rekin Zgłoś Napisano 19 Października 2011 Czy wart przerabiać 200l akwarium na morskie??? i drugie pytanie jako, że szafka na której stoi akwarium ma ograniczoną gabarytami szafkę czy do 200l akwarium wystarczy sump o podstawie 45cm x 40 cm ??? Zastanawiam się nad likwidacją akwarium słodkiego i przełożenia się tam z morszczyzna Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebkar Zgłoś Napisano 19 Października 2011 Nie warto..... Stawiaj od razu większe Cytuj ponad 300 litrów solanki ........ 100*50*55h + 60*40*40 sump Skimz Oval SV203DC Kessil AP700 + T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Października 2011 a co definiuje czy akwarium jest "morskie" cZy "tropikalne"? Komin? ja mam od poczatku 200L bez komina i korzystam z przelewu. Prawda jest jednak taka ze komin wyglada schludniej jednak wiele wspanialych zbiornikow z NR jest prowadzonych na przelewie. Co do sumpa to pewnie wiekszy bylby lepszy ale jesli odpieniacz i inne graty sie zmieszcza to czemu nie. Od biedy mozesz nie miec syumpa w ogole i korzystac z odpieniacza wiszacego np MCE600 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 19 Października 2011 wiszący odpieniacz burzy ładny wygląd akwarium więc raczej nie wchodzi ta opcja, co do szafki to wysokość gdzie maiłby być sump to jest 60 cm wiem, że nie jest to rewelacyjny wymiar ale musze się dostosować do tych wymiarów. Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 19 Października 2011 Spokojnie wystarczy to co masz. Popatrz na mój wątek. Ja mam podstawę sumpa 58x28, a to jeszcze mniej niż u Ciebie. Wysokość szafki od podłogi do dna akwa to 60 cm. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUPNIK_18 Zgłoś Napisano 19 Października 2011 Kolego Jasne ze opłaca sie przerobić 200 na morszczaka, niektórzy zaczynają od 60, ty od razu będziesz miał 200:D Sump spokojnie wystarczy, tylko jak nie masz komina to musisz kupić pudełko przelewowe i po problemie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 19 Października 2011 Możesz kupić/zrobić pudełko przelewowe, albo wyciąć na tylnej ściance prostokąt na przelew i z tyłu dokleić komin zewnętrzny ( ja własnie tak mam ). Niestety nie każdy szklarz chce wycinać w szkle Klienta, albo bierze za to dużo kasy ( nieopłacalne ), albo robi to na ryzyko Klienta. A jak chcesz komin wew.to wyciąć dziury w dni to też nie problem, Potem tylko dokupujesz 2 szybki i wklejasz na silikonie. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bestiakol Zgłoś Napisano 19 Października 2011 albo przelew typu overflow Pipe i już Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 19 Października 2011 Kolego Jasne ze opłaca sie przerobić 200 na morszczaka, niektórzy zaczynają od 60, ty od razu będziesz miał 200:D Sump spokojnie wystarczy, tylko jak nie masz komina to musisz kupić pudełko przelewowe i po problemie:) ja obecnie mam 80l więc nie zaczynam od przysłowiowego zera Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 19 Października 2011 albo przelew typu overflow Pipe i już pomysł nie głupi tylko jak to jest w praktyce??? czy nie będzie się zapychał?? Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 19 Października 2011 najprościej, najszybciej i ładnie to moim zdaniem wlasnie pudelko przelewowe. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bestiakol Zgłoś Napisano 19 Października 2011 ja mam przelew z pcv 3/4 i jest dobrze raczej wątpliwa sprawa żeby się zapchało z resztą po pytaj kolegów którzy używają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 19 Października 2011 200L to moim skromnym zdaniem pojemniczek, który jeszcze nie rujnuje zbytnio kieszeni. Jestem zwolennikiem zasady, że jak się wie czego chce to od razu robi się jak trzeba a nie prowizorki. Jak stawiasz na pudełko przelewowe, to w porządku ale potem nie bij się z myślami w bezsenne noce, że lepiej było wiercić dziury w dnie. Ot postanowiłeś i tak właśnie ma być. 200L to dla pudełka przelewowego jeszcze nie koniec możliwości i na pewno sobie poradzi w tej aplikacji. Sump jak najbardziej i mozliwie największy. W takim zawsze znajdzie się miejsce choćby na filtr glonowy, który wiele spraw ułatwia ze świeceniem w odwrotnym cyklu dobowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 19 Października 2011 pudełko przelewowe to nie jakis efekt biedy czy kompromisow. Wielu kolegów zmieniajac baniak na kolejny wybrało właśnie pudełko przelewowe (ładniejszy wygląd, wiecej miejsca w baniaku). Profesjonalne pudełka przelewowe nie spędzą bardziej snu z powiek od tego cokolwiek innego moze w baniaku moze zawieść. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basterek-4 Zgłoś Napisano 20 Października 2011 Do tego co napisał luft można dodać , a najtaniej przelew z rur kanalizacyjnych fi 40. Ja taki mam i nigdy z nim problemów nie było. Cytuj 150x50x50 + sump 103 l. 55 kg LR + 9 kg LS , cyrkulacja 2 x JVP 102, obieg At-306, odpieniacz - stożkowy, światło 2 x 54 t5 + HQI 70W + 120W LED, start 13.08.2010 Kupię szczepki korali miękkich i LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 20 Października 2011 Nie ma 100% skuteczności przy wierceniu sklejonego akwarium. A jak pęknie to jest kłopot i to spory. Dlatego starałem się utwierdzić Kolegę, że pudełko da radę i by później nie zastanawiał się nad dziurami w dnie. Wszak jak coś zacząć robić to na 100% a nie "komisja zadumy i refleksji" . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
- PP - Zgłoś Napisano 21 Października 2011 witam mimo ze sam nie mam jeszce zbiornika ale jest on w planach powiem tyle. nawet małe słone da wiecej frajdy niuż najwieksze slodkowodne mnogość życia , kolory, zwierzeta - ale to wszyscy z tego forum wiedzą. Każde akwarium moze być słone, - tylko w zaleznosci od jego wielkosci upakujesz tam wiecej lub mniej zycia tak aby zwierzeta czuły sie komfortowo - przy mniejszych zbiornikach utrzymanie jest tansze - ale moze byc kłopot ze stabilnoscia parametrów odbije sie to na twoich podopiecznych a w przypadku ich RIP na twoim samopocziciu i portfelu. Zbiornik gotowca jaki masz mozna przerobic na słonowodne i masz kilka opcji - robisz typowy low tech i masz łatwe formy życia - poszukaj info o akwarium KIVI - stosujesz odpieniek zewnetrzny typu MCE600 - stosujesz pudeko przelewowe i robisz sump - robisz normalny komin [ spływ rewizja powrót ] i robisz sump - robisz panel [ zmniejszasz gabaryt zbiornika ] sump kazdy powie ze ma wiele zalet: - zwiekszasz obieg wody - latwiej utrzymac parametry - wszelkie wilogabarytowe graty masz w szafce nic na widoku - łatwiej tam dodac np dolewke wybór jest twój : ale póki jescze nie zaczołes popytaj lub idz podpatrz u kogos nie w sklepie tylko w domu przy pifku:) u innego akwarysty pozdrawiam Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach