MarcinH Zgłoś Napisano 3 Maja 2022 (edytowane) Witam, proszę o pomoc w doborze odpieniacza. Akwarium będzie 300-400 l i zastanawiam się nad Deltec SC 1455 bądź Tunze 9004 DC, który będzie lepszy i który będzie lepiej pienić? Akwarium planuję mieszane plus kilka małych rybek. Chyba, że coś znacznie mocniejszego dobrać czyli coś do pojemności 2-3 tyś litrów, tylko czy nie będzie za mocny? Czy odpieniacz może być w ogóle za mocny czy raczej powinien być dobrany w punkt? Pozdrawiam Marcin Edytowane 3 Maja 2022 przez MarcinH (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 3 Maja 2022 Tylko czy tunze 9004 nie będzie za mały? ja go mam do 250L i co dziennie trzeba czyścić jak jest na full rozkręcony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tadoris Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Tunze 9004 moim zdaniem zdecydowanie za mały. Ja w 400l mam twistman integra 150 i sobie go chwalę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 deltec 1000i Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Deltec 1000i to chyba mniej więcej to samo co Deltec SC 1455? Oba chyba są do pojemności do 1000 l? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 26 minut temu, MarcinH napisał: Deltec 1000i to chyba mniej więcej to samo co Deltec SC 1455? Oba chyba są do pojemności do 1000 l? 26 minut temu, MarcinH napisał: Deltec 1000i to chyba mniej więcej to samo co Deltec SC 1455? Oba chyba są do pojemności do 1000 l? 1000i jest nowszy mam polecam, bardzo cicho pracuje . Są dwa rodzaje 1000i i 1000ix jeden na pompie aquabee ( działa głośniej i nie ma regulacji mocy pompy) drugi na pompie deltec która jest w rzeczywistosci jebao - tak mi się wydaje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 13 godzin temu, MarcinH napisał: Witam, proszę o pomoc w doborze odpieniacza. Akwarium będzie 300-400 l i zastanawiam się nad Deltec SC 1455 bądź Tunze 9004 DC, który będzie lepszy i który będzie lepiej pienić? Akwarium planuję mieszane plus kilka małych rybek. Chyba, że coś znacznie mocniejszego dobrać czyli coś do pojemności 2-3 tyś litrów, tylko czy nie będzie za mocny? Czy odpieniacz może być w ogóle za mocny czy raczej powinien być dobrany w punkt? Pozdrawiam Marcin z tego co Cie przeczytałem to Maxspect SK 400 powinien być wystarczający http://csfrey.pl/odpieniacz-mj-sk.html Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Rozumiem, że wkładać znacznie przewymiarowany to również nie za dobrze? Mam na myśli np. Reef Octopus 5000? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 20 Września 2022 Zakupiłem Deltec SC 1455 i myślę czy nie wymienić go na Red Sea Reefer Skimmer 600. Wg. specyfikacji Red Sea Reefer Skimmer 600 powinien być bardziej wydajny. Gdzieś tam jeszcze wyczytałem, że odpieniacze stożkowe lepiej pienią. Jak uważacie wymienić delteca sc1455 na Red Sea Reefer Skimmer 600 czy nie warto? Niestety na żywo nie widziałem żadnego, więc opieram się tylko na teorii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 20 Września 2022 Do Twojego zbiornika proponuję Reef Octopus Octo Regal 150-INT + pompa VarioS lub Regal 200-INT w zależności od obsady. Bardzo, bardzo cichy, stabilny, super pieni. Przerobiłem większość dostępnych odpieniaczy i dla mnie ten najlepiej pieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 21 Września 2022 W dniu 3.05.2022 o 21:45, MarcinH napisał: Akwarium planuję mieszane plus kilka małych rybek jak 300L i kilka małych rybek to możesz startować bez odpieniacza a jak zobaczysz, że jednak natura nie wyrabia lub zwiększysz obsadę to sobie dokupisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 21 Września 2022 11 minut temu, Konrad_Wwa napisał: jak 300L i kilka małych rybek to możesz startować bez odpieniacza a jak zobaczysz, że jednak natura nie wyrabia lub zwiększysz obsadę to sobie dokupisz Akwarium od tego czasu urosło i z sumpem będzie ok. 700 litrów (w zależności od wielkości sumpa). Na Ten moment chciałem wybrać najbardziej wydajny i niezawodny z w/w odpieniaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R3BEL Zgłoś Napisano 21 Września 2022 Podobnie jak kolega wcześniej poleciłbym Ci Reef Octopus Octo Regal 250 INT lub Regal 250S jeśli nie zmieściła by Ci się wersja z zewnętrzną pompą. Sam mam Octo Regal 200S i jestem z niego bardzo zadowolony- pompa VarioS jest bardzo cicha a do tego świetnie pieni. Cytuj Akwarium 500L [brutto]. Filtracja: rollermat RedSea Reefmat 1200, media LR + Kulki + Life Bio Fil, Algae Scrubber DYI. Sprzęt: pompa obiegowa OCTO VarioS 8, cyrkulacja 2x Ecotech VorTech MP40qd + AI Orbit4, oświetlenie 2x ATI Straton Pro 153, reaktor wapnia OCTO CalReact 200 + Kamoer FX-STP2, komputer Neptune Systems Apex + Trident. https://nano-reef.pl/forums/topic/108597-360l-moja-pierwsza-rafa/ https://nano-reef.pl/forums/topic/121977-500l-fafarafa-ver2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 21 Września 2022 Serio....Reef Octopus Octo Regal 250 INT ? On zakłada 300litrów nie 1300. Kup Maxspect i będziesz zadowolony. Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 21 Września 2022 6 minut temu, marbecz napisał: Serio....Reef Octopus Octo Regal 250 INT ? On zakłada 300litrów nie 1300. Kup Maxspect i będziesz zadowolony. Ok 700 l z sumpem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 21 Września 2022 2 minuty temu, MarcinH napisał: Ok 700 l z sumpem jak to policzyłeś? od 300 do 700 długa droga Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 21 Września 2022 9 minut temu, marbecz napisał: jak to policzyłeś? od 300 do 700 długa droga Akwarium ostatecznie zamówiłem większe 160 x 60 x 50 = 480 l + komin zewnętrzny (25l) + sump min. 100 x 40 x 40 = 160 l (jeszcze myślę nad ostatecznym rozmiarem) i mamy ok 700 l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 21 Września 2022 17 minut temu, MarcinH napisał: Akwarium ostatecznie zamówiłem większe 160 x 60 x 50 = 480 l + komin zewnętrzny (25l) + sump min. 100 x 40 x 40 = 160 l (jeszcze myślę nad ostatecznym rozmiarem) i mamy ok 700 l No jak dla mnie to tam z 500l wody będziesz miał Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 21 Września 2022 8 minut temu, marbecz napisał: No jak dla mnie to tam z 500l wody będziesz miał Fakt, jakieś max 550 będzie, policzyłem pojemność maksymalną zbiorników. Ogólnie mam delteca SC 1455 kupionego i myślę nad wymianą na Red Sea Reefer Skimmer 600 bo chyba bardziej wydajny jest no i mam okazję taki kupić. Więc zanim zaleję to myślę czy nie zmienić tylko nie wiem czy warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach