trike3 Zgłoś Napisano 4 Września 2011 Witam Nie wiem co jest z moim zwierzakiem, mam nadzieje, że to jakieś otarcie ale wolałbym uzyskać opinię ekspertów Pozdrawiam i liczę na pomoc. Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 4 Września 2011 to podobnie jak w tym watku Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 4 Września 2011 Można podać jakieś lekarstwo, czy pozamiatane ?? Pozdrawiam P.S. Liczyłem na to że to obtarcie Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 4 Września 2011 (edytowane) a masz lysmata ambonnensis jak tak to jest cień szansy u moich babek cytrynowych każdą infekcje leczyły ( wyskubywały do gołego mięsa a potem się goiło) ps u mnie najskuteczniejszy okazał się mniejszy egzemplarz lysmaty tj. 3 cm krewetka, i jeszcze jedno krewetka sama chowa się po kontach jak są dwie to są śmielsze i do czyszczenia i do paradowania po zbiorniku Edytowane 6 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 4 Września 2011 Jeszcze nie mam Mam kuekenthali i tańczącą Nie wiem czy zdążę teraz dokupić krewecie czyszczącą. Nie ma jakiś lekarstw w akwariach morskich którymi mógłbym próbować ratować zwierzaka ?? Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 4 Września 2011 kukentali to na kiełże , wieloszczety i czasem apitasję, z lekarstw wszystkie na bazie miedzi ale uwaga w baniaku wszystko zdechnie z wyjątkiem ryb a skała potem może się nie nadawać do ponownego użytku chyba że w FO, preparaty : mfc,zieleń malachitowa, błękit metylowy,serra miała kilka preparatów ale muszę poszukać czy są dostępne niemniej ja wolę krewetki już nieraz mi ryby uratowały od odejścia na wieczną rafę, jedyna wada to że jak szpaki na czereśniach czekają na żarcie i wyżerają z polipów korali jedzenie ( jak są głodne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 4 Września 2011 Przez ten biały nalot mnie to trochę wygląda na jakąś infekcję pleśniawkowo-grzybiczą, a na takie coś dobry jest bactopur direct, tylko nie stosuj go w ogólnym zbiorniku, a wyłów rybcię do wiadra i tam ją w rozpuszczonej połowie tabletki kąp przez 20 minut (oczywiście w wodzie z akwa). Tylko musisz się upewnić, czy bactopur direct nadaje się też dla zwierzaków morskich. W przypadku słodkowodnych czyni cuda. Edit: Teraz ten preparat nazywa się BactoForte S (dawniej było Bactopur direct) i z tego co znalazłem w opisie, to nadaje się też dla rybek morskich. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 4 Września 2011 Juko, na taką infekcję nic na miedzi nie poradzi, tak jak pisze ejerzyk, Bactopur Direct, tabletka na dwa litry wody, w osobnym naczyniu, kąpiel 30 minut, to jedyne co może w takim stadium pomóc, jedyne co znam. Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 4 Września 2011 Dzięki za pomoc. Jak do jutra dożyje mała to pojadę kupić lek i będę leczył zwierzaka. Po kuracji Baktopurem 30 minut, zwierzak do łapy i do akwarium czy jakieś dodatkowe zalecenia ?? Jeszcze jedno pytanie co to w ogóle jest na tej rybce ?? Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 4 Września 2011 Tak, po kuracji rybkę wyłów i do akwa, a wodę do kibelka. Możliwe, że rybcia się obtarła albo coś ją obtarło i rana nie chce się goić, a na niej pojawiła się pleśniawka. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach