Negu Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2022 Ok wyłączę dziś balinga zrobię testy I za około 24h zrobię testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2022 Pomiary : pH 8,15 KH 8,2 NO2 0,05 No3 2,5 Po4 0,0 Ca 422 Mg 1320 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 Dino/cyjano jest objawiłem braku równowagi makroelementów, bielenie, jeśli wyłączysz patogeny, objawem braku czegoś. ICP może pomóc, ale niekoniecznie. Zauważ że używasz serii AF - sól, strongi, balling. W teorii powinno się to uzupełniać. A mimo to coś nie gra. Wnioski wyciągnij sam. Ja w tej sytuacji zmienił bym sól i dodatki, np. na serię micobe-lift czy inną. masz relatywnie małe akwarium, możesz zrobić kilka dużych podmian. Jak ruszą korale, znikną plagi. Pamiętaj też że PO4 zerowe nie jest dobre. Korale coś muszą jeść, a jeśli konsumpcja jest większa niż produkcja, ktoś głoduje. Ja bym też wywalił węgiel z systemu. Zobacz jaka jest jego rola i co on pochłania, przecież związki szkodliwe które on pochłania są ułamkiem tego co wiąże. A Ty ewidentnie masz braki czegoś. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 Pomiary 9 00 pH 8,15 KH 8,2 NO2 0,05 No3 2,5 Po4 0,0 Ca 422 Mg 1320 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MayFly Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 W dniu 16.04.2022 o 20:18, norbi2222 napisał: Oczywiści jest takie ryzyko, jednak bardzo małe. W zasadzie większość akwarystów, którzy prowadzą zbiorniki ULNS powinni nie posiadać acropor. ale przy ULNS się karmi korale i suplementuje aminokwasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 Pomiary z dziś 18 00 (24h bez balinga) pH 8,0 KH 7,8 NO2 0,1 No3 3 P04 0,03 Ca 418 Mg 1350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 Wyniki icp Results_38192_pl.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 Moim zdaniem prawdopodobna przyczyna bielenia to niski jod i wysoki poziom miedzi, oprócz wcześniejszych uwag oczywiście. Pozdr., tomko Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 Podnieś zasolenie z 33 do 35ppm to wartości pierwiastków wzrosną. Kontroluj zasolenie i kh by nie było skoków. Pilnuj PO4 aby było wykrywalne. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 No, czyli okazało się to co było pisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 No i mamy cynk i miedź i pytanie do Mr @Negu - gdzie sobie kolega pozwolił na mosiężną złączkę albo mosiężny element mający kontakt z wodą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 Nie ma takiej akwarium jest bez sampa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) 5 minut temu, Negu napisał: Nie ma takiej akwarium jest bez sampa nigdzie na filtrze RO ? Żadnego elektrozaworu? Złączki bo innej nie było? Jeśli mamy jednocześnie miedź i cynk to uporczywie szukałbym mosiądzu, albo na kontakcie z wodą, albo coś wpadło. Może jakaś moneta, guzik ? Zestawienie tych dwoch metali jest nieprzypadkowe. Z tego co wiem, żywica na RO radzi sobie dobrze z miedzią, jeśli już tam trafi, z cynkiem gorzej, ale mamy istotne poziomy obu metali. Oczywiście to powyżej jest poza tym, co wspomniano - zasolenie za niskie i reszta makro na tym cierpi , i jodu brakuje sporo - także mamy kilka przyczyn nałożonych jednocześnie. Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez Sagerrak1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2022 Dziś sprawdziłem wodę Ro i nie jest 000 tylko 010 . Zamówiłem nowa żywice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2022 Mam jeszcze jedno pytanie Jakie korale przy tych parametrach wody będą miały dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 15 godzin temu, Negu napisał: Mam jeszcze jedno pytanie Jakie korale przy tych parametrach wody będą miały dobrze Co to za pytanie? Zamierzasz dobierać korale do kiepskich parametrów, czy utrzymywać właściwe parametry dla wszystkich ? Z czasem żadne korale nie wytrzymają rosnącego poziomu miedzi i cynku. Niższe zasolenie sprawdza się z różnymi, generalnie miękkie poradzą sobie z niskim, ale to nie w tym rzecz chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 15 godzin temu, Negu napisał: Mam jeszcze jedno pytanie Jakie korale przy tych parametrach wody będą miały dobrze żadne!!! jeśli chodzi o żywe ,chyba że sztuczne też takie widziałam, a poważnie musisz wyeliminować przyczynę miedzi i cynku, następnie doprowadzić zasolenie do normy i reszta parametrów też nie jest genialna. zrób parę podmian częściej co 3 dni, i trzymaj zasolenie stałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Plan jest taki Podmiany co 3 dni po 5 % Cała chemia wywalona Bakterie Myślę o większej filtracji ale jedyne co mogę teraz zrobić to dołożyć filtr kubełkowy. Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Negu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negu Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) witam aktualne zdjęcia akwarium Jedyne co podaję to Bufor KH od af 2,5 mlx2 rano i wieczorem Proszę o opinie i sugestie : czy zacząć dokarmiać korale (jak tak to czym ) są wahania kh Ca Czy coś dawać dodatkowo teraz były podmiany co 3 dni (a testy niestety po podmianach ) Myślę o ATI Essentials Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez Negu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach