Michał555 Report post Posted February 23 Witam Akwarium 160 na 70 na 55 cm szkło 12mm komin zewnętrzny sump 65 na 65 na 40 cm Stelaż aluminium Jest i akwarium Korona i mocowanie lamp PCV spienione 10mm Pierwsze przymiarki lamp Radion oczywiście Komin 70 cm na 15 cm otwory pod 40mm rury Mam zamiar dać tam media Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted February 23 Fajny wymiar, kiedy planujesz start? Jaką metodą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Michał555 Report post Posted February 24 12 godzin temu, elespero napisał: Fajny wymiar, kiedy planujesz start? Jaką metodą? Mam nadzieję ze 8 dni i bedzie działać Reaktor wapnia mam straszne słabo działa ale szukam sposobu jak to poprawić . Obecnie takie mam akwarium Quote Share this post Link to post Share on other sites
sith114 Report post Posted February 24 4 godziny temu, Michał555 napisał: Mam nadzieję ze 8 dni i bedzie działać Reaktor wapnia mam straszne słabo działa ale szukam sposobu jak to poprawić . Obecnie takie mam akwarium A kolega dalej walczy z tym reaktorem? Jakie KH odcieku? Czytałem Twoje posty tu i tam, rozmawiałeś z serwisem jakie KH odcieku powinieneś finalnie uzyskać? "Traktor" masz większy od akwarium i twierdzisz ze lipa no coś tu nie gra Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomcio Report post Posted February 24 Już dawno powiedziałem, że za duży odciek, woda przelatuje przez reaktor i nie jest się w stanie nasycić... ale co ja tam wiem.... Quote akwarium: 140x60x60 OW (500l) Share this post Link to post Share on other sites
kb9 Report post Posted February 24 Gdzie zamawiałeś stelaż? będzie stał na stópkach czy bezpośrednio na podłodze? planujesz wykorzystać płytę OSB? nie obawiać się że będzie puchnąć od wilgoci? Quote Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Share this post Link to post Share on other sites
Michał555 Report post Posted February 25 22 godziny temu, tomcio napisał: Już dawno powiedziałem, że za duży odciek, woda przelatuje przez reaktor i nie jest się w stanie nasycić... ale co ja tam wiem.... OK jak mam zrobić ? dokładnie 15 godzin temu, kb9 napisał: Gdzie zamawiałeś stelaż? będzie stał na stópkach czy bezpośrednio na podłodze? planujesz wykorzystać płytę OSB? nie obawiać się że będzie puchnąć od wilgoci? Kupiłem używany OSB lakierowna . podkładki z gumy twardej 1cm Pompa obiegowa 12000l mam teraz pewnie jak da się więcej to dam większą W sumpie pod ceramiką dam natlenianie by poprawić cyrkulację ( listwy natleniające ) Oświetlenie Radion 500w i dwie listwy po 40 W te co mam teraz . Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomcio Report post Posted February 25 7 godzin temu, Michał555 napisał: OK jak mam zrobić ? dokładnie We właściwym, Twoim, wątku zadałem przed chwilą kilka pytań. Spróbuj na nie odpowiedzieć .. Quote akwarium: 140x60x60 OW (500l) Share this post Link to post Share on other sites
Michał555 Report post Posted March 6 Przygotowania ceramiki najlepiej wiertłem do szkła Moczymy w RO z absorberem PO4 tak dla pewności Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted March 6 Michał takie dziurki pod podstawki wiercisz? Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Michał555 Report post Posted Thursday at 09:53 PM W dniu 6.03.2025 o 12:13, katani napisał: Michał takie dziurki pod podstawki wiercisz? Tak na szczepki . Łatwiej będzie przenosić . Quote Share this post Link to post Share on other sites