Skocz do zawartości
Amnor

Oświetlenie do SUMPa

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem sobie właśnie taką lampkę do SUMPa i przez moment byłem z siebie bardzo zadowolony. Ale jak dojechałem do domu, pojawiły się pierwsze wątpliwości. Dotyczą one tego, że lampka jest zasilana bateriami, a ja nie mam pojęcia jak one będą się zachowywać w - co by nie było - dość wilgotnym i ciepłym otoczeniu.

Ma ktoś może jakieś doświadczenia z użytkowaniem urządzeń na baterie w SUMPie? Jest to bezpieczne? I czym może grozić w najgorszym wypadku? (np. czy baterie mogą wylać i zacząć kapać do SUMPa???)

I od razu wyjaśniam, że w SUMPie nie mam refugium, a lampka ma służyć jedynie od czasu do czasu, jak trzeba będzie coś podłubać przy 'oczyszczalni' w godzinach wieczornych. Niestety szafkę mam tak ustawioną, że w nocy żadne światło domowe tam nie dociera.

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepotrzebnie jechales do domu

Zartowalem:clowning tez mam podobnego typu tylko ze wiecej LED-ow. U mnie baterie padaja zanim uplynie data waznosci bateri.

Ale dla pewnosci nie montowalem nad sumpem. Nie dlatego ze kwas ale w razie gdyby ten klej pod wpywem wilgoci puscil i cala lampa wpadla by do wody

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to znowu jestem z siebie zadowolony :).

Dzięki za szybką odpowiedź :waving.

Niestety ja chyba będę musiał przykleić nad SUMPem, bo jak próbowałem po bokach, to zamiast jasności w szafce stawała się zaledwie szarość. Ale tym się nie martwię, bo albo oprócz 2 przylepców będących na wyposażeniu, dodam solidny pas taśmy dwustronnie klejącej, albo nawet, jak się zawezmę, wywiercę w denku dwa otworki i przykręcę je do sufitu szafki drewno-wkrętami.

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biedronce są podobne po 15zł tylko ze mają dodatkowo czujnik ruchu :)

Otwierasz szafeczkę i światełko się zapala :waving

s11_b.gif

Ile dałeś za swoją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie trochę kotleta,moja lampeczka się zaczyna przepalać,podsuncie fajną lampkę do sumpa najlepiej żeby była ledowa z mocowaniem na szybę.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oprawa ceramiczna GU10 przykręć na dwa wkręty i do tego żarówka LED - od koloru do wyboru.

A jak chcesz mieć fajny bajer to polecam kliknij.

Masz rozjaśnianie, a przede wszystkim wyłącznik i to bezprzewodowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo taka jak w prawym rogu 4 diody 3 watowa kabel USB i zasilacz,zatapialna na trzech przyssawkach,cztery kolory,w sumpie używam biały, jako nocne niebieski 70 zł w akwarystycznym jak widać świeci dość jasno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oświetlenie ogólne,czy refugium ? Ja jako ogólne założyłem taśmę led i tak sobie świeci ponad dwa lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.