Skocz do zawartości
Przemek

W końcu... LED-y już są...

Rekomendowane odpowiedzi

W tych co dostałam to wyglada to tak

w przekroju mamy koło. połowa od góry jest nieprzeżroczysta-białe plexi? plastik?

druga połowa (ta skierowana w dół) jest przeźroczysta. ledy są umocowane na listwie, która jest na granicy tych półokregów,w srodku. Listwa jest biała do niej przymocowane są ledy.

Skoro świeci tylko połowa to odbłysniki nie są potrzebne. chociaz jak są to pewnie nie warto zdejmować, bo moze jakis malutki procent odbiją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej przedstawiam wykres spektralny świetlówki Northern White 13.000K w porównaniu do ATI Aquablue T5 - można zaobserwować delikatne przesunięcie wykresu w zakresie widma niebieskiego i dużo pełniejszą barwę w zakresie od 500-700um.

spectrum.jpg

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TMK wstaw jakies foto akwarium jak to swieci w realu u Ciebie. Czy jestes zadowolona z tego oswietlenia??

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam LEDy. Jak świecą powiem za dzień-dwa jak przyjdą zasilacze z allegro.

Przemku ja też się upominam o paragon na lampę + świetlówki i kupon rabatowy.

Szukam też w mojej paczce osłony z poliwęglanu oraz kompletu linek do powieszenia do sufitu o których piszesz na stronie sklepu.

Edit: paczka rozebrana na czynniki pierwsze. Osłony, linek, paragonu, kuponu BRAK. Proszę o szybkie dosłanie brakujących części.

pozdrawiam

Aśka

Start 4.06.2009

270l+100l sump,

OR 3500 AM,

turboflotor 1000 AM,

2 x Koralia 3 + Wavemaker,

dolewka AM,

Lajon 120,

LED-y 7*17 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asiu - priv.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakbym chcial kupic 1 swietlowke 5W do oswietlenia refingium, to jaki do tego powinienem miec zasilacz? jakies parametry, lub moze przyklad jaki to powinien byc? Bede wdzieczny za odpowiedz:)pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
marioromario :

ledy są dla naiwnych:) nikt jeszcze nie sprawdził jaki maja wpływ na korale , najwczesniej można zaryzykować ledy za jakieś pól roku

Popieram marioromario i cena bedzie na pewno niższa.

Poz.

Jacek

Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j@cek ... to normalne ze kazdej nowosci, predzej czy pozniej towarzyszy masowa produkcja i co za tym idzie obnizka cen, wiec tu z marioromario ameryki nie odkryliscie... co sie zas tyczy testow, to poswieccie chwile i poczytajcie np. na reefcentral jak sobie ludzie akwaria prowadza na ledach. Calkiem niezle to wyglada. I siega to troche dalej niz pol roku wstecz:) Najpierw proponuje sie doedukowac a pozniej zabierac glos i popierac, badz negowac "nowinki":bump1 Ale oczywiscie szanuje twoje prawo do wolnej wypowiedzi, w koncu mamy demokracje:)

Ja niemniej jednak ostroznie podejsc zamiezam do tego, pomimo calkiem niezlych wynikow innych led'owcow i narazie nad refungium zaswiece owe cudo:)... moje pytanie o zasilanie 5W led'a dalej aktualne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może w końcu ktoś się pochwali tym światełkiem:tongues, bo piszecie, instalujecie i nadal nikt nie odważył się wrzucić fotek - takie kiepskie jest to oświetlenie, czy co - bo nabieram już podejrzeń, a moje żaróweczki będą dopiero za 6 tygodni:)

Było morskie .... [CUBE 60L, 6kg LR, 4,5kg LS, Tunze 6025, Sera PS 130, 20W Led]

i będzie morskie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dxp1976 :

j@cek ... to normalne ze kazdej nowosci, predzej czy pozniej towarzyszy masowa produkcja i co za tym idzie obnizka cen, wiec tu z marioromario ameryki nie odkryliscie... co sie zas tyczy testow, to poswieccie chwile i poczytajcie np. na reefcentral jak sobie ludzie akwaria prowadza na ledach. Calkiem niezle to wyglada. I siega to troche dalej niz pol roku wstecz:) Najpierw proponuje sie doedukowac a pozniej zabierac glos i popierac, badz negowac "nowinki":bump1 Ale oczywiscie szanuje twoje prawo do wolnej wypowiedzi, w koncu mamy demokracje:)

Ja niemniej jednak ostroznie podejsc zamiezam do tego, pomimo calkiem niezlych wynikow innych led'owcow i narazie nad refungium zaswiece owe cudo:)... moje pytanie o zasilanie 5W led'a dalej aktualne:)

Jest demokracja i każdy może mieć swoje zdanie, jeżeli tobie odpowiadają to Ok.

A co do ceny,ja importuje kupę towaru z Chin,jak bym chciał mieć ledy to bym już dawno je miał i to nie w takiej cenie.

Ja tam pozostanę przy HQI.

Poz.

Jacek

Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wszystkie świetlówki led(poza modelami 120cm - 22W) wymagają zasilania napięciem 24-28V. Można do tego użyć dowolnego zasilacza stabilizowanego o napięciu wyjściowym jak wyżej - i sporym wyjściu prądowym - najlepiej 4-6A, tak by można podzielić lampę na obwody.

W lipcu być może będą już dostępne moduły umożliwiające sterowanie świetlówkami w zakresie 10-100% - co umożliwi podłączenie np. pod profiluxa.

Co do opinii użytkowników - też sam jestem ciekaw - z tymi osobami z którymi miałem okazję rozmawiać wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Przydałoby się porównanie do poprzednich zestawów oświetleniowych.

Na pewno już odkrytym przeze mnie minusem jest brak podbicia barwy różowej - a konkretnie brakuje mi intensywnych kolorów np. seriatiopory histrix.. Dlatego też w ciągu kilku tygodni do sprzedaży trafią lampy z zainstalowanym jednym obwodem na T5 - celem dopalenia np. różu - ktory to jest ze względów technicznych nieosiągalny w technice LED.\

W wolne sloty będzie można wsadzić np. KZ Fiji i TLD 03 Philipsa. Taka lampa zawiśnie u mnie w domu nad akwarium w ciągu dwóch tygodni - dam znać jak to wygląda.

Poniżej przedstawiam fotki z lampy z zainstalowanymi świetlówkami T5 która wychodziła dziś do Klienta.

W lampie o wymiarach 140x45cm możemy zainstalować do 12 świetlówek T8 - lub nawet 20 świetlówek T5 - 120cm.

1.jpg

2.jpg

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j@cek , gratuluje importowania KUPy towaru z chin... a Przemek , dziekuje za konkretna odpowiedz:) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek, ja bym tylko dodał ( z przeprowadzonych testów i analiz wersji DIY ) aby stosować źródła prądowe lub zasilacze do tych ledów a nie zasilacze PC.

Zasilacze komputerowe itp nie są optymalne do uzyskania odpowiedniego prądu a raczej stabilności i czystości zasilania separowanego dla poszczególnych napięć. Co za tym idzie część mocy marnujemy właśnie na to ...

A dlaczego o tym pisze? Bo w niektórych przypadkach to co zyska zadowolony właściciel na zastosowaniu LED'ów to straci na zasilaczu ... Dlaczego? Bo często jest sytuacja że zasilacz PC bierze praktycznie bez obciążenia 100-150W. ...

Reszte można sobie obliczyć. O wiele lepszym pomysłem jest zakup odpowiedniego zasilacza ( nawet na allegro )

4-6A 24-28V nie koniecznie stabilizowanego ( wystarczy prostowany i odtłumiony ), nie tracimy mocy na samym zasilaczu. Co w przypadku 6 x 15W może się okazać podwojonym poborem... czyli nie 90W a 190-240W...

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smithpl :

Przemek, ja bym tylko dodał ( z przeprowadzonych testów i analiz wersji DIY ) aby stosować źródła prądowe lub zasilacze do tych ledów a nie zasilacze PC.

Zasilacze komputerowe itp nie są optymalne do uzyskania odpowiedniego prądu a raczej stabilności i czystości zasilania separowanego dla poszczególnych napięć. Co za tym idzie część mocy marnujemy właśnie na to ...

A dlaczego o tym pisze? Bo w niektórych przypadkach to co zyska zadowolony właściciel na zastosowaniu LED'ów to straci na zasilaczu ... Dlaczego? Bo często jest sytuacja że zasilacz PC bierze praktycznie bez obciążenia 100-150W. ...

Reszte można sobie obliczyć. O wiele lepszym pomysłem jest zakup odpowiedniego zasilacza ( nawet na allegro )

4-6A 24-28V nie koniecznie stabilizowanego ( wystarczy prostowany i odtłumiony ), nie tracimy mocy na samym zasilaczu. Co w przypadku 6 x 15W może się okazać podwojonym poborem... czyli nie 90W a 190-240W...

zgadza się - od PC w żanym wypadku się nie nadają. Stabilizacja również nie jest wymagana - świetlówka ewentualne spadki napięcia podczas obciążenia wyrówna sobie dzięki wbudowanemu przetwornikowi. Dobry zasilacz np. 6A to koszt ok. 70zł.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przemek :

obwodem na T5 - celem dopalenia np. różu - ktory to jest ze względów technicznych nieosiągalny w technice LED.\

W wolne sloty będzie można wsadzić np. KZ Fiji i TLD 03 Philipsa. Taka lampa zawiśnie u mnie w domu nad akwarium w ciągu dwóch tygodni - dam znać jak to wygląda.

Przyznaję, że ja tylko podłaczyłam na sekundę do prądu, aby zobzczyć czy działa. Akwarium jeszcze fizycznie nie istnieje(hyfraulika itp) ale wydaje mi się, ze patrzac po wykresie długosci fali lampa led aktyniczna (a zwłasza zestawiona z niebieska led) daje pełne spektrum TLD 03 Philipsa. Przyznaję, że to świetlówki nie mające sobie równych i odpowiedników zwłaszcza w wersji T5. Ale wyglada na to ,ze w LEDach będą mieć odpowiednik. oczywiscie ta świetlówka świeci słabo -bo zakresu widzialnego ma mało- chyba bardziej przypomina tzw.czarne swiatło pobudzajace do fluorescencji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobry zasilacz np. 6A to koszt ok. 70zł.

Czyli taki jak mi linkowałeś?

pozdrawiam

Aśka

Start 4.06.2009

270l+100l sump,

OR 3500 AM,

turboflotor 1000 AM,

2 x Koralia 3 + Wavemaker,

dolewka AM,

Lajon 120,

LED-y 7*17 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno już odkrytym przeze mnie minusem jest brak podbicia barwy różowej - a konkretnie brakuje mi intensywnych kolorów np. seriatiopory histrix.. Dlatego też w ciągu kilku tygodni do sprzedaży trafią lampy z zainstalowanym jednym obwodem na T5 - celem dopalenia np. różu - ktory to jest ze względów technicznych nieosiągalny w technice LED.\

Przemku, z calym szacunkiem - rozu nie podbijesz rozowym swiatlem, wrecz przeciwnie:) Kolor sps to efekt wielomiesiecznej walki z odpowiedniej jakosci swiatlem i suplementami a nie chwilowej (np. tygodniowej) ekspozycji na dana barwe swiatla.

Pozdrowki

p.s. hystrix wbrew pozorom lubi bardzo niebieskio-fioletowe swiatlo, zaczyna swiecic po kilku tygodniach, potem mozna sie pobawic oswietlajac swiatlem w granicach 12-14kk - robi sie majtkowo rozowa:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon

Oczywiście że nie jest to kwestia różowej świetlówki. :bump1

Jeśli jednak nad akwarium wisiało światełko 8x80W(aquablu/blue plus) i po chwili wieszam LEDy - i widzę od razu różnice w odzwierciedleniu barw teraz i przed chwilą - to róż brązowieje.

Barwa koralowca widziana okiem ludzkim zależy od dwóch czynników(w bardzo dużym uproszczeniu) - od barwy tkanki koralowca oraz koloru światła jakie go oświetla(temperatury barwowej).

Oczywiście, barwa tkanki może ulec zmianie i dostosować się do panujących warunków - jednak po zmianie na LED od razu widać przygaszenie różu.

Stąd pomysł na dopalenie T5 - gdyż to że rodzaj światła jest odpowiedni dla koralowców nie wątpie - jednak tego różu mi trochę brakuje, a pod KZ seriatopora wręcz świeci.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smoki

Dokładnie taki sam.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku, przygladam sie calej dyskusji z wielkim zaciekawieniem, naprawde. Ledy sa super z dwoch powodow (jak narazie) - nie grzeja wody i oszczedzaja energie. Moga tez sie okazac strzalem w ndziesiatke jezeli chodzi o przyszlosc oswietlenia w akwarystyce (mowie o spsowych baniakach), lecz mimo wszystko jest za wczesnie by wydawac jakiekolwiek opinie - wiem co mowie, bo przerobilem chyba wszystkie zarniki, moce, swietlowki, firmy itp itd. Reasumujac - do odwaznych swiat nalezy i na pewno testowanie led to sluszna droga.

ps. Ale na Boga - wlasciwa barwa korala ujawnia sie po kilku tygodniach, jak nie miesiacach:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak prześledziłeś wątek, to zobacz od kiedy wiszą nad akwarium - to nie jest tydzień - zapewniam Cię :bump1

Zresztą będziesz w piątek to zobaczysz :-)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekaw jestem;)

Napisalem o okresie ujawnienia barwy tylko i wylacznie odnoszac sie do tego co napisales o seriatoporze. Pozdrowki

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
j@cek :
marioromario :

ledy są dla naiwnych:) nikt jeszcze nie sprawdził jaki maja wpływ na korale , najwczesniej można zaryzykować ledy za jakieś pól roku

Popieram marioromario i cena bedzie na pewno niższa.

Poz.

Jacek

I ja tu powiem że macie racje bo co z tego że ktoś tam oświetla zbiornik jakimiś tam ledami pamiętajmy o jednym rozmawiamy o tych ledach a nie tych co ktoś sprawdza od jakiegoś czasu na reefcentral,to tak jak by powiedzieć że wszystkie świetlówki T5 10000 K są takie same :bump1

Jak ktoś sprawdzi dokładnie te ledy to wtedy będzie można powiedzieć naprawdę coś na ich temat.

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak bo TE sa czarodziejskie i nie wiadomo co w nich tkwi, jakie licho :bump1))

100x50x50. 250 litrow,sump 128 l. 150W HQI + 78W T5 actinic blue. odpieniacz AM Turboflotor 1000 BLUE, cyrkulacja 10000 l/h + obieg. skała (40kg) w wodzie od 21 marca 2009

KUPIE SZCZEPKI SPSOW - WARSZAWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek, zauwazyles ze w tym watku brakuje stron 12 i 13 ?

Cos chyba ze stronicowaniem sie rozjechalo ....

Sorry za off topic.... ale tak latwiej powiedziec o co chodzi :-)

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.