Skocz do zawartości
ejerzyk

Filtr DI do osmozy

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

to jest gotowy zestaw do podłączenia - nie trzeba przy nim nic kombinować i żywicy wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla żywicy nie ma określonej ilości jaka powinna być w filtrze - po prostu jeśli jest jej mniej, to częściej trzeba będzie ją wymieniać. (o ile oczywiście filtr ma właściwą konstrukcję i całość wody przepływa przez złoże)

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczne 2 filtry DI są b.dobre polecam je, mi żywica padła już po 300 litrach TDS pokazał 001 czyli coś z wodą albo wkłady do filtra RO muszę wymienić i przy okazji żywice.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dzisiaj jest żywica - jest MOC! ;) Podłączenie filtra DI po osmozie, to czysta przyjemność. Tylko dziwna sprawa, bo szybkozłączki w filtrze DI są szczelne bez tych małych zatyczek w kształcie litery C. Z tymi zatyczkami przeciekały nawet przy małym ciśnieniu, więc je wyjąłem i jest ołkej.

Takie mam pytanie, czy dobrze robię. Czystą wodę magazynuję w małym akwa (do połowy zalane 25 litrów) i mieszam cały czas głowiczką od filtra AquaEla (~300 l/h). To dobry pomysł, czy może lepiej trzymać w szczelnie zamkniętej 5 litrowej bańce? Co do tego drugiego mam wątpliwości, bo kiedyś wlałem do butelki po mineralce, zakręciłem i na następny dzień woda była skiśnięta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robiłem tak że mi woda zbierała się do akwarium 140L a później przelewałem do głównego zbiornika, możesz bezpośrednio do głównego akwa lać jak masz taką potrzebę.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam takiej potrzeby, tylko chodzi mi o to, czy takie podejście z magazynowaniem i mieszaniem wody jest prawidłowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Na moje oko woda sama z siebie nie mogła skisnąć na drugi dzień, po prostu miałeś brudną bańkę i po dolaniu wody zanieczyszczenia zaczęły się w niej rozkładać.

Ja trzymam w zamkniętych plastikowych kanistrach, tylko wymieniam pustą na pełną jak podłączam do auto dolewki i nic nie jest skiśnięte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitan dobrze prawi.

Wode po RO i DI mozna smialo trzymac w zakreconych kanistrach, butelkach itd i nie "skisnie". Mieszanie pompa nie jest potrzebne.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... może i miałem jakieś zanieczyszczenia w tej butelce, ale to była butelka prosto po wodzie mineralnej. Poza tym, jak puszczam po jakimś czasie wodę z RO, to nieco trąci taką "skiślizną". Dopiero po pewnym czasie, jak przeleci świeża, to jest ołkej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze kilka minut spuszczaj wode i dopiero potem zbieraj. :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobrze,że nie zamykasz wody w bańkach.

Z jakiego powodu? Przy solance rozumiem, ale przy RO/DI?

Sam trzymam osmoziankę zawsze w zamkniętych pojemnikach i nie widzę żadnych minusów takiego przechowywania, za to na powierzchni nie gromadzi się syf z powietrza.

Edit:

Sorki za powtórkę, nie zwróciłem uwagi, że innych też to zaciekawiło:)

Edytowane przez kapuhy (wyświetl historię edycji)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem problem ze skiśniętą wodą, baniaki niby czyste tylko do RO. Od tego czasu zawsze leje do akwarium i włączam cyrkulację. Wychodzi na to,że z baniakami było coś nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję kotelta.

Jak przechowywać żywicę?? Zalano wodą czy spuścić wodę z filtra z żywicą??

Wydaje mi się że zalaną wodą ale wolę się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.