Skocz do zawartości
uciu

330l pierwszej słonej wody

Rekomendowane odpowiedzi

Czas się przywitać bo zamierzam tu być na dłużej;-)

Po 20 latach słodkich zbiorników zakładam pierwszy zbiornik z morszczyzną..

Sprzet prawie cały...czekam na szkło….

Ze sprzetu:

-Zbornik 100x60x55h + sump 70x40x40

- odpieniacz Maxspect MJ-SK400

- obieg Maxspect Jump MJ-DC6K

- swiatło 2x Maxspect MJ-L290

- cyrkulacja MJ-GF316

- roller clean tropic creation

- skała sucha D-D - w sieta bede kleił

- kulki Maxspecta w sumpie, Sol aquaforest, reflektometrr frey

Kupiłem jakies bakterie Arka Microbe Lift Special Blend .

Stelaż pospawalem i właśnie skończyłem go okładać płytą… i już pytanie- czy zastosować jakieś wentylatory w bocznych ściankach???? Woda z summa pewnie będzie parować, więc chyba to konieczne?

IMG_0134.jpeg

Untitled18_20251221193408.jpeg

Edytowane przez uciu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

Powodzenia przy zalewaniu. Ja mam lekko uchylone drzwiczki w szafce, do tego otwory na tylnej ścianie. I jest OK. całkiem zamknięta szafka nie da rady, będzie parnik. 

Ładny mebel, i fajny stelaż. 

skałę sobie ułóż na sucho, porób zdjęcia jak będziesz zadowolony i potem klej. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie dzieje.... zrobiłem zasilanie awaryjne...ale z boku szafki - brak miejsca w śrosku.... Szkła nie ma nadal....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie szkło zamawiałeś?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/21/2025 at 7:20 PM, uciu said:

Czas się przywitać bo zamierzam tu być na dłużej;-)

Po 20 latach słodkich zbiorników zakładam pierwszy zbiornik z morszczyzną..

Sprzet prawie cały...czekam na szkło….

Ze sprzetu:

-Zbornik 100x60x55h + sump 70x40x40

- odpieniacz Maxspect MJ-SK400

- obieg Maxspect Jump MJ-DC6K

- swiatło 2x Maxspect MJ-L290

- cyrkulacja MJ-GF316

- roller clean tropic creation

- skała sucha D-D - w sieta bede kleił

- kulki Maxspecta w sumpie, Sol aquaforest, reflektometrr frey

Kupiłem jakies bakterie Arka Microbe Lift Special Blend .

Stelaż pospawalem i właśnie skończyłem go okładać płytą… i już pytanie- czy zastosować jakieś wentylatory w bocznych ściankach???? Woda z summa pewnie będzie parować, więc chyba to konieczne?

IMG_0134.jpeg

Untitled18_20251221193408.jpeg

teraz troche za późno ale jest fajny patent który stosuje np Red Sea w szafkach.
Dolna płyta wewnątrz szafki jest krótsza niż boki a fronty przylegają do boków.
To oznacza, że od podłogi pomiędzy frontami a dołem jest przestrzeń ~4cm
Tył szafki także nie jest w 100% zabudowany ale ma np przy przelotach na górze przestrzeń.
Dzięki temu mamy naturalną cyrkulację i nie trzeba żadnych wiatraczków montować.
Nic nie paruje, wizualnie tego nie widać a spełnia w 100% swoje zadanie bo wytwarza się mały ciąg od podłogi do górnej-tylnej części szafki.

1660458859_Screenshot2026-01-15at22_58_20.thumb.png.9f6b9050fc0cc2cfc1d51ed953b1a60a.png

1881739869_Screenshot2026-01-15at22_58_45.thumb.png.789194f2dab3e44890fe805b869ae146.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Jeśli szafka będzie  stała tyłem przy ścianie , to tych szafki jest nie potrzebny , ja tak mam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafki juz nie przerobie ale dzięki za tip. Kupiłem wiatraczki praktycznie niesłyszalne. - maja 600obr na min.

szkło - terra aqua z Rudy Śląskiej 

wczoraj odpaliłem ups Volt prosinus 500e + aku agm 100ah)…. Nie nie nie za glosne to!!! Mam nadzieję ze często nie będzie się wlaczal ładując aku… choć w nocy 3 razy mnie obudził.. na razie jest odsłonięty… zobaczymy jak go zabuduje:-/

IMG_3589.jpeg.31dc33bb9f7a1042d12e216202e840af.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ArturNano napisał:

To oznacza, że od podłogi pomiędzy frontami a dołem jest przestrzeń ~4cm
Tył szafki także nie jest w 100% zabudowany ale ma np przy przelotach na górze przestrzeń.

Fajny patent. Jakbym robił drugi raz szafkę, to tak bym to zrobił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, katani said:

Fajny patent. Jakbym robił drugi raz szafkę, to tak bym to zrobił. 

tia, mnie dziwi dlaczego nie jest to jakiś standard w szafkach gdzie jest sump = duża wilgotność
Wizualnie tego kompletnie nie widać a i konstrukcyjnie nic nie osłabia szafki.
Ta szpara może wydawać się niczym wielkim ale właśnie dzięki niej tworzy się naturalny ruch powietrza.

Tutaj focie dokładnie jak to wygląda po otwarciu drzwiczek. Dokładnie jest to 2cm.

IMG_2506.thumb.jpeg.1f37f86242c097dcaee6c13f16bd2381.jpeg

IMG_2507.thumb.jpeg.6258891933f97b70cc8cd4fd0b22fcfb.jpeg

11 hours ago, JerzyB said:

Witam 

Jeśli szafka będzie  stała tyłem przy ścianie , to tych szafki jest nie potrzebny , ja tak mam .

IMO lepiej jak jest jednak zabudowana a tylko na górze przewiew(w RS to jakies 20x40cm tam gdzie rury). Dlaczego? a bo zawsze to tłumi w jakimś stopniu dźwięk pompy czy tam odpieniacza jeśli ktoś ma.

7 hours ago, uciu said:

Szafki juz nie przerobie ale dzięki za tip. Kupiłem wiatraczki praktycznie niesłyszalne. - maja 600obr na min.

szkło - terra aqua z Rudy Śląskiej 

wczoraj odpaliłem ups Volt prosinus 500e + aku agm 100ah)…. Nie nie nie za glosne to!!! Mam nadzieję ze często nie będzie się wlaczal ładując aku… choć w nocy 3 razy mnie obudził.. na razie jest odsłonięty… zobaczymy jak go zabuduje:-/

spko, szafka tak czy siak ładnie wykonana :clapping

IMO w ramach zabawy mógłbyś znaleźć w sieci czujnik wilgotności powietrza - taki co montują do wentylatorów łazienkowych. Kosztuje kilka dych.
Podłączasz pod niego wiatraczki i regulujesz przy jakiej wilgotności mają się załączać ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji kontuzja.. kruszac skałę młotkiem przywalilem w palca…. Złamana kość z wieloma odlamkami….. tak staralem się:-) trzeba bylo porzadnie walić młotkiem bo skala byla  strasznie twarda;-)

IMG_3593.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze, na początku za dużo moczenia łapek w akwarium nie przynosi nic dobrego. 

A tak poważnie to masakra. zdrowia życzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, mazmaciek napisał:

nawet ładnie Ci to wyszło 

dzieki,

9 godzin klejenia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nazywa poświęcenie, nawet złamany palec nie przeszkodzi w wystartowaniu zbiornika. :clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całkiem fajnie poklejone, gratulacje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu młotka do ręki nie wezmę. :shock:

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ironista napisał:

W życiu młotka do ręki nie wezmę. :shock:

Instrukcja użytkowania młotka 

polega na pewnym chwycie za koniec rękojeści dla kontroli, stabilizacji przedmiotu (np. gwoździa) i wykonywaniu precyzyjnych uderzeń, unikając uderzeń w palce i dbając o bezpieczeństwo (okulary ochronne). Po pracy narzędzie należy oczyścić i przechowywać w bezpiecznym miejscu. 

1. Przygotowanie i bezpieczeństwo

Kontrola stanu: Upewnij się, że głowica jest mocno osadzona, a rękojeść nieuszkodzona. Sprawdź, czy nie ma pęknięć, wyszczerbień czy rozklepów.

Wyposażenie: Zawsze zakładaj okulary ochronne, aby chronić oczy przed odpryskami.

Stabilizacja: Upewnij się, że stoisz stabilnie i masz swobodę ruchu. 

2. Prawidłowe użycie

Chwyt: Trzymaj młotek za dalszy koniec rękojeści, aby uzyskać lepszą dźwignię i kontrolę. Kciuk powinien być na górze trzonka, a palce owinięte wokół niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kibicuję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi