to bardzo łatwo kontrolować, o ile nie karmisz szuflą. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2022 5 godzin temu, dale napisał: Zrobię, już zrobię jak chcecie się pośmiać i zobaczyć jak akwarium, nie powinno wyglądać. Właśnie, tego mi dziś trzeba, zobaczyć jak innym też jest źle Nie no, żartuje Nie wiem o co chodzi w tym forum, ale jak nie widzę uaktualnień (zdjęć) wątków, założonych przez intrygujących forumowiczów, to odczuwam lekki dyskomfort, zbliżony do uczucia brakującego trunku w lodówce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2022 12 godzin temu, Raff 2020 napisał: intrygujących forumowiczów Nie widziałem jeszzce by ktos zrobił tyle literówek w słowie "irytujących" problem polega na tym, że teorię mozna znać, wiedzieć co i jak, a mimo to miec problemy - jak ja z fosforem, znikającymi zoantusami i całkowitą niemożnością hodowania "trawki" briareum. Fosforu mam za dużo, bo karmię sporo, używam mrożonek ON, bo mniej śmiecą, żadne cuda wianki nie pomagają, poza adsorbentami. Nawet jak lałem pożywki - różne, to też nie spasało do końca, bo azot był niski. Zoantusy może wyżerać helmon (innych nie podejrzewam), natomiast co do Briareum nie mam żadnej koncepcji - czekam na ICP. Potem się zastanowimy... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2022 1 minutę temu, dale napisał: Nie widziałem jeszzce by ktos zrobił tyle literówek w słowie "irytujących" Hmm , masz w ogóle akwarium ? - żarcik ? Jeszcze się nie spotkałem by ktoś tyle pisał i nie pokazała zbiornika - spoko luz - Irytujące Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2022 46 minut temu, dale napisał: całkowitą niemożnością hodowania "trawki" briareum. Z briareum pewnie jest tak jak z xenią....w większości akwariów rosną stając się plagą a w innych nie. Ja też nie mam ręki do tego korala.... u mnie jest, polipuje ale nie rośnie. Ani cm2 go nie przybyło. Przerzuciłem się na pachyclawularię i ona wygląda podobnie i powoli rozlewa się po szybie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2022 6 godzin temu, dale napisał: Nie widziałem jeszzce by ktos zrobił tyle literówek w słowie "irytujących" Hahahahahhhhaaaa To było dobre! 6 godzin temu, dale napisał: problem polega na tym, że teorię mozna znać, wiedzieć co i jak, a mimo to miec problemy - jak ja z fosforem, znikającymi zoantusami i całkowitą niemożnością hodowania "trawki" briareum. Fosforu mam za dużo, bo karmię sporo, używam mrożonek ON, bo mniej śmiecą, żadne cuda wianki nie pomagają, poza adsorbentami. Nawet jak lałem pożywki - różne, to też nie spasało do końca, bo azot był niski. Zoantusy może wyżerać helmon (innych nie podejrzewam), natomiast co do Briareum nie mam żadnej koncepcji - czekam na ICP. Potem się zastanowimy. Mam dla Ciebie rozwiązanie: Oddasz mi koniki, przestaniesz sypać tyle żarcia i Po4 Ci spadnie. W zamian za konie podeślę Ci szczepkę briareum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach