katani Zgłoś Napisano 10 Marca 2023 Siema, Mam gonioporę czerwoną, rośnie bardzo ładnie, ale nie do końca w sposób, który bym chciał. Z malutkiej szczepki w niecały rok zrobiła się 6cm kulka. Chciałęm, żeby bardziej obrastała skałkę, ale jakoś nie ma szczególnej ochoty. Myślałem, żeby ją pokruszyć i przykleić w kilku miejscach na skałce. Teraz pytanie, jak zabrać się do cięcia goniopory? Piły nie mam, musiałbym klasycznie nożycami i co się pokruszy poprzyklejać. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 10 Marca 2023 3 godziny temu, katani napisał: Siema, Mam gonioporę czerwoną, rośnie bardzo ładnie, ale nie do końca w sposób, który bym chciał. Z malutkiej szczepki w niecały rok zrobiła się 6cm kulka. Chciałęm, żeby bardziej obrastała skałkę, ale jakoś nie ma szczególnej ochoty. Myślałem, żeby ją pokruszyć i przykleić w kilku miejscach na skałce. Teraz pytanie, jak zabrać się do cięcia goniopory? Piły nie mam, musiałbym klasycznie nożycami i co się pokruszy poprzyklejać. lokalny handlarz zanim kupil piłę z chlodzeniem to jechał dremelem. Mówi tak co piła to piła, dremelem sie da, szczypce nożyce to totalna rzeź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 11 Marca 2023 Dremelem wcięcia porób, ale na raty , trzeba chłodzić bo goniopory mają często niezwykle twardy szkielet i się grzeje. Jak będzie wcięcie to można wsadzić nóż i uderzyć młotkiem, żeby nie grzać dalej. Dip z lugola i do baniaka w trochę bardziej zacienione miejsce. Tylko jak idzie w kulkę to raczej będziesz miał kilka kulek, już tak mają . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bmirek1 Zgłoś Napisano 12 Marca 2023 Ostry nóz i młotek jedno szybkie ciecie tkanki nie sa postrzepione jak po pile i nie przegrzane, przezywalnosc szczepek 95% to sa moje spostrzezenia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
berklej Zgłoś Napisano 12 Marca 2023 goniopora dość kapryśny koral, łatwo uszkodzić, i utracić całość po cięciu. Dremel bedzie ok, piła do płytek z cienką tarcza a najlepiej Goniopore we worek i do sklepu z gryfonem z prośbą o przecięcie. potem kąpiel w dipie najlepiej frag ricover. Nestety dla Ciebie pocięte tez będą rosły w kulkę Cytuj początek 300 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Maja 2023 Zestaw naprawczy Zadipowane, mam nadzieję, że się przyjmą. Wyszło 9 kawałków. 4 na własny użytek. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Maja 2023 Wczoraj podzieliłem jeszcze drugą gonioporę na dwa mniejsze kawalki. Wczoraj koral miał strasznego focha. Dzisiaj ta druga już się fajnie pompuje. Tą ze zdjęcia powoli nieśmiało zaczyna wypuszczać polipy. Jeśli się nie wda jakieś zakażenie myślę że będzie dobrze. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Maja 2023 Nic im nie będzie, ja nie wiem skąd się wzięło ze gonio są delikatne. Nigdy nie miałem z nimi problemu, jak mają papu to rosną jak szalone. Ja kiedyś brzeszczotem fragowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Maja 2023 2 godziny temu, elespero napisał: Ja kiedyś brzeszczotem fragowalem To już hardcore Dłutem naprawdę poszło miodzio. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwo Zgłoś Napisano 7 Maja 2023 39 minut temu, katani napisał: To już hardcore Dłutem naprawdę poszło miodzio. Brzeszczotem można zrobić cięcie dużo delikatniej niż przecinakiem/dłutem. Bardziej to Twój sposób jest hardcorowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laszek Zgłoś Napisano 7 Maja 2023 W dniu 6.05.2023 o 12:32, katani napisał: Zestaw naprawczy Zadipowane, mam nadzieję, że się przyjmą. Wyszło 9 kawałków. 4 na własny użytek. Też tak robiłem, później płukanie w wodzie. Innym razem już kupiłem małego dremela i cieniutkie tarcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 7 Maja 2023 a nie lepiej było by wyrzynarką z regulowanymi obrotami i piłką do metalu? Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Maja 2023 Gonio to naprawdę twarde zwierzaki. U mnie aktualnie 7 sztuk w akwarium 3 tygodniowym. Pięknie się pompują. Wrażliwe są na euphilie, jedna gonio mi mocno poparzyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Maja 2023 Dwa tygodnie po cięciu wszystkie szczepki przeżyły, zagoiły się, zaczęły obrastać szkielet, ładnie się pompują. Już widzę, że jak podrosną szczepki ponownie wykorzystane do rozszerzenia kolonii, to dadzą dokładnie taki efekt, jakiego oczekiwałem - duża falująca kolonia. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach