Skocz do zawartości
dziuso27

co sie dzieje?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

troche odkladalem w czasie tego posta ale w koncu pisze.mialem nadzieje ze sie poprawi temat w moim baniaku ale nic nie idzie do przodu..chodzi o to ze niektore koraliki od dluzszego czasu nie otwieraja sie w pelni..np.zoasy,tuba i quadri..ten zawsze mial ok 10cm srednicy a teraz jest wielkosci ok max.5cm.wczoraj zakupilem turbinarie wiec jej sie temat pewnie nie tyczy jeszcze(pewnie czasu potrzebuje),jedyny ktory nie zawodzi to axifuga.pieknie sie pompuje tak jak i wszystkie miekasy.mam troche niski Mg i Ca-czy to moze byc powod?

oto wartosci:

Mg-1225

Ca-400

NO3-0,1

PO4-0,01

kh-7

Leje ballinga po 30ml dziennie i nic nie rosnie-powinienem zwiekszyc dawke??dodam ze mam jeszcze monti talerzowa i akroporke-te nie padaja ale i nie rosna...

hmm a moze zasolenie??-1 022pozdrawiam

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zwiększył wszystko, tylko systematycznie i powoli na:

sól 1.024

KH 8.0

Ca 430

Mg 1320

i zobaczysz wtedy, jak nadal nie będzie poprawy, to trzeba będzie szukać przyczyny gdzieś indziej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Quadricolor Entacmea przez pół roku ładnie się pompował (ok. 10cm) i siedział sobie w jednym miejscu. Był dokarmiany razem z karmieniem ryb. Aż zaczął wędrować w ciemniejsze miejsca robiąc się coraz mniejszy (3cm). Znalazł sobie miejsce w półcieniu i od pół roku tam siedzi. Gdyby potrzebował więcej światła to miał możliwość podczepić się na wyższej półce, więc to nie problem światła. Cały czas go dokarmiam, chociaż teraz je malutko. I tak trwa przy życiu od prawie roku.

Parametry wody: KH9; Mg1350; Ca430 zasolenie 1,024.

Według raportów wynika, że migracja nastąpiła od czasu podawania węglowodanów i witamin. Można by wnioskować, że to było powodem. Czuje się najedzony i ma gdzieś światło.

Wraca więc poruszany prze zemnie problem - po czym poznać ile trzeba dozować węglowodanów i witamin. Szkoda, że doświadczeni zbywają ten temat sugestią - obserwuj. Na tej samej zasadzie można obserwować, aby określać ile lać Mg i Ca - więc po co testy?

140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101;

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 Qadricolory od ponad roku,jeden czerwony skurczył się i chowa się w cieniu drugi zielony rośnie ładnie.Parametry kh8,PH 8,no2-0,no3-5,Mg 1200,ca-500.Słabo u mnie rosną glony wapienne może mam za mało jodu bo ksenia przestała pulsować a podobno tak reaguje na braki tego pierwiastka.Ksenię dostałem od kolegi u którego jest jaśniejsza,pulsuje i szybko się przenosi.U mnie urosła większa przestała pulsować i się nie roznosi.Może absorbery zjadają niektóre pierwastki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorac pod uwage jod to u mnie to nie wchodzi w gre-co 2 tygodnie oddaje porcje xeni do sklepu-rosnie jak szalona.a co do quadri--zaczal sie powiekszac...moze focha mial poprostu?

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziuso nie masz złych parametrów ale mogły by być lepsze imo myślę że problem nie tkwi w parametrach chociaż martwi mnie p04 bliżej 0 niż niskie , chociaż i tu zdania są podzielone jak i bardzo trudne korale które lubią bardzo czystą wodę ale to z grubszym czasem,Zasolenie mogło by być spokojnie i moim zdaniem lepsze 1.023-1.025.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziuso,

roznych zwiazkow masz jakby troche za malo. Lejesz Ballinga, ale parametry nadal sa slabe. Czesciowo jest to spowodowane zbyt niskim zasoleniem a czesciowo zwyklym zaniedbaniem.

Juz wiesz jak podniesc te rozne zwiazki, wiec to zrob i postaraj sie je utrzymac na optymalnych wysokosciach, to bedzie inny swiat, zreszta sam wiesz .

Wydaje mi sie, ze Ballinga lejesz niezbyt dlugo i w zwiazku z tym akwarium jeszcze nie jest stabilne. :welcome:

W sumie to powalcz o to, zeby miec bez przerwy idealne parametry przez 2 miesiace i bedzie po klopotach :welcome: No i pamietaj, ze jak raz te idealne parametry sie rozjada (nie ze Ca ok 400 a Mg 1250, tylko idealne!), to te 2 miesiace trzeba zaczac liczyc od nowa. Reszta juz bedzie prosta :rambo:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jaczal

Nikt doświadczony Cię nie zbywa, a to że milczy oznacza że...właśnie jest doświadczony. To co lać i w jakich dawkach należy ustalać samodzielnie posiłkując się testami i kondycją/wyglądem zwierząt. I o ile można doradzić co do zawartości zwiazków chemicznych (tylko po co - przecież ksiażkowe każdy zna) już zupełnie inaczej wyglada sprawa ze wszelkiego rodzaju witaminami, bakteriami itd. Przecież cały czas toczą sie boje o różne specyfiki, metody filtracji które u jednych daiałają świetnie u innych w ogóle, nawet są przyczyną kłopotów. Każdy zbiornik jest inny- słyszałeś to wielokrotnie, a to o co masz żal - to najlepszy tego przykład.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

male sprosltowanie co do zasolenia..wlasnie przyszedl refraktometr mrutzka...wykalibrowany i wskazuje 1,026.. i 36ppt

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.