JerzyB Zgłoś Napisano 17 Września 2022 (edytowane) Witam Szczerze , czy da się utrzymać w jednym zbiorniku Acanthures leucosternon i Acanthurus japonicus? Ma ktoś tak? Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 17 Września 2022 Da się. Zależy od litrażu. Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 17 Września 2022 45 minut temu, joopa napisał: Da się. Zależy od litrażu. Około 800L , miałeś razem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 17 Września 2022 Zobacz, ale pływają w 2.000 litrów. Niedługo dojdzie jeszcze Achilles. Na razie pływa w innym zbiorniku. Myślę że razem wpuszczane dadzą radę w twoim. Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Września 2022 Super , ale mój zbiornik mniejszy i białobody jest od dwóch tygodni , a japonicusa wprowadził bym dopiero za tydzień. Bedę się zastanawiał może na jakiś czas przegrodzę akwa na pół . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Września 2022 11 minut temu, JerzyB napisał: Super , ale mój zbiornik mniejszy i białobody jest od dwóch tygodni , a japonicusa wprowadził bym dopiero za tydzień. Bedę się zastanawiał może na jakiś czas przegrodzę akwa na pół . Koniecznie na pół to są osobniki zadziorne chwila moment i się wysypia ze stresu, a szkoda ryb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Września 2022 5 minut temu, Beti napisał: Koniecznie na pół to są osobniki zadziorne chwila moment i się wysypia ze stresu, a szkoda ryb W poprzednim zbiorniku miałem je razem , ale po około 2 miesiącach któraś z nich się zestresowała i padły obie .Z tym , że były do dorosłe osobniki , teraz chcę spróbować na mniejszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 18 Września 2022 (edytowane) Zawsze jest ryzyko że jeden drugiego ospą zarazi. Mi się wysypał po przekładce z 250 na 560 litrów. A później jeszcze z pół roku co chwilę miał po kilka plamek ospy. A mam go już z 8 lat. Przegroda i lusterka też bym dał Edytowane 18 Września 2022 przez joopa (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Września 2022 36 minut temu, joopa napisał: Zawsze jest ryzyko że jeden drugiego ospą zarazi. Mi się wysypał po przekładce z 250 na 560 litrów. A później jeszcze z pół roku co chwilę miał po kilka plamek ospy. A mam go już z 8 lat. Przegroda i lusterka też bym dał Tak myślałem zrobić , ale jeszcze się zastanawiam , 27 będę w sklepie powiadomię co zrobię. Dziękuje za rady . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 30 Września 2022 Witam Japonicus kupiony , odgrodzony siatką Białobrody ciągle przy siatce . Nie reaguje nawet na lustro , tak go inna ryba denerwuje. Nie wiem jak długo będzie tak się zachowywał. Ryby jednakowej wielkości , jak w ciągu miesiąca się nie uspokoi , to będzie eksmisja Japonicusa . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Września 2022 Myślę, że za kilka dni się dogadają. Trzymam kciuki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robin_PL Zgłoś Napisano 1 Października 2022 Jerzy, miałem akwarium przegrodzone na pół przez ok.6tyg. zanim Leucosternon znalazł sposób, by przeskoczyć na drugą stronę, gdzie Nigricans go zabił. Generalnie przez ten czas świata poza sobą nie widzieli. Nie wiem, czy to wyjątek, czy reguła. Akwarium długości 2.5 metra z mnóstwem skały i kryjówek. Poza Nigricansem z pokolców są Xanthurum i Scopas, a do tego Hepatus. Pływają zgodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Października 2022 Witam Nie wiem jak to się skończy Białobrody i Japonicus walczą przy siatce . Zapobiegawczo lampa UVC włącza się na 8 godz. Ozonator co 4 godz. w szafce przygotowana Zieleń. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Października 2022 Spróbuj nori obydwóm podawać. Kiedyś czytałem, że podawanie nori do woli zmniejsza agresję u pokolców. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 2 Października 2022 59 minut temu, katani napisał: Spróbuj nori obydwóm podawać. Kiedyś czytałem, że podawanie nori do woli zmniejsza agresję u pokolców. Nori pod dostatkiem na dwóch oddzielnych klipsach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarek Zgłoś Napisano 2 Października 2022 To są jedne z najbardziej agresywnych pokolców względem siebie. Obstawiam wygraną białobrodego. Nie wiem kto doradził umieszczenie tych dwóch w jednym tanku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 2 Października 2022 U mnie zawsze pomagała sztuczka z lustrem, 2-3 tygodnie i się uspokajały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 3 Października 2022 Witam Wczoraj wieczorem , nie wiem jakim cudem japonicus wydostał się z ogrodzenia . Dzisiaj zlikwidowałem siatkę , bo nie możliwe jest złapanie tych ryb. Ale najważniejsze wszystkie poikolce , a są cztery pływają zgodnie , jak by się znały . Nie ma gonitwy , razem skubią nori . Oby tak zostało , bo przecież wiem , że białobrody to bandyta. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 3 Października 2022 Jerzy, trzymam kciuki, ale miej je na oku - u mnie białobrody dorastał z obsadą od czterech centymetrów do ok. 14 i z dnia na dzień zaczął męczyć hepatusa, do tego stopnia że poszedł do dużego basenu u znajomego (białobrody niestety - bałem się że nawet jak wydam hepatusa, to czepi się innych, a mam jeszcze zebrosomę ...) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 3 Października 2022 @dale Dziękuję . Oprócz wyżej opisanych jest jeszcze literatus i hepatys. Wiem o białobrodym i będzie na oku mojej żony , bo ja już w DE i widzę tylko na kamerce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 4 Października 2022 (edytowane) Witam Jednak nie udało się , wczoraj zgodne , a dziś od rana gonitwa. Udało się żonie wyłowić Japonicusa , obecnie pływa w sumpie . W piątek przyjeżdża kolego po niego.To pewnie będzie koniec z zakupami następnych pokolców , bo w akwa jest bandyta. Pozdrawiam Edytowane 4 Października 2022 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Października 2022 Jerzy, nie wszystko można mieć, było do przewidzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trurl Zgłoś Napisano 4 Października 2022 (edytowane) Podłączę się do tematu z prośbą o radę. Mam w akwarium (600 l w obiegu, akwarium 150 x 60 x 50h) Paracanthurus hepatus i Zebrasoma veliferum (z pokolcy). Chciałbym dołożyć Chelmona rostratus, ale z opisów wynika, że pokolce mogą go zamęczyć. Poradzono mi (sklep w którym się zaopatruję), że jeżeli na czas aklimatyzacji - zaprzyjaźnienia się rybek - dodam lustra, tak, aby zająć pokolce własnym odbiciem, Chelmon powinien przestać wzbudzać agresję u pokolców. Czy takie postepowanie ma sens? Czy raczej zrezygnować z Chelmona? Doczytałem, że zapewnienie pokolcom stałego dostępu do glonów Nori obniży agresję w stopniu wystarczającym do akceptacji Chelmona, ale czy macie jakieś doświadczenia w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc Chelmon, którego mam zamiar kupić zjada mrożonki, poza tym akwarium jest dojrzałe, nie powinien mieć problemu z pokarmem ze skały. Edytowane 5 Października 2022 przez Trurl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 4 Października 2022 Witam, mialem podobny układ w akwarium 600L. Hepatus, zebrasoma Desjardinii oraz Chelmon. W ciagu dnia wszystko bylo ok, trochę gorzej w nocy. Nie było tragicznie, ale Zebrasoma w nocy przeganiała Chelmona. Ale tylko wtedy gdy opuścił swoje miejsce spoczynku. Zebrasoma całą noc plywala i żerowała. Jeśli inne ryby wypłynęły to dawała im spokój, natomiast Chelmona wtedy ganiała. I było światełko nocne. Ale chelmon mądry, nauczył się w nocy nie wypływać i było dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trurl Zgłoś Napisano 6 Października 2022 Czyli dasię. Dzięki za informację. Pytanie tylko jak dołożyć do dorosłych pokolców Chelmona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach