PiotrR Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Witam mam takie pytanie stosuję ballinga, a moje akwarium ma 3 miesiące dopiero ale ma się dobrze Chciałbym uzupełnić jakieś pierwiartki potrzebne do życia. w akwarystycznym polecił mi 3 takie płyny: A, B, C [...] Powiedzcie mi czy wystarczy, że zastosuję sam jod i witaminę C ? Jaki jod kupić czy ten: Roztwór wodny jodu, płyn Lugola czy zamówić taki jak ktoś wyżej pisał: 1 część jodu 2 jodku potasu 97 wody proszę o doradę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszpro Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Jak masz kogoś w rodzinie co chodzi do lekarza to niech poprosi lekarza o wypisanie recepty na płyn lugola. Niech powie prawdę, że do akwa jod jest potrzebny i tyle.U mnie lekarka tylko z uśmiechem spojrzała się na żonę i wypisała receptę A co do dodawania reszty specyfików to wszystko zależy od ilości życia i zapotrzebowania. Na początku wystarczą co tygodniowe podmiany wody. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez tomaszpro (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. U nas bez problemu można kupić płyn Lugola w aptece bez recepty. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez myszek8 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszpro Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 U mnie tez w aptece można kupić na bazie gliceryny a nam potrzebny jest na bazie wody i niestety nie chcieli mi sprzedać. Ale faktycznie chłopaki pisali, że udawało im się kupić bez recepty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Ja mam coś takiego Płyn Lugola - Solutio Iodi Cum Glycerini Coel. Skład: jodek potasu, jod, woda oczyszczona, gliceryna. Chyba że ja leje nie to , jak tak to przestanę i kupie inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Poszukajcie na wodzie w aptekach internetowych. Zielona etykieta. Jedna z nich - nie pamiętam która - ma opcję darmowej dostawy do wybranej apteki.... Marek@mobilnie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki Komarek za info. Na szczęście wlałem tylko kilka kropli to nic złego nie wyjdzie. Poszukam na wodzie może będzie u nas dostępna. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez myszek8 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Nie martw się. Przez miesiąc lałem na glicerynie,3krople dziennie. Nic nie było... Marek@mobilnie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Czy ktoś zauważył jakąś poprawę i jak tak to jaką, przez dozowanie płynu lugola? Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Zacząłem stosować po tym,jak jedna z krewetek padła podczas wylinki. Od tego czasu mają regularnie wylinke,bez strat Marek@mobilnie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek123t Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 A stosował ktoś jodynę?100g zawiera 3g jodku potasu,wodę oczyszczoną i etanol czyli spirytus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Zwroccie uwage na fakt ze preparaty o ktorych mowicie zawieraja dwa mikroelementy: jod i potas. Wiec dozujac np plyn lugola podnosicie poziomy obu. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Dzisiaj kupiłem w aptece płyn Lugola roztwór wodny bez recepty 40g za 4zł jest tańszy niż na glicerynie bo ten kosztował prawie 7zł i miał 20g. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 26 Lutego 2015 Płyn lugola rozwtór wodny można kupić w aptakach internetowych za ok. 5 zł za 40 gram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 8 Marca 2015 Moja uwaga co do plynu lugola jest taka, że przedawkowanie kończy się zejściem śmiertelnym wszystkich /wiekszosci skorupiakow. Dozowalem po 8 kropli co drugi dzień na ok700L w obiegu i źle się to skończyło dla boksujacych, czyszczacych i dużego percnona. Przeżyły tylko amboneisis. Od tej pory zmniejszylem dawkowanie do 3 kropli co drugi dzien i tak trzymam już ponad rok bez zauwazalnych negatywnych reakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 8 Marca 2015 W większości akwariów domowych badanych swego czasu przez Fossę i Nielsena, stwierdzono stężenia jodu o rząd wielkości większe niż w naturze. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 8 Marca 2015 U mnie w aptece nie ma gotowca na wodzie. Można zrobić; 1g Jodu, 2g Jodku-potasu, 97g Wody. Koszt 8.8zł na receptę a bez 35zł :-) Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 W większości akwariów domowych badanych swego czasu przez Fossę i Nielsena, stwierdzono stężenia jodu o rząd wielkości większe niż w naturze. Bardzo Ciekawe jest to co piszesz? A nie wiesz może w jakiej postaci był ten jod? bo może byćgo i 10 x więcej, ale jak będzie w postaci nieprzyswajalnej to nic nam po nim;) Dzisiaj poszła pierwsza kropla płynu lugola. Jestem 3 miesiące bez podmiany więc postanowiłem dodać zanim zrobię podmianę U mnie coś koło 5 PLN i można spokojnie bez recepty w sklepie ze zdrową żywnością. Oczywiście wodny roztwór mam na myśli Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach