Skocz do zawartości
atrawa

Problem z odpieniaczem - przelanie piany

Rekomendowane odpowiedzi

Bez urazy ! zapomniałem dodać "uśmieszków" :thumbsup: , a sprawcą może być "dymiąca" fungia ? bo coś popuściła.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu nie dopowiedzial,

ale on moze sie na tym znac i pewnie ma racje :thumbup::chris::rofl:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie odpieniacz zwariował jak włożyłem watę filtracyjną, lał jak fontanna.

Przepłucz watę przed podaniem do akwarium (nawet w niektórych opakowaniach jest opisane) to unikniesz tej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakaś zmiana napięcia?

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakaś zmiana napięcia?

A jak by na taką zmianę zareagowała pompa ? zwiększoną wydajnością chyba ? ale powietrza bierze tyle samo co zwykle, więc ...

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eureka! Ty myślisz że mając morskie prawie 20 lat jeszcze na to nie wpadłem ?Nic z tego!

skoro jesteś taki mądry to po co pytasz innych??? po 20 latach powinieneś wiedzieć Co jest przyczyną.

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro jesteś taki mądry to po co pytasz innych??? po 20 latach powinieneś wiedzieć Co jest przyczyną.

Hmmm ... Pamiętaj - jeśli pytasz nie błądzisz ! a całe życie się uczysz a i tak głupi umierasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak by na taką zmianę zareagowała pompa ? zwiększoną wydajnością chyba ? ale powietrza bierze tyle samo co zwykle, więc ...

no może cos w tym jest bo ja zauważyłem od jakiegoś czasu ale nie przy pompie odpieniacza tylko przy dwóch pompach cyrkulacyjnych a mianowicie w dzień jest wszystko ok nic pompy nie chlapią wodą itp.sa ustawione delikatnie ku górze natomiast w nocy dostają chyba jakiegoś powera bo jest taki chlupot na powierzchni jakby dostały jakiejś większej mocy

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no może cos w tym jest bo ja zauważyłem od jakiegoś czasu ale nie przy pompie odpieniacza tylko przy dwóch pompach cyrkulacyjnych a mianowicie w dzień jest wszystko ok nic pompy nie chlapią wodą itp.sa ustawione delikatnie ku górze natomiast w nocy dostają chyba jakiegoś powera bo jest taki chlupot na powierzchni jakby dostały jakiejś większej mocy

Zgadzam się z tobą Sylwku.

Tak czasami jest, różnica napięcia niewielka, a sprzęt inaczej działa.

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przebral kubek syfu. pytanie moje czy strasznie sie mogly rozjechac parametry po4 i no3 po takim bum ? i czy padnie cos w zbiorniku. wypienilo juz kubek oo szybkiej interwencji pieni teraz dalej

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to łączymy

zobaczymy ile postów wyjdzie

polecam wyszukiwarkę

pozdrawiam

luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw na mokro i czysc co kilka godzin kubek. Po dwoch dniach nie bedzie juz o czym mowic. :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos sie dostalo do wody, zmienila sie jej zawartosc i odpieniacz natychmiast to wylapuje, bez przyczyny nic sie nie dzieje, juz na pewno nie wina pompy, powietrza, body odpienka itd, jak sie zabrudza to moga tylko przykucnac z wydajnoscia. Przyczyna jest zawsze woda a w zasadzie jej zawartosc

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na przyszłość polecam zakup pompki perystaltycznej ustawionej na odsysanie odcieku z kubka. Ja mam ustawioną pompę mikom na 100 ml co godzinę i mam zawsze suchy kubek.

Pozdrawiam, Marek (z telefonu)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.