dadario Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Witam. Pytanie o sprzęt. Pompa perystaltyczna do ciągłego podawania dodatków w naszych zbiornikach. Jaka i dlaczego. Z krajowych producentów tylko Aqua Trend ma swojego milestona. Poza tym wielka pustka. Na świecie jest Ecotech Versa (w Europie niedostępna w sprzedaży niestety), Kamoer X1 pro T, Kamoer FX. CO Wy użytkownicy możecie polecić. a może to tylko zbędny luksus? Edytowane 10 Lutego 2022 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 CalcFeder PRO pracujący w trybie StandAlone - nie obsługuje wtedy czujnika optycznego i elektrozaworu - a dozowanie od 50ml do 7 litrów na dobę. Oprócz tego oczywiście może pracować jako sterownik reaktora wapnia - ale tego nie potrzebujesz.. https://pacific-sun.eu/shop/dosing-stations/calcfeeder-pro-controler/ Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 @Przemek zwracam honor, o tej pompie zapomniałem, jakoś w pamięci mam ją jako element Waszego reaktora... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 Witam Może taka pompa zainteresuje Cię https://www.prominent.pl/pl/Produkty/Produkty/Pompy-dozujące/Magnetyczne-membranowe-pomy-dozujące/p-beta.html Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 @JerzyB to już pompa klasy przemysłowej... Cena pewnie przewyższa wartość życia w moim akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2022 Pompa perystaltyczna dozująca IPCR6 6 l/h 230VAC Pompa perystaltyczna VPERN12-1 o wydajności 12 l/h Znajdziesz na popularnym serwisie aukcyjnym. Tylko ni słowa o tym czy pompa może pracować 24/7 Tu masz natomiast pompę którą dawniej wykorzystywano w zasilaniu reaktorów wapnia... Aqua Medic SP3000 Pompa może być wykorzystywana do zasilania urządzeń o niskim przepływie wody, takich jak Nitratreduktor lub Calciumreaktor. Urządzenie można także wykorzystać do uzupełniania wodą wapienną odparowanej z akwarium wody - do pompy należy podłączyć elektroniczny czujnik poziomu wody aquaniveau oraz Kalkwasserreaktor. Pompy z serii SP można także w łatwy sposób sterować czasowym mechanicznym lub elektronicznym zegarem czasowym. Dane techniczne: wydajność (stała) 3.0 l/h max podnoszenie 10 m (1 bar) silnik synchroniczny - 20 obr/min zużycie energii 4,5 Wat Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) 10 godzin temu, dadario napisał: @JerzyB to już pompa klasy przemysłowej... Cena pewnie przewyższa wartość życia w moim akwarium. Na Allegro kupisz tanio.Jedyna wada tej pompy to , że głośno stuka. Edytowane 11 Lutego 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 11 Lutego 2022 @dadario, pisałem Ci o rozwiązaniu w cenie połowy milestone i z parametrami lepszymi niż większość dostępnych pomp (zakres wydajności i dokładność sterowania), u mnie działa do tej pory, nie zamienił bym na nic innego, rozumiem ze szukasz czegoś lepszego ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 11 Lutego 2022 @dale wiesz jak jest... Twoją metodę poznałem, szukam innych dróg, chociaż nie jest wykluczone, że wrócę do Twojego pomysłu.. @chwialek właśnie patrzyłem, to zwykle pompy najczęściej do podawania chemii gospodarczej... Trzeba było by kombinować sterownik czasowy, bawić się w regulację itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 11 Lutego 2022 Spoko też tak robiłem. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 12 Lutego 2022 Zdradzę Wam sekret... Znalazłem zupełnym przypadkiem chińczyka... Pompa do ciągłego podawania johnllen micom. Cudów się nie spodziewam, aczkolwiek ich dozowniki działały u mnie bezproblemowo i bezobsługowo 10lat... Zobaczymy. Na pewno dużym plusem jest cena 330zł, podawanie od 1-50ml/min... Jak będzie z głośnością i awaryjnością czas pokaże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2022 25 minut temu, dadario napisał: Zdradzę Wam sekret... Znalazłem zupełnym przypadkiem chińczyka... Pompa do ciągłego podawania johnllen micom. Cudów się nie spodziewam, aczkolwiek ich dozowniki działały u mnie bezproblemowo i bezobsługowo 10lat... Zobaczymy. Na pewno dużym plusem jest cena 330zł, podawanie od 1-50ml/min... Jak będzie z głośnością i awaryjnością czas pokaże... Jak będzie mieć silnik krokowy to podziel się linkiem. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 12 Lutego 2022 @Jacek56 raczej na 99,999 procent nie będzie w tej cenie silnika krokowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2022 4 minuty temu, dadario napisał: @Jacek56 raczej na 99,999 procent nie będzie w tej cenie silnika krokowego... No to strata kasy Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumik21 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Ja ostatnio zastanawiałem się nad tą https://pl.aliexpress.com/item/1005001641359107.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.24f13c00kIf3bO&mp=1 i do zestawy mają coś takiego do strowania https://pl.aliexpress.com/item/32848132489.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.detail.1000014.15.628972aeQoerpZ&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.177931.0&scm_id=1007.13338.177931.0&scm-url=1007.13338.177931.0&pvid=19587c5c-c98c-4211-b441-fd6ab9e663c5&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.13338.177931.0,pvid:19587c5c-c98c-4211-b441-fd6ab9e663c5,tpp_buckets:668%232846%238114%231999&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2265151623259%22%2C%22sceneId%22%3A%2230050%22%7D&pdp_pi=-1%3B147.15%3B-1%3B-1%40salePrice%3BPLN%3Brecommend-recommend Edytowane 12 Lutego 2022 przez rumik21 (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 14 Lutego 2022 Dzisiaj przyszła pompa... Ogólnie jest ok, gdyby nie jeden mały problem... Przy dozowaniu mniejszym niż 10ml/min wałek ślizga się na rolkach nie powodując pompowania wody... Dam jej szansę żeby się dotarła i ułożyła... Jeśli do piątku nie zacznie pracować tak jak powinna to wraca do sklepu... No niestety... Ale jakieś tam nowe doświadczenie jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 20 Lutego 2022 W dniu 14.02.2022 o 21:05, dadario napisał: Dzisiaj przyszła pompa... Ogólnie jest ok, gdyby nie jeden mały problem... Przy dozowaniu mniejszym niż 10ml/min wałek ślizga się na rolkach nie powodując pompowania wody... Dam jej szansę żeby się dotarła i ułożyła... Jeśli do piątku nie zacznie pracować tak jak powinna to wraca do sklepu... No niestety... Ale jakieś tam nowe doświadczenie jest... Witam Jak pompa dotarła się? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2022 1 godzinę temu, JerzyB napisał: Witam Jak pompa dotarła się? Pozdrawiam Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 21 Lutego 2022 @JerzyB niestety... Pompa już zapakowana, wraca do sklepu niestety... Pomysł dobry, wykonanie gorsze. Ale przynajmniej spróbowałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach