Skocz do zawartości
Dan86PL

Prosty sump do naprawy/tuningu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Proszę o rady jak optymalnie zrobić przegrody w sumpie o wymiarach 50x30x35 (h) aby uzyskać najlepszy przepływ wody po wkładzie biologicznym i tym samym wydajność w filtracji biologicznej?

Borykam sie z za wysokim stężeniem azotanów i fosforanów. Wydaje mi się, że poprawienie wydajności filtracji biologicznej w sumpie powinna pomóc. A jakby dało radę wrzucić na wierzch jeszcze trochę makroglonu i stosować oświetlenie w nocy w takim sumpie to byłoby w ogóle super.

Jeszcze miesiąc temu w sumpie było tylko trochę piasku i gruzu. Od miesiąca dodatkowo znajduje się tam (1 litr Siporaxu + 1 litr ceramiki bacto rings + 1 litr Sachem Matrix + 1l Naturemax Bio Aquael) ale za bardzo póki co nie zauważyłem poprawy w filtracji (azotany i fosforany nadal na zbyt wysokim poziomie).

Mimo, że na zdjęciu widać 3 komory to właściwie są tylko 2, ponieważ druga przegroda mi się odkleiła. Woda przedostaje się bokiem i poziom wody w komorze 2 i 3 jest równy.

Czy jest możliwe w ogóle klejenie przegród czymś w działającym sumpie? :) Jak skleić przegrody, żeby woda optymalnie przelewała się przez wszystkie wkłady biologiczne?

Czasami widzę, że ludzie robią mnóstwo przegród ale najczęsciej nie widze w tym sensu.

Ogólnie pytanie brzmi jakie przegrody o jakiej wysokości i gdzie wkleić, żeby było optymalnie  w tak małym sumpie?

AP1GczOHf2Wj2kFKT4_WLYpgx4cegwmXBZD-4C6q

AP1GczPIhH-UyzYjYg96vwoEpBcoetRJZHVnLG5s

Edytowane przez Dan86PL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Dan86PL napisał:

Borykam sie z za wysokim stężeniem azotanów i fosforanów. Wydaje mi się, że poprawienie wydajności filtracji biologicznej w sumpie powinna pomóc. A jakby dało radę wrzucić na wierzch jeszcze trochę makroglonu i stosować oświetlenie w nocy w takim sumpie to byłoby w ogóle super.

Zerknijmy najpierw na przyczynę. ile masz ryb i ile korali w tym zbiorniku? Daj fotkę, później zajmiemy się sumpem

i ile karmisz.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka by nie byla przyczyna, chce zacząć od optymalizacji filtracji biologicznej. Ale ok, poniżej info:

Karmię 2-3 razy dziennie suchym, ciut alg dla żółtka i trochę pokarmem w płynie. Ale nie karmie dużo, tak, że wszystko ryby zjadają w chwilę.

Nie wyobrażam sobie np. wrzucić kostki mrożonki do takiego baniaka, jak niektórzy robią. Jak karmiłem mrożonkami to 1/6 kostki max plus trochę suchego.

Tu więcej o moim zbiorniku:

AP1GczMb63RpxC3FeqgIlmhJdiyIwKq7K9bwFlZv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Dan86PL napisał:

Borykam sie z za wysokim stężeniem azotanów i fosforanów.

Jakie masz parametry?

Ryb nie masz za dużo, jeśli karmisz malutko, to znaczy, że problem leży po stronie eksportu.

ceramika nie zbija niestety parametrów. Takie są moje obserwacje. 16cm na takie małe akwarium spokojnie starczy na spaghetti. Lepiej jakąś pożywkę dla bakterii? Czy lampa UV jest włączona?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie leję żadnej pożywki dla bakterii. Lampa chodzi, bo chce pozbyć się tej ospy, żeby ją calkowielcie wytępilo. Jeszcze z tydzień pochodzi potem wyłączę. 

A co z tym sumpem? Może tak zostać? Jedna przegroda z odpieniaczem i poza tym tylko druga duża przegroda z piaskiem, gruzem i wkładem ceramicznym? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę na zdjęcie sumpa i rozkminiam. Widzę trzy rury (zakładam, że to spływ, rewizja i powrót), z jednej wąż idzie do komory z odpieniaczem (zakładam że to spływ), z dwóch pozostałych węże idą do komory pompy obiegowej (zakładam, że jeden to od pompy). No i mam pytanie, bo nie wierzę, że ten drugi to rewizja -  to rewizja? 

Dalej - może zdjęcie tego nie pokazuje, ale nie widzę tutaj żadnej filtracji mechanicznej (przynajmniej celowej), no i mamy taką sytuację - cały syf ląduje w komorze odpieniacza, ten oczywiście nie jest w stanie wyłapać wszystkiego na raz, zatem część syfku trafia do drugiej komory gdzie pięknie osadza się w ceramice. Oczywiście część trafia do dalszego obiegu, ale w komorze pompy znowu mamy ceramikę, która spory procent tego zatrzymuje i w efekcie niewiele trafia do ponownego obiegu, za to dużo się odkłada, gromadzi, gnije i mamy gotowy, wrastający poziom nutrientów. 

Każdy ma swoje zdanie oczywiście, ale ja zawsze uważałem, że w komorze pompy obiegowej to powinna być tylko pompa (co najwyżej grzałka, czujnik dolewki i inne elektrody badające parametry). 

Nigdy nie widziałem celu robienia wielu komór w sumpie, a już trzy w naczyniu 50 cm długości to dla mnie osobiście przerost formy nad treścią. Dałbym dwie komory, jako przegroda przed komorą z pompą klasyczny bubble-stop, ale trochę szerszy z półeczką na watę. Cała ceramika do jednej komory z odpieniaczem. Część widzę masz w woreczku, więc całość dałbym do worków, które regularnie bym przetrząsał (choćby przed wymianą waty filtracyjnej), co nie wyłapie odpieniacz, to ląduje na wacie. A jeśli nie przeróbka sumpa, to jakaś skarpeta na spływ (choć to bardziej upierdliwe w codziennej pielęgnacji zbiornika). Ceramikę bym zostawił (tutaj mam inne zdanie niż Michał). Natomiast posłuchałbym Michała, lał bakterie i pożywkę dla nich (ja zawsze wolałem czystą wódkę niż vsv). Jak bakterie nie pomogą ci ogarnąć nutrientów, to nic nie pomoże. 

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Ironista napisał:

gdzie pięknie osadza się w ceramice.

Polać mu, bo dobrze gada ! ! !

że w komorze pompy obiegowej to powinna być tylko pompa

Tak mam. u mnie tam jest czyste dno, cały syf zostaje w komorze spaghetti, skąd wywaliłem całą skałę i ceramikę. Gołe dno i wąż przy podmianach.

Nigdy nie widziałem celu robienia wielu komór w sumpie, a już trzy w naczyniu 50 cm długości to dla mnie osobiście przerost formy nad treścią. Dałbym dwie komory, jako przegroda przed komorą z pompą klasyczny bubble-stop, ale trochę szerszy z półeczką na watę.

Jakbym miał dzisiaj robić sump u siebie miałby tylko dwie komory - 1 mała na pompę, druga na całą resztę.

6 godzin temu, Dan86PL napisał:

Nie leję żadnej pożywki dla bakterii.

zacznij lać VSV lub inną pożywkę dla bakterii.

Jakie te parametry? Ja bym na razie sumpa nie ruszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Ironista napisał:

Tak patrzę na zdjęcie sumpa i rozkminiam. Widzę trzy rury (zakładam, że to spływ, rewizja i powrót), z jednej wąż idzie do komory z odpieniaczem (zakładam że to spływ), z dwóch pozostałych węże idą do komory pompy obiegowej (zakładam, że jeden to od pompy). No i mam pytanie, bo nie wierzę, że ten drugi to rewizja -  to rewizja? 

Cześć. Dobrze zakładasz. Dlaczego nie wierzysz, że 2 to rewizja. To jest rewizja. :) Tam sobie też zawsze woda delikatnie spływa prosto do przegrody z pompą. :)

14 godzin temu, Ironista napisał:

Dalej - może zdjęcie tego nie pokazuje, ale nie widzę tutaj żadnej filtracji mechanicznej (przynajmniej celowej), no i mamy taką sytuację - cały syf ląduje w komorze odpieniacza, ten oczywiście nie jest w stanie wyłapać wszystkiego na raz, zatem część syfku trafia do drugiej komory gdzie pięknie osadza się w ceramice. Oczywiście część trafia do dalszego obiegu, ale w komorze pompy znowu mamy ceramikę, która spory procent tego zatrzymuje i w efekcie niewiele trafia do ponownego obiegu, za to dużo się odkłada, gromadzi, gnije i mamy gotowy, wrastający poziom nutrientów. 

A ja myślałem, że to dobrze, że częściowo woda z tym syfem leci dalej, żeby kiełże grasujące po ceramice miały się dobrze. :)

Rurę spływu mam tak ustawioną, że znajduje sie bezpośrednio przy pompie odpieniacza. Zawsze bałem sie stosowac filtracji mechanicznej, bo nie chcialem, żeby tam sie osadzalo i ginęło życie w postaci kiełży i innych robaczków. :)

Ja się zgodzę z tym, że w sumpie zatrzymuje się sporo detrytusu, ale może nie bezpośrednio z winy wkładu bilogicznego. Kiedyś miałem tam tylko piasek i trochę gruzu i podobne parametry. 

Raczej martwi mnie przepływ wody w sumpie. W komorze z pompą prawie robi się kożuch bakterii. Używam Tunez 1073.020 nominalnie 2400l/h a jak podstawiłem pod spływ pojemnik 1L to napełniał się 6 sekund czyli wychodzi 600l/h a nie 2400l/h...

Jakie bakterie i jaką pożywkę polecacie? Co to jest wódka?

Jeszcze, ważna sprawa. Ja regularnie robię co tydzień podmianę 10l. I zawsze zasysam wodę z głównego zbiornika z piaskiem z całej powierzchni dna. Zawsze zbieram sporo detrytysu co tydzień. Wątpię, że inni tak robią a jakby nie było przy tych podmiankach tego syfu zawsze sporo zbiorę. Zakładam, że możecie mieć czysta przegrodę z pompą powrotu, ale jeżeli macie piasek i skałę i nie zasysacie wody do podmiany właśnie z okolic dna z piasekiem i z okolic skał, to i tak ten detrytus znajduje się w akwarium, bo cyrkulator wszystkiego nie wydmucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Dan86PL napisał:

W komorze z pompą prawie robi się kożuch bakterii

Masz wlot wody od spodu w tej komorze więc nic nie porusza tam taflą wody to tworzy się kożuch. Albo to zmień albo wstaw dodatkowy cyrkulator.

Jakie bakterie i jaką pożywkę polecacie? Co to jest wódka?

Tą pożywką jest VSV (wódka,cukier, ocet) lub sama wódka :D

Jeszcze, ważna sprawa. Ja regularnie robię co tydzień podmianę 10l. I zawsze zasysam wodę z głównego zbiornika z piaskiem z całej powierzchni dna. Zawsze zbieram sporo detrytysu co tydzień. Wątpię, że inni tak robią a jakby nie było przy tych podmiankach tego syfu zawsze sporo zbiorę. Zakładam, że możecie mieć czysta przegrodę z pompą powrotu, ale jeżeli macie piasek i skałę i nie zasysacie wody do podmiany właśnie z okolic dna z piasekiem i z okolic skał, to i tak ten detrytus znajduje się w akwarium, bo cyrkulator wszystkiego nie wydmucha.

Tu są dwie szkoły: odmulanie piasku przy każdej podmianie lub zostawienie go, niech natura sama działa ewentualnie dodanie mieszkańców, którzy będą to robili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, chris_ek napisał:

Masz wlot wody od spodu w tej komorze więc nic nie porusza tam taflą wody to tworzy się kożuch. Albo to zmień albo wstaw dodatkowy cyrkulator.

Mam wlot wody od góry. Były 2 przegrody w sumpie tzn. jedna od dna do wysokosci 26cm i druga od dna do wysoskości 25cm, które dzieliły sump na 3 komory.

Ta druga przegroda się "oderwała" i w sumie sump ma tylko 2 oddzielne komory, woda przelewa się do komory z ceramiką, pseudo "DSB" i pompą górą. Natomiast ruch wody jest słaby moim zdaniem. Czy to normalne, że ta pompa Tunze tak działa?

Tunez 1073.020 nominalnie 2400l/h a jak podstawiłem pod spływ pojemnik 1L to napełniał się 6 sekund czyli wychodzi 600l/h a nie 2400l/h...

39 minut temu, chris_ek napisał:

Tą pożywką jest VSV (wódka,cukier, ocet) lub sama wódka :D

Poszukam coś na ten temat, choć jak podrzucisz sprawdzone info to będę wdzięczny.

39 minut temu, chris_ek napisał:

Tu są dwie szkoły: odmulanie piasku przy każdej podmianie lub zostawienie go, niech natura sama działa ewentualnie dodanie mieszkańców, którzy będą to robili.

Żeby było jasne ja nie zasysam przy odmianie całego piasku tylko z wierzchu. W sumie może jakaś babka lekko kopiąca byłaby idealnym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie wierzysz, że 2 to rewizja. To jest rewizja. :) Tam sobie też zawsze woda delikatnie spływa prosto do przegrody z pompą. :)

Dlatego, że pierwszy raz w życiu widzę, żeby ktoś rewizję dawał do komory powrotnej. Ta brudna woda ze zbiornika spływa i zaraz wraca z powrotem, nie ma nawet szansy żeby wpaść do odpieniacza, a jedynie zostawia brud w tej ceramice. 

Zawsze bałem sie stosowac filtracji mechanicznej, bo nie chcialem, żeby tam sie osadzalo i ginęło życie w postaci kiełży i innych robaczków. :)

No to już sam musisz zdecydować, czy chcesz mieć akceptowalne poziomy nutrientów, zdrowe korale i ryby, czy też chcesz mieć hodowlę kiełży.

Co może filtracja mechaniczna to pokazuję na zdjęciu. Wata po 20-stu godzinach. 

Znalazłem też zdjęcie mojego starego sumpa z dwoma komorami i klasycznym bubble-stopem z półeczką z kratki rastrowej na włókninę filtracyjną. Możesz skorzystać, możesz nie (tak na marginesie, miał wymiary 120x60x50, a komór tylko dwie).

Dla mnie przyczyną wysokich nutrientów jest odkładający się detrytus. Kilka porad dostałeś, co z tym zrobisz, twoja sprawa. 

sump.jpg

wata.jpg

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Ironista napisał:

Dlatego, że pierwszy raz w życiu widzę, żeby ktoś rewizję dawał do komory powrotnej. Ta brudna woda ze zbiornika spływa i zaraz wraca z powrotem, nie ma nawet szansy żeby wpaść do odpieniacza, a jedynie zostawia brud w tej ceramice. 

Doceniam bardzo każdy głos w tym wątku, bo wiem, że dzisiaj poświęcony czas dla kogoś jest wart tyle co nigdy wcześniej, ale zluzujmy bez napinki, bo wyczuwam lekką nerwowość. :)

Przecież rewizja jest po to, żeby w razie zatkania spływu przejęła jego funkcje, tam leci tylko minimalna ilość wody... Nie widziałem sensu ciągnąć odpływu z tego do odpieniacza, skoro tam właściwie nic nie leci.

40 minut temu, Ironista napisał:

No to już sam musisz zdecydować, czy chcesz mieć akceptowalne poziomy nutrientów, zdrowe korale i ryby, czy też chcesz mieć hodowlę kiełży.

Dla mnie przyczyną wysokich nutrientów jest odkładający się detrytus. Kilka porad dostałeś, co z tym zrobisz, twoja sprawa. 

Widzisz, ja najczęściej natrafiałem na informacje, że detrytus jest normą, a całkowite pozbywanie się go też nie jest wskazane. Ja uważam, że wcale tak dużo go nie mam, bo jak pisałem co tydzień odmulam dno akwarium i swoje zbierze odpieniacz.

Ale ok, nie będę miał w głowie tego, że mi kiełże i inne drobne życie zginie w wacie (serio siedziało mi to w głowie) i zastosuję w sumpie testowo filtrację mechaniczną w postaci waty. Już mam nawet pomysł w jakim miejscu. 

Za porady dziękuję, nie będę się upierał i skorzystam i zobaczymy efekty.

Ciągle jednak mi chodzi też po głowie ta cyrkulacja w moim zbiorniku. Czy Tunze 1073.020 o max wydajnosci 2400l/h, które po zmierzeniu daje 1l/6sekund co daje w rzeczywistości 600l/h nie jest za słaba? Nikt się do tego nie odniósł, a pytałem kilka razy. :)

P.S. Dzięki też za zdjęcia. Wata z syfem przemawia do wyobraźni, natomiast sam sump bez wkladu biologicznego wydaje sie byc pustawy. Zazwyczaj sie widzi pelno ceramiki, DSB, makroglony itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.11.2024 o 19:00, Dan86PL napisał:

Ta druga przegroda się "oderwała" i w sumie sump ma tylko 2 oddzielne komory, woda przelewa się do komory z ceramiką, pseudo "DSB" i pompą górą.

W dniu 13.11.2024 o 20:37, Dan86PL napisał:

Przecież rewizja jest po to, żeby w razie zatkania spływu przejęła jego funkcje, tam leci tylko minimalna ilość wody... Nie widziałem sensu ciągnąć odpływu z tego do odpieniacza, skoro tam właściwie nic nie leci.

To chyba wyjaśnia dlaczego masz tam kożuch. Rewizja zbiera go z góry a w sumpie masz za słaby przepływ żeby go rozbić. Ja bym tę rurę przeniósł do komory spływu. Te dwie przegrodu z przelewem górą na obu to też nie najlepszy pomysł IMHO.

W dniu 13.11.2024 o 20:37, Dan86PL napisał:

Ciągle jednak mi chodzi też po głowie ta cyrkulacja w moim zbiorniku. Czy Tunze 1073.020 o max wydajnosci 2400l/h, które po zmierzeniu daje 1l/6sekund co daje w rzeczywistości 600l/h nie jest za słaba?

Według mnie jest. Ja mam około 300 l w obiegu i pompę 6500 skręconą na około 50%. Tak w ogóle to trochę dziwne, że tak słabo Twoja pompa daje.

W dniu 13.11.2024 o 19:00, Dan86PL napisał:

Poszukam coś na ten temat, choć jak podrzucisz sprawdzone info to będę wdzięczny.

Nie mam zapisanego, ale na tym forum na pewno znajdziesz potrzebne informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi