Gość kapitan Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2012 To są w sumie zupełnie inne związki. Wódka jest źródłem węgla dla bakterii. Alko etylowy ma 2 atomy węgla, metylowy ma jeden. Możemy założyć że metyl jest gorszym źródłem węgla (jeśli w ogóle mógłby nim być i zostałby wykorzystany przez bakterie). No i może być trujący również w akwarium (?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 15ml dziennie w trzech dawkach bo leję z łapy. PO4 nawet nie drgnęło dopóki nie wrzuciłem phosguardu. NO3 tańczy pomiędzy 10-25 wg kolorów saliferta. Nie wiem po jakim czasie należało się spodziewać efektów ale drugi miesiąc leję zwiększając dawkę i nic. Najpierw spirit 95% rozcieńczony a od niedawna wódeczkę. U mnie nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogalov Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Leon u mnie VSV nie chcialo zaskoczyc i zawsze No3 mialem powyzej 10mg/l, ale Grzesiek Dyzma powiedzial mi, zebym sprobowal samej wodki i po okolo 6 tygodniach No3 mam nie wykrywalne testami kropelkowymi.Jednym pomaga VSV, a innym sama wodka. Moze warto w Twoim przypadku zastosowac VSV? P.S 15ml?Nie za duzo tego? Cytuj Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 A jak wyłączam odpieniek na noc, to tez mogę zaczać lać vsv albo samą wódke? Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 P.S 15ml?Nie za duzo tego? No właśnie chyba trochę za dużo... dlatego się dziwię, że nic nie zaskoczyło. Zamierzam odpalić biopelletes a wódkę juz tylko lać w siebie. Także VSV sobie odpuszczę. Skoro nie zaskoczyło czy w momencie kiedy będę odstawiał wódeczkę to czy też muszę powolić zbijać dawkę czy mogę po prostu przestać lać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 A jak wyłączam odpieniek na noc, to tez mogę zaczać lać vsv albo samą wódke? Po pierwsze to nie jest dobry pomysl zeby wylaczac odpieniacz na noc. Odpieniacz powinien chodzic zwlaszcza w nocy. Wiec wycisz go (bo rozumiem ze dlatego wylaczasz na noc) schowaj do szafy, wymien pompe albo caly odpieniacz ale postaraj sie zeby chodzil w nocy. Wynika to z kilku wzgledow: -W nocy pH spada a odpieniacz oprocz czyszczenai spelnia funkcje natleniajaca wode. Wylaczenie go na noc oznacza dalszy spadek pH i wieksze roznice miedzy dniem a noca -W nocy wszystkie organizmy samozywne nie maja swiatla wiec nie produkuja tlenu jesli wylaczysz na noc odpieniacz to tego tlenu jest jeszcze mniej; -wodka powoduje dodatkowe namnazanie bakterii i pierwotniakow. Takie organizmy konsumuja tlen. Dzialajacy odpieniacz kontroluje populacje mikroorganizmow Co do Twojego pytania to kazda metoda typu CARBO DOSING czyli VSV, VM, BioPellets etc wymaga odpieniacza chodzacego raczej non-stop Jesli juz ABSOLUTNIE musisz wylaczac odpieniacz na noc koniecznie ustaw jedna z pomp tak, aby intensywnie poruszala powierzchnia wody - wtedy nasteuje natlenianie, choc nie az tak dobre jak przez odpieniacz. Z drugjei strony chlupiaca woda moze jeszcze bardziej wkurzac niz odpieniacz Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Chwila, to tę gorzołę lejemy jak chcemy zmniejszyć poziom po4 i no3, za to cyjano może wyskoczyć po tym jeszcze większe? To jak ja mam plagę cyjano to lepiej tego nie lać? po4 mam 0,06(hanka) a no3 absolutne 0,00 no2- 0,05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 w stabilnym baniaku nie bojawi sie cyjano o ile dawka bedzie odpowiednia. Natomiast jesli juz masz cyjano to wodka nie jest najlepsza metoda. Peletki beda lepsze. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Nie wiem jak bardzo wierzycie w metode z wódką ale ja dosyć. Obecnie startuje od nowa z podawaniem bo miałem mały restart baniaka ale przed tym lałem ze dwa lata chyba wódke. Efekty takie jak wypisali koledzy wcześniej czyli "słabe" glony. Lałem i znów będę lał 6ml mieszanki ( 200ml wódki 40% + 50ml octu + łyżka cukru ). Po tym restarcie widze efekty nie podawania wódki przez jakiś czas- glony pędzelki na szybie. Akysz maszkaro... Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) U mnie kiedyś tam dawno próbowałem z wódką i nie wyszło mi,potem VSV przez jakiś tam czas,ale najlepiej wspominam samą wódkę.Na razie parametry chyba nie wymagają ingerencji wódki,ale za niedługo będę z nią startował.W tej chwili NO3-1 a PO4- 0,06. Ps.Zapomniałem dopisać,że po VSV znów lałem wódkę i już z sukcesem. Edytowane 1 Maja 2012 przez inmar (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 A nie lepiej jest w naturalny sposób dążyć do lepszych parametrów? Mi się wydaje ,że skoro normalnie Pani Bozia wódki do oceanów nie lała i takie rafy koralowe wyrosły, to STAŁE lanie wódki jest niezbyt ok... W razie problemów to tak, jakoś leczyć trzeba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogalov Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 A nie lepiej jest w naturalny sposób dążyć do lepszych parametrów? Mi się wydaje ,że skoro normalnie Pani Bozia wódki do oceanów nie lała i takie rafy koralowe wyrosły, to stałe lanie wódki jest niezbyt ok... W razie problemów to tak, jakoś leczyć trzeba... Łapa a w jakim % nasze akwaria przypominaja ocean? Cytuj Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Staramy się ,aby w jak najwiekszym % odwzorować warunki panujące w morzu ... Chyba że trend się zmienił, a ja znowu nie wiem co się dzieje na świecie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogalov Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Jasne ze probujemy, ale z jakim skutkiem?Vodka method jest bardzo tanim sposobem na utrzymanie niskich wartosci PO4/NO3 i w moim przypadku cholernie skutecznym. Wiekszosc ma odpieniacze,stosujemy adsorbery, wegiel itd, a przeciez w oceanie ich nie ma.To nie jest odwzorywanie warunkow panujacych w oceanach, lecz dazenie do jak najlepszych warunkow dla naszych podopiecznych. Cytuj Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 W oceanie nie ma odpieniaczy? Otóż może nie , ale jest odpienianie i to bardzo skuteczne a to co robi odpieniacz to jego marna namiastka. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogalov Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Tomku chodzi mi o to, ze jesli chcemy miec prawdziwy ocean w solniczce zostawmy te wszystkie odpieniacze,filtry na adsorbenty, chemie itd i stosujmy tylko to co jest w naturze. Moze DSB lub inna z "naturalnych" metod filtracji zblizy nas do tego, ale moim zdaniem dalej to bedzie tylko jakis tam % tego co jest w naturze. Cytuj Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Chyba nie zrozumiałeś. W naturze występuje odpienianie. Jako że nie da się go w akwarium zrobić tak jak robi to ocean, dlatego wymyślono odpieniacze. Akurat on nie oddala nas od natury a wręcz przeciwnie. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Chcesz zobaczyć jak działa odpieniacz w naturze? To popatrz na fale przy brzegu jak tworzą brudną pianę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Dokładnie tak Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 akurat te fale wyrzucajace syf na brzegach nie oczyszczaja oceanow. To tylko zjawisko okresowe po pogodach sztormowych na plytkich akwenach a procent tej mechanicznej filtracji jest pewnie liczony w skali globu w milionowych czesciach promili. Zdolnosci oczyszczania oceanow polegaja na filtracji biologicznej i np jesli dobrze zrozumialem to kolega Grzegorz Dyzma chcialby wlasnie stworzyc taki model w akwa. Gdyby odpienianie morza mialoby taka skutecznosc to zadna plaza nie bylaby dostepna a miasta przybrzezne pochlanialyby ofiary w ludziach topiacych sie w brudnej pianie. Jedynie po awariach tankowcow mozna zaobserwowac odkladanie sie syfu w ogromnych ilosciach na brzegach ale to juz odzielna sprawa. pozdrawiam Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Oczyscic nie oczyszcza, bo nie dosc ze deszcz wszystko splukuje spowrotem to jeszcze dolewa z ladu. Nauka bada fale bardziej pod katem uwalniani tlenu z wody jak i napowietrzania plytszych cieplejszych wod przybrzeznych. Jakis efekt usuwania protein jest bo jak inaczej cieszyc sie bryza Temat ciekawy napewno wart swojego watku Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinpl Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 potrzebuje porady bo sie juz pogubilem Od miesiaca stosuje vodke z powodu glonow z ktorymi sie borykam od jakiegos czasu. Pomyslalem ze to bedzie w miare latwy i efektywny sposob na walke z tym szajsem.Na dzien dzisiejszy daje 1,7 ml na 100 litrowe akwarium. Mimo miesiecznego lania nie widze aby glony zanikaly. Dziwne jest to ze glony rosna bardzo powoli , nie ma szalonego przysrostu , mozna powiedziec ze stoja w miejscu. Zastanawiam sie czy dalej jest sens lac vodke zwazywszy na to ze moj ukwial skurczyl sie o 50 % i zachowuje sie dziwnie (twarde i miekkie maja sie swietnie) , mimo tego blazenek caly czas w nim szaleje. Przed chwilka mierzylem parametry no 3 - 5 , po4 - 0 czas odstawic i sprobowac inna metode walki z glonami czy dalej lac, pomozcie w podjeciu decyzji zapomnialem dodac ze do akwarium NIC nie dozuje oprocz vodki aha jeszcze jedno ..... glony porastaja okolo 30 % z 15 kg skaly reszta jest czysta ; O pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 PO4 masz zerowe bo właśnie lejesz wódkę. Glony usuń ile się da ręcznie i zmniejszaj pomału dozowanie badając parametry. Miesiąc to wcale nie tak długo, za kolejny powinny się cofnąć. Dobrze też mieć zwierzaki które skubią skałe z glonów Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Przy zerowym PO4, No3 nie bedzie malalo, poczytaj o Metodzie, a nie lej wodki bez szans na sukces. :welcome:Lepiej ja inaczej zuzyc. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinpl Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 stani wlasnie w tym momencie ja inaczej spozywam ; ) postanowilem zmiejszac dawke az do zaprzestania procedury pytanie w jakim tepie to wdrozyc w zycie aby nie wysadzic baniaka w powietrze pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach