REEFEK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 Witam potrzebuje waszej pomocy Dopadło mnie cyjano Zaczęło się to od zmiany oświetlenia z ledow na hybryde ati ( to był tylko zapalnik) Zbiornik ma ok 6 miesięcy po przesiadce i od tego momentu Po4 0 no3 zeszło z 10 do 2-5 i się utrzymuje Po4 dozuje codziennie i po 2/3 h robie test hanna 713 pokazuje 0 Kh 7.7 Ca 420 Mg 1350 Ryb mam dużo korali też (dam linka do filmu na koncu) Karmie na przemian suchym i mrozonkami 3 razy dziennie plus nori W sumpie zywa skala z poprzedniego akwarium ok 3kg odpieniacz 1kg kulek maxspect Uv 18w leci 24h(jak leje bakterie I fito wylaczam) Cyrkulacja 2x jebao slw 30 lecą na 50%( jedna pompa jest ruchoma zmienia położenie prawo lewo) Pompa obiegowa jebao DCP-8000 leci na 95% także Cyrkulacja jest moim zdaniem ok Codziennie przedmuchuje skale pipeta czekam aż zleci na wate,wate zmieniam i leje fito Balling jakiego używam to fauna marin Balling light, nic więcej nie leje czasem jak mi się wspomni jod Swiece 10 h na pełnej mocy 12 łącznie Zamowilem dzis korallenzucht cyanoclean i coral snow, bo jest tego dziadostwa coraz więcej I teraz moje pytanie co mogę jeszcze zrobić lac codziennie bakterie (special blend) Robić podmiany nie robić? Akwarium mam ogólnie 3 lata i jeszcze nigdy nie miałem cyjano dlatego taka panika Nie chce chemiclena I innego badziewia,chyba że na prawdę nie będzie wyjścia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 Dlaczego twierdzisz że chemiclean to badziewie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 49 minut temu, ilarios napisał: Dlaczego twierdzisz że chemiclean to badziewie? Tak mi się napisało nie chce używać tego typu produktów,moim zdaniem zawsze są jakieś skutki uboczne jak nie odrazu to wychodza po czasie ale to moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 Samo przyszlo samo pojdzie. Ja uzywalem blue life red rx i spisalo sie wysmienicie zadnych strat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 27 minut temu, kokomag napisał: Samo przyszlo samo pojdzie Też, tak myślę U mnie całe dno pokryło się grubym fioletowym kożuchem. Zmniejszyłem dzienne porcje żarcia o połowę i po miesiącu odeszło. Nic nie odsysałem, tylko obserwowałem, co by szkód wśród korali nie robiło. Jakby na to spojżeć przychylnym okiem, to całkiem ciekawa bakteria, taki naturalny absorber popełnianych przez nas błędów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 45 minut temu, Raff 2020 napisał: Też, tak myślę U mnie całe dno pokryło się grubym fioletowym kożuchem. Zmniejszyłem dzienne porcje żarcia o połowę i po miesiącu odeszło. Nic nie odsysałem, tylko obserwowałem, co by szkód wśród korali nie robiło. Jakby na to spojżeć przychylnym okiem, to całkiem ciekawa bakteria, taki naturalny absorber popełnianych przez nas błędów Problem w tym że u mnie nie ma co absorbować heh bo po4 0 no3 2-5 więc jest mega nisko a na piachu ma najmniej na skalach jest sporo i zaczyna mi korale zajmować także zostawić i czekać w moim wypadku nie wchodzi w gre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 3 godziny temu, REEFEK napisał: Po4 dozuje codziennie i po 2/3 h robie test hanna 713 pokazuje 0 Tu mnie trochę zdziwiłeś , bo skoro dozujesz i mierzysz , to dawkę powinieneś znaleść , tylko nie mierzenie po godzinie tylko na drugi trzeci dzień . Te dawki co lejesz są małe i znikają w mgnieniu oka . Mam glony w baniaku i wiem co pisze , bo jak bym lał tak jak ty to dawno by padły . Na filmiku wcale nie jest źle , ładny baniak . Ile lejesz fito ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raff 2020 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 Godzinę temu, REEFEK napisał: Problem w tym że u mnie nie ma co absorbować heh bo po4 0 no3 2-5 więc jest mega nisko a na piachu ma najmniej na skalach jest sporo i zaczyna mi korale zajmować także zostawić i czekać w moim wypadku nie wchodzi w gre Nie walczyłbym z cyjano, tylko z przyczyną powstania. To, o czym pisze @Ariel ma sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2022 Godzinę temu, Ariel napisał: Tu mnie trochę zdziwiłeś , bo skoro dozujesz i mierzysz , to dawkę powinieneś znaleść , tylko nie mierzenie po godzinie tylko na drugi trzeci dzień . Te dawki co lejesz są małe i znikają w mgnieniu oka . Mam glony w baniaku i wiem co pisze , bo jak bym lał tak jak ty to dawno by padły . Na filmiku wcale nie jest źle , ładny baniak . Ile lejesz fito ? 300ml na dobę fito idzie Na chwilę obecną dozuje 15ml grotech phosphat plus dawka na moje akwarium to 9ml Juz ostatnio myslalem ze hanna jest zepsutą ale mierzyłem w drugim akwarium z ukwialami I pokazywała 0.04 No nic podniosę dawkę o 2-3 ml i zobaczę Bo kurde goniopory mi marudzą reszta korali ma się dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2022 10 godzin temu, Ariel napisał: Tu mnie trochę zdziwiłeś , bo skoro dozujesz i mierzysz , to dawkę powinieneś znaleść , tylko nie mierzenie po godzinie tylko na drugi trzeci dzień . Te dawki co lejesz są małe i znikają w mgnieniu oka . Mam glony w baniaku i wiem co pisze , bo jak bym lał tak jak ty to dawno by padły . Na filmiku wcale nie jest źle , ładny baniak . Ile lejesz fito ? Jedyne co mi podniosło po4 to reef roids do 0.02 i na drugi dzień było już 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2022 Zwiększ dawkę dzienną jeśli dozujesz przez pompę to nie jest to problem . Ja u siebie praktycznie korali nie mam , tylko glony . Ale to co producent pisze na opakowaniu to takie zabezpieczenie , by od czegoś zacząć i nie przesadzić przy średnio obsadzonym baniaku . Startowałem z 9l siporaxu i małą ilością glonów i 5 rybami i nic nie musiałem dozować . Teraz mam dużo glonów i 2 l siporaxu i jak nie dożyje ATI N i P to bym miał same zera . No3 z 25 spada do zera w dobę Po4 tak samo fito leje stężone 180ml a czasami wleje 0,5l na raz jak czyszczę pojemnik . Masz dużą masę korali i dobrą filtrację , baniak ma 6 miesięcy bo przenosiłeś teraz masz nowe światło . Moim zdaniem zbiornik potrzebuje jeszcze trochę czasu . Zwiększ dawkę grotecha i nie mierz co trochę , tylko co 24 lub nawet 48h . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
REEFEK Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2022 59 minut temu, Ariel napisał: Zwiększ dawkę dzienną jeśli dozujesz przez pompę to nie jest to problem . Ja u siebie praktycznie korali nie mam , tylko glony . Ale to co producent pisze na opakowaniu to takie zabezpieczenie , by od czegoś zacząć i nie przesadzić przy średnio obsadzonym baniaku . Startowałem z 9l siporaxu i małą ilością glonów i 5 rybami i nic nie musiałem dozować . Teraz mam dużo glonów i 2 l siporaxu i jak nie dożyje ATI N i P to bym miał same zera . No3 z 25 spada do zera w dobę Po4 tak samo fito leje stężone 180ml a czasami wleje 0,5l na raz jak czyszczę pojemnik . Masz dużą masę korali i dobrą filtrację , baniak ma 6 miesięcy bo przenosiłeś teraz masz nowe światło . Moim zdaniem zbiornik potrzebuje jeszcze trochę czasu . Zwiększ dawkę grotecha i nie mierz co trochę , tylko co 24 lub nawet 48h . Tak zrobię dzięki za rady Najgorsze jest to że w kwietniu się przeprowadzam i znowu wszystko od nowa Godzinę temu, Ariel napisał: Zwiększ dawkę dzienną jeśli dozujesz przez pompę to nie jest to problem . Ja u siebie praktycznie korali nie mam , tylko glony . Ale to co producent pisze na opakowaniu to takie zabezpieczenie , by od czegoś zacząć i nie przesadzić przy średnio obsadzonym baniaku . Startowałem z 9l siporaxu i małą ilością glonów i 5 rybami i nic nie musiałem dozować . Teraz mam dużo glonów i 2 l siporaxu i jak nie dożyje ATI N i P to bym miał same zera . No3 z 25 spada do zera w dobę Po4 tak samo fito leje stężone 180ml a czasami wleje 0,5l na raz jak czyszczę pojemnik . Masz dużą masę korali i dobrą filtrację , baniak ma 6 miesięcy bo przenosiłeś teraz masz nowe światło . Moim zdaniem zbiornik potrzebuje jeszcze trochę czasu . Zwiększ dawkę grotecha i nie mierz co trochę , tylko co 24 lub nawet 48h . Tak zrobię dzięki za rady Najgorsze jest to że w kwietniu się przeprowadzam i znowu wszystko od nowa Film z dzisiaj normalnie jest więcej cyjano ale to dopiero wieczorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano79 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 Podepnę się pod ten temat Też mam problem z cyjano + brązowy nalot(chyba nie krzemiany) i nie mam pojęcia co mam zrobić żeby się jego pozbyć Akwa założone w 09.2020 r., 91l(45x45x45) lampa reef flare pro, parametry 1.026, no3 - 2,5 , po4 - 0 (badane salifertem i potwierdzone w akwarystycznym na Hance), ca 420, mg 1650 , kh - 8,5 Obsada :korale+ 2 błazenki, doktorek, midas, gramma loretto, krewetka, globulus. podmiany raz na m-c . Miesiąc temu poddałem się i zastosowałem chemiclean, po trzech dniach wszystko ładnie zeszło, obecnie od tygodnia znowu z tym dziadostwem walczę - odsysam, leje bakterie(śmierdziele, nit out 2, stability wszystkiego po trochę +NO3po4x 2mml).Może mi ktoś podpowiedzieć co mam zrobić - sam już nie wiem czy lanie bakterii jest ok,- bo się wyzerują parametry , czy powinienem zwiększyć po4, jak tak to czym? ak.mp4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 Z tego co mogłem zauważyć przez dwa lata obecności na tym forum to problem brązowych glonów, w mniej lub bardziej dojrzałych akwariach, pojawia się głównie w okresie zimowym. Czy nie jest to związane ze zwiększoną ilością CO2 w wodzie w okresie kiedy mniej wietrzymy mieszkania? Nawet przy prawidłowym pH(pow. 8.0) i wężyku za oknem i tak akwa "oddycha" całą powierzchnią wody. Większa ilość CO2 sprzyja rozwojowi glonów i bakterii fotosyntetyzujących. Trzeba ten okres po prostu przeczekać i pilnować aby glony nie "wlazły" na korale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano79 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 PH 7.8- nie bardzo mam jak ściągnąć szybę u gory bo mam Ryby co lubią skakać. Jak można podwyzszyc ph? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 1 minutę temu, Jano79 napisał: PH 7.8- nie bardzo mam jak ściągnąć szybę u gory bo mam Ryby co lubią skakać. Jak można podwyzszyc ph? Jaką metodą prowadzisz zbiornik? Balling? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jano79 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2022 Robię podmianki tak jak pisałem solą af probiotic reef salt dozuje raz w tygodniu af component ABC po4mml i mam ca i kh w butelkach z sklepu morskiego. Dodatkowo af amino i vitallity po kropelce 2x w tygodniu. Zużycie Ca i mg mam znikome, tak naprawdę mam problem żeby zbic MG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach