Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tak, one różnią się tylko stężeniem. Są dwa, bo ponoć powinno się je zużyć w kilka miesięcy (nie pamiętam dokładnie ile). Ja pierwsze kupiłem niebieskie, a jak zaczęła się konsumpcja i poszła do góry to zmieniłem na czarne. teraz mam konsumpcję mniej więcej 30ml. 5000ml/30 = czyli około 160 dni. czyli powiedzmy 1200-1400zł na rok. Wcześniej na dodatki wydawałem więcej. 

2 godziny temu, ArturNano napisał:

Dozuję dziennie:
• KH 7 ml (stopniowo zwiększam, bo widzę lekką tendencję spadkową)
• Ca 4 ml
• Mg 3 ml
• BCD symbolicznie ~1 ml, A jod 2× w tygodniu

Jak jest stężony twój balling? Bo to jakieś małe wartości na twoje akwarium. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minutes ago, katani said:

tak, one różnią się tylko stężeniem. Są dwa, bo ponoć powinno się je zużyć w kilka miesięcy (nie pamiętam dokładnie ile). Ja pierwsze kupiłem niebieskie, a jak zaczęła się konsumpcja i poszła do góry to zmieniłem na czarne. teraz mam konsumpcję mniej więcej 30ml. 5000ml/30 = czyli około 160 dni. czyli powiedzmy 1200-1400zł na rok. Wcześniej na dodatki wydawałem więcej. 

wrzuciłem sobie wszystko co leje do ChatGPT aby mi przeliczył wydajność oraz koszta.
Wygląda na to, że po przejściu powinienem wydawać o połowę mniej (narazie liczone w oparciu o aktualny pobór) przy butli 5L.

Twoje Red Sea (dziennie):
	•	KH: 91.79/1000×7 = 0.643 zł/d
	•	Ca: 98.99/1000×4 = 0.396 zł/d
	•	Mg: 91.79/1000×3 = 0.275 zł/d
	•	ABCD: (B+C+D) 68.39/500×3 = 0.410 zł/d
	•	A: 68.39/500×(1/7) = 0.0195 zł/d
Razem ≈ 1.744 zł/d → ~52.3 zł/mies.

ONE-4Reef 5 L za 399 zł:
	•	przy 10 ml/d: 5000/10=500 dni
→ 0.798 zł/d → ~23.9 zł/mies.
	•	nawet przy 15 ml/d: 333 dni
→ 1.197 zł/d → ~35.9 zł/mies.

także chyba się już nie ma co zastanawiać bo Ty chwalisz od miesięcy a i CH także mi potwierdziło, że jadą na tym od 2 lat.
ALE ! CH także potwierdza, że to baling organiczny także nie powinien "za długo stać" także mniejsza butla 2.5L

Modern Reef ONE-4Reef 2.5 L (246 zł)

Scenariusz 10 ml/d
	•	2500 / 10 = 250 dni
	•	koszt/dzień: 246 / 250 = 0.984 zł/d
	•	koszt/miesiąc: 0.984 × 30 = 29.52 zł/mies.

Scenariusz 15 ml/d
	•	2500 / 15 = 166.7 dni
	•	koszt/dzień: 246 / 166.7 = 1.476 zł/d
	•	koszt/miesiąc: 1.476 × 30 = 44.28 zł/mies.

⸻

Kiedy ONE-4Reef przestaje być tańszy od Twojego Red Sea?

Szukamy dawki, przy której koszt/d = 1.744 zł:
	•	koszt/d = 246 * (ml/d) / 2500
	•	246 * d / 2500 = 1.744
	•	d ≈ 17.7 ml/d

Czyli:
	•	jeśli ONE-4Reef wyjdzie Ci < ~17–18 ml/d, to jest taniej niż obecny zestaw Red Sea.

czyli cenowo wygląda na to, że tak czy siak warto a jak dodamy do tego mniej butli, wężyków i jeden dozownik off, to chyba to bardzo dobry pomysł jest ;) 

36 minutes ago, katani said:

Leje wszystko od Red Sea: 
- Red Sea Foundation B Kh/Alkalinity "Stężenie: 1 ml preparatu podnosi poziom Kh w 100 litrach o 0,1 dKH."
- Red Sea Foundation C Magnesium "Stężenie: 1 ml preparatu podnosi poziom magnezu w 100 litrach o 1 ppm."
- Red Sea Foundation A Calcium+ "Stężenie: 1 ml preparatu podnosi poziom Ca w 100 litrach o 2 ppm."

Sól także od nich(ta niebieska) do wczoraj, ponieważ na Modern Reef przesiadłem się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, skąd te ceny? 4x5l kosztuje na stronie CH 599, a 2.5l 319zł do tego 2.5l jest stężony 5.5x normalny balling. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minutes ago, katani said:

hm, skąd te ceny? 4x5l kosztuje na stronie CH 599, a 2.5l 319zł do tego 2.5l jest stężony 5.5x normalny balling. 

mówię o tym dokładnie

https://coralhouse.pl/metoda-ballinga/588913-modern-reef-one-4reef-25l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy na tak wielkie akwarium ten balling jedno składnikowy będzie dawał rade, tak jak pisał Katani zastosuj ten niebieski. Ja w swoim Red Sea 300 jadę narazie tym niebieskim i konsumpcja mi wzrasta i koralowce idą w górę, a potem przejdę na czarny. Tak samo mi radzili chłopaki z CH. To co ty wysłałeś to częściej się stosuje jako dodatek do tego ballinga, żeby konsumpcja była mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Kirzan said:

Nie wiem czy na tak wielkie akwarium ten balling jedno składnikowy będzie dawał rade, tak jak pisał Katani zastosuj ten niebieski. Ja w swoim Red Sea 300 jadę narazie tym niebieskim i konsumpcja mi wzrasta i koralowce idą w górę, a potem przejdę na czarny. Tak samo mi radzili chłopaki z CH. To co ty wysłałeś to częściej się stosuje jako dodatek do tego ballinga, żeby konsumpcja była mniejsza.

CH twierdzi, że jak najbardziej powinno dać radę. Trzeba tylko kontrolować no3po4 aby nie zeszło do 0. Producent także twierdzi, że produkt jest do stosowanie jako "ONE-4REEF ALONE AS A REEF KEEPING METHOD"
Jedyny problem, że chyba będę królikiem doświadczalnym, ponieważ w sieci mało info od użytkowników na temat dokładnie tego produktu.

Plan jest taki, że przepnę pompy na niego i zobaczymy po miesiącu jak system na to zareaguje.
Jak będzie coś nie tak, to przejdę na ten 4 butelkowy albo cofnę się do RS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taniej wyjdzie Tropić Marin All for reef w proszku do samodzielnego rozrabiania, i informacji w sieci znajdziesz również sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Konrad_Wwa said:

Jeszcze taniej wyjdzie Tropić Marin All for reef w proszku do samodzielnego rozrabiania, i informacji w sieci znajdziesz również sporo

to przewinęło mi się gdzieś na YT, także jak Modern nie da rady to pomyślę nad tym. Chociaż z nim jest taki "problem" że nie zastąpi mi ABCD.

W sumie tutaj nie tylko chodzi o kasę ale zmniejszenie ilości tych buteleczek, wężyków itp
Wolałbym kontrolować jedną butle i tyle ;) 

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, ArturNano napisał:

to przewinęło mi się gdzieś na YT, także jak Modern nie da rady to pomyślę nad tym. Chociaż z nim jest taki "problem" że nie zastąpi mi ABCD.

W sumie tutaj nie tylko chodzi o kasę ale zmniejszenie ilości tych buteleczek, wężyków itp

Dzięki

Generalnie z gotowcami jest drogo i tyle - mniej więcej płacisz x10. Załóż konto na warchem.pl i mieszaj sam, taka moja rada. Poza tym w gotowcach nigdy nie wiadomo co tam sypią, i nie sądzę, żeby to były prochy najczystszej próby. Też chciałbym mieć 1 magiczną buteleczkę do wszystkiego ale takiej nie znaju :)))  Pozdro, tomko 

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, ArturNano napisał:

Dzięki

Zawiera również to samo co tropic marin k+ oraz a-elements. 

Tak czy inaczej pamiętaj, że przy tych produktach all in one nie widać zmian poziomu kh od razu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modern Reef ONE-4Reef - start

No3Po4 = 6ml/d
One-4Reef x2 8ml/d - 16ml/d

:unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierz KH regularnie, zobaczymy jak się zmienia i czy dawkę będziesz usiał dostosować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi