Raffy14 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2011 Hi Mam w akwarium takiego zielonego gagatka, który lubi wprowadzić zadymę w poszukiwaniu smakowitych ślimaków, kiedyś sobie rozciął bok - się zagoiło. Dzisiaj rano wypłynął z rozprutym brzuchem, flaki mu wyszły na wierzch - zupełnie nie mam pojęcia co on narozrabiał... prawdopodobnie wpadł w coś i się otarł, ryba mimo wystających flaków - pływa i żeruje. Jak mogę mu pomóc? Włączyć UV-kę profilaktycznie, witaminy? Lubię go i nie chciałbym jego stracić R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2011 mialem taki sam przypadek u mojego doktorka, plywal 2 dni i odplynal.....pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2011 99% zgon 1 % cud Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2011 Raczej witaminki na wystające flaki nie pomogą Tańcowała igła z nitką może tak ? Ta rybcia Twoja to prawdziwy Rambo Cytuj LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117 Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2011 Witaminy nic nie zrobią, ale mieszam z pokarmem i zielonek, z wystającymi flakami - wcina wszystko Zawsze to coś. I dalej na ślimaki poluje Rambo, hę dobre imię dla niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2011 @Raffy14 moze to troche szalony pomysl, ale mozesz wyciagnac go z wody i skleic brzuszek cyjanoakrylem np Kropelka. Jest zupelnie obojetny dla tkanek. Skleja sie nim dziury w czaszkach u szczurow po operacji na uczelniach medycznych:) Na pewno ulatwi gojenie. Mozna prosic jakas fotke? pozdrawiam Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2011 Zgadzam się to chyba najlepszy pomysł, że sam na niego nie wpadłem. Nie dość że jest obojętny dla tkanek to podobno jeszcze w pełni się wchłania. Z tego co kojarzę Rosjanie używali go na froncie zamiast szycia. Bodaj w drugiej wojnie światowej ale głowy nie dam. Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2011 Przerażają mnie niektórzy chirurdzy z cyjanowodorem.... ja bym dał rybie święty spokój i będzie co będzie,a jak nie to uśpić rybę w lodowcach. Przy klejeniu ryba zaliczy zawał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2011 Jeżeli nie skleił tego stateczku to pewnie już zatonął Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2011 Wargacz żyje do dziś, rana mu się goi Ryba zachowuje się zupełnie normalne, przez pierwsze 1-2dni gorzej oddychała, ale przeszło. Klejenie, ciekawy pomysł Ale złapanie takiej ryby graniczy z cudem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2011 Przerażają mnie niektórzy chirurdzy z cyjanowodorem.... ja bym dał rybie święty spokój i będzie co będzie,a jak nie to uśpić rybę w lodowcach. Przy klejeniu ryba zaliczy zawał... W Magazynie Akwarium jest temat jak humanitarnie uśmiercić rybkę i najgorszym jest usypianie w lodówce co niestety sam stosowałem.Jest opis co się dzieje z nią nim umrze.Niestety najlepsze dla niej a najbrutalniejsze dla nas to odcięcie głowy. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2011 Przerażają mnie niektórzy chirurdzy z cyjanowodorem.... ja bym dał rybie święty spokój i będzie co będzie,a jak nie to uśpić rybę w lodowcach. Przy klejeniu ryba zaliczy zawał... po pierwsze z cyjanoakrylem a nie cyjanowodorem. po drugie to nie moj pomysl i stosuje sie to od dawna w wielu sytuacjach. po trzecie ryba morska w lodowce=wytracanie soli w ciele ryby przed smiercia=ogromny bol i stres. A ryby chyba nieczesto umiera na zawal jak pisales:D Zajmuje sie tym od 11lat i zadna ryba bedac poza woda przez chwile na zawal nie umarla. pozdrawiam Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2011 Nowy wychwyciłeś moją gapę i słusznie, a mógłbyś podać źródło informacji na ten temat, chętnie bym poczytał - może w przyszłości się przyda ale oby nie... Co do zawału (bez sekcji zwłok) wyciągałem kiedyś skałkę z akwarium w którym był zdrowiutki pseudochromis schował się, 15cm nad akwarium wyskoczył z tej skałki i poszedł na dno ni z gruchy ni z pietruchy.... Inmar widocznie metody skracania bólu się zmieniły dobrze wiedzieć. W morskim i slodkim osobiście tego nie stosowałem i oby, natomiast w słodkim praktykował to starszy już ojciec... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2011 Informacja od znajomego studenta medycyny. Po operacjach na szczurach zakleja sie otwory w czaszce. Zrodel nie widzialem, ale szczura po tym tak. Przykry obowiazek zwierzat dla dobra ludzi. Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam mój pierwszy post mam nadzieje że wam pomoże ładnie opisane działanie kleju cyjano-akrylowego razem ze źródłami link Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 Jak wyglada sytuacja? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 Ryba łamie wszelkie zasady, rana mu się zagoiła i dalej poluje na małe ślimaczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 powaga? z flaczkami na wierzchu? co Ty dr house jestes? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 Mi jest daleko do dr House'a, no gdyby była jakaś ładna pielęgniarka zamiast niego, to może i bym oglądał Zielonek przez 2-3dni po rozcięciu rany ciężko oddychał, ale żerował cały czas, potem wnętrzności zaczęły się cofać do środka i się zagoiło, teraz ma tylko widoczną bliznę, która pewnie i z czasem sama zniknie Teraz jest wszystko jak dawniej, czasami miota nim szatan, ale chrysus nie daje mu się podporządkować edit: a może wódka po prostu pomaga, bo leję ją do akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2011 Teraz juz koniecznie musisz wrzucic zdjecie Rambo:D Cytuj jeszcze tu wroce:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach