Skocz do zawartości
waldit1

Problem z nowymi użytkownikami

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy może mnie skrytykujecie ale obserwuje coraz większe zaśmiecanie forum przez świeżo zarejestrowanych .Może to nie wszystkim przeszkadza ale mnie osobiście doprowadza do szewskiej pasji jeżeli czytam codziennie ten sam tekst :

Jestem nowy jak zacząć co muszę mieć. Mnie sie to kojarzy z "Premierze jak żyć !!?? "

Jest to jedno z wielu for na którym bywam na większości za zaśmiecanie odrazu leci upomnienie,a za recydywe urlop czasami dożywotni.

No i jeszcze jedno Nasz Admin będzie wiedział o co chodzi.

Ej Admin do ciebie mówię. Sorry Skoczku ale nie umiem tego inaczej opisać :whistle:

gallus in suo sterquilinio plurimum potest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za zaśmiecanie odrazu leci upomnienie,a za recydywe urlop czasami dożywotni.

moim zdaniem zaśmiecasz. Wszyscy wiedzą że jakoś i kiedyś trzeba zacząć. Na forum znajdą się chętni do pomocy zawsze. Ale to tylko moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z waldit1. Ale bardziej wkurza mnie to, że zawsze znajdzie się ktoś z miękkim sercem i odpowie jeszcze raz to co było już setki razy wałkowane, zamiast zmusić delikwenta do odrobiny samodzielności. To że odeślemy kogoś do działu dla nowicjuszy lub funkcji szukaj to najlepsza pomoc "bo narodowi trzeba dać wódkę-znaczy wędkę to sam sobie ryb nałowi"

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdarza się że delikwent ma problemy ze zrozumieniem i to często widać. Akwaryści są coraz młodsi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

waldit1 - wiesz, jeszcze kiedyś to pewnie waliłbym bana za banem...... ale praca taka jak nasza (modów) uczy pokory i cierpliwości.

Sam widzisz że nawet takie "ej admin" mnie bardzo nie wzruszyło, bardziej moim przyjaciele z forum się zagotowali.

Każdy z nas zaczynał, każdy szukał porad... nie każdy jest mistrzem obsługi komputera i internetu. Dlatego "młodzi" od razu dostają PW z informacjami co i jak szukać i jak się poruszać..... i tylko jednostki aspołeczne nie umieją z tej pomocy skorzystać.

Także luzik - nie dajmy się zwariować :coffee:

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy aż tak trudno jest użyć opcji szukaj :realmad:

Czy tak trudno przeszukać tematy przypięte :realmad:

Kiedyś po przeczytaniu po raz 20 tego samego pytania wysłałem delikwenta do opcji szukaj to mi odrazu reputacja spadła do -2 :rofl:

Opcja szukaj nie boli :ouch: Pisanie gramatyczne i po POLSKU też nie tylko się nie chce,najlepiej spytać i dostać gotową odpowiedź bez odrobiny wysiłku.

@boogiee Ja wiem że coraz młodsi i coraz bardziej leniwi.Ale wiek nie daje najmniejszej taryfy ulgowej,bo to nie jest wychowawcze.

Przecież większość jest tutaj aby pomagać ,ale i szukać pomocy lub wiedzy,ale powtarzanie ciągle tego samego to chyba lekka przesada.

Ja napiszę na swoim przykładzie przed rejestracją przeczytałem dużo a po jeszcze więcej ,przeczytałem z20 tematów o zakładaniu akwa, i ani jednego nie napisałem w stylu jestem nowy co potrzebuje. :rambo:

W starej szacie graficznej podobał mi się wiek pod avatarem łatwiej się żyło. :whistle:

Panowie wiem że to walka z wiatrakami ale trzeba zmieniać ten świat . :wallbash:

Ps @tomasz pojechałeś pięknym i celnym cytatem w 100% się zgadzam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecuję Ci że dołożymy starań żeby "nowi" tak nie szaleli.

Niedługo będą nowi "zieloni" do pomocy i wprowadzimy kilka usprawnień - tak żeby nowy zanim zapyta MUSIAŁ pewne tematy poczytać.

:ice:

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze w Ciebie wierzyłem

Właśnie miałem to samo zaproponować ,heh :welcome:

Może jeszcze dodasz ilość postów przeczytanych pod avatarem :smoke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze dodasz ilość postów przeczytanych pod avatarem :smoke:

To akurat mało realne - bo co znaczy przeczytanych ? :) Otworzonych ? :D

Ale damy radę, będzie ok :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Tak o to zrodziła się nowa świecka tradycja"

:yes :yes :yes :yes :yes :yes

Jestem pewien że wymyślisz coś ciekawego ,a może wiek wróci pod avatar,ew może jakieś konta junior jak na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie noo :)

Urodziny (wiek) masz w profilu - pod warunkiem że ktoś wpisze :)

Konta Junior ? - ale że na jakiej zasadzie by działały ? :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sam fakt pojawiania się tematów typu - Jestem nowy jak zacząć co muszę mieć,

jest łamaniem pkt. 2 Regulaminu forum co powinno skutkować zamykaniem tematu i ostrzeżeniem dla nowicjusza.

*Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

Sprzedam wąż silikonowy 32 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w profilu ale raczej można by dodać wymóg wpisania przy rejestracji,jak pamiętasz Wiek kiedyś był zawsze wyświetlany pod avatarem w każdym poście napisanym przeż danego użytkownika.

Konto junior może Wielkie JUNIOR pod avatarem

może jakieś inne wymogi może ktoś coś zaproponuje. Bo ja już ledwo widze monitor przed sobą.

-_-

Dla dociekliwych patrz godzina napisania postu. :sleeping:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.......... i opłata 50 zł za aktywację konta :D

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórych oszczędnych by to przepędziło i nie było by postów przyjmę skałę :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym JUNIOREM to ciekawa sprawa a od ilu lat do ilu on ma być :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

junior to może nie od wieku ale ,

podam przykład należę do pewnego forum samochodowego , i tam zeby dostać status klubowicza należy się zgłosić i aktywność danego obywatela jest badana przez z tego co pamiętam 2 miesiące ,

w tym czasie nie ma dostępu do takich działów jak giełda i działy specjalistyczne ..

może tutaj jest metoda

a.jpg

jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy

bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie sobie "siana" a nie lepiej na taki post zerknąć i go olać ? wiem to może nie ... ludzkie czy etyczne ale w ten sposób po nieco dłuższym czasie wyeliminujemy "głupie posty" .A piętnować trzeba tych co na te "śmieszne" posty dziwnie odpowiadają .

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lawinowy wzrost ilości pytań "od czego zacząć?" występuje na każdym forum, co ciekawe - przede wszystkim w Polsce. Wynika nie tylko z lenistwa, ale również wygodnictwa, cwaniactwa, wśród współczesnej młodzieży często również z niezdrowego przeświadczenia, że "im się należy" bo są jedyni i wyjątkowi, młodzi, mądrzejsi (sic!) i w ogóle oh i ah, i jak masz czelność im nie pomóc. Wynika z wyrachowania, niechęci do samodzielnego rozwiązywania problemów. Wynika z niechlujstwa, niezaradności, ochoty na poruszanie się przez życie bez wysiłku cudzym kosztem. I to wszystko w dobie dostępu do informacji tak łatwego, że prostszego nie można sobie wyobrazić... Znalezienie jakiejkolwiek informacji na świecie to wg. teorii tylko max. pięć prób wyszukiwania, bez względu na to, jaka jest ta poszukiwana informacja. Ale... młodym się nie chce, oni są stworzeni do wyższych celów :D Każde forum przekracza pewnego dnia pewną masę krytyczną, i, niestety - postów pustych i bezwartościowych pojawia się więcej niż tych wartościowych. Z moich obserwacji wynika, że jest tylko jedna metoda - ignorować. A najlepiej - w poście "nowego" wstawić link do:

- odpowiedniego punktu regulaminu

- tematów dla nowicjuszy

- szukajki

i post zamknąć. Bez słowa więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek Ch zgadzam sie z każdym słowem które napisałeś powyżej.

Akwarium: 320x70x70+ sump niestety słodkie przymierzam się do morskiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek Ch masz w 200% rację pod którą sie podpisuję .

435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba troszkę co niektórzy przesadzają. Też nie jestem tutaj zbyt długo ale sporo czasu tylko śledziłem forum i nic nie pisałem bo czytając niektóre komentarze to strach był się odezwać.

Na forum jest bardzo dużo wiedzy przekazanej w postaci postów, problem jest jednak niejednokrotnie z jej odnalezieniem. Nie wynika to z lenistwa a z ilości postów i częstego ukrycia wiedzy w tematach dotyczących zupełnie czego innego, przeczytać wszystkiego się nie da. Często pytania które wydają się bardzo poważnym problemem dla "nowicjusza" są idiotyczne z punktu widzenia nawet średnio wyedukowanego akwarysty morskiego.

Sam niejednokrotnie pewnie zadałem pytanie z serii "mało inteligentnych" i pewnie niejedno zadam. Ciekaw jestem czy największym mędrcom się to nie zdarzyło ?

To forum jest forum dotyczącym naszego Hobby, mnie cieszy jak mogę sobie na jego temat poczytać, wypowiedzieć się, pomóc komuś również kogoś nim zarazić. Dlatego jakieś "napiętnowanie" nowych nie za bardzo mi przypadło do gustu. Wydaje mi się że jeżeli jest grupa osób której przeszkadzają powtarzające się pytania to może powinni sobie założyć forum na którym będą sobie rozmawiać w dwie-trzy osoby i będzie problemie.

Ja jestem w trakcie budowania właśnie swojego pierwszego akwarium morskiego, sporą ilość sprzętu już zgromadziłem. Dzięki temu forum udało mi się nie popełnić bardzo wielu kardynalnych błędów. Również dzięki temu forum zdecydowałem się na budowę takiego zbiornika, bez forum nawet nie wiedział bym jak się zabrać za akwarium morskie.

podsumowując na powtarzające się posty wystarczy odpowiedzieć:"temat był już poruszany: http://....." i po problemie :)

Pozdrawiam 

mm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek Ch - powiedz jak to zrobiłeś że napisałeś tak jak bym to ja napisał ! masz racje ,lekka ignorancja + odesłanie do linka... nauczy i poprawi morale na forum.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy może mnie skrytykujecie ale obserwuje coraz większe zaśmiecanie forum przez świeżo zarejestrowanych .Może to nie wszystkim przeszkadza ale mnie osobiście doprowadza do szewskiej pasji jeżeli czytam codziennie ten sam tekst :

Jestem nowy jak zacząć co muszę mieć.

Waldit Po to jest forum aby pytać, jeżeli nie interesuje mnie jakiś wątek to nie czytam takowego ani się nie wpisuje.

Osoby które startują z solniczką maja więcej obaw, że może pójść coś nie tak i wolą dwa razy zapytać niż walnąć gafę.

Inni natomiast forum traktują jako sklep i tylko zakładają wątki w dziale Targowisko ( sam wiesz )

W zeszłym roku też był wątek o blokowani takich osób którzy tylko, w targowisku zakładają wątki ( choć ja byłem twardym przeciwnikiem takiego traktowania )

Dla nowicjusza wyszukiwarka nie zawsze pomaga ( ostatnio wpisałem wysokie KH a wyszukiwarka nic nie pokazała :thumbdown: ) dość często tak jest

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam troszkę inne zdanie na ten temat (edit: a może takie samo, bo zanim to wysłałam pojawiło się więcej osób podobnie myślących jak ja ;)), jako aktywna od niedawna, a wcześniej tylko czytająca.

1. Opcja szukaj: czasem trzeba się nakombinować, żeby znaleźć coś na interesujący temat. Łatwiej wpisać w Google "nano-reef", a po tym co mnie interesuje, bo google odmienia wyrazy przez przypadki, osoby itd, wyklucza polskie litery i inne takie mądre rzeczy robi, których proste, forumowe wyszukiwarki nie mają.

2. Ostatnio byłam żywo zainteresowana pewnym tematem. Nie chciałam zaśmiecać forum, więc zaczęłam uderzać do ludzi na prv, ale czy to nie jest równie głupie rozwiązanie, o ile nie głupsze? A dlaczego nie znalazłam odpowiedzi na forum? Bo w różnych wątkach były sprzeczne informacje na ten temat, a nie chciałam rozpoczynać kolejnego wątku na ten sam temat.

3. No i wreszcie zamieszczanie tematów. Zdarzyło mi się założyć jakieś i poza tym w dziale "Nasze akwarium" resztę wrzucałam w off-topic, bo nie wiedziałam czy dobrze trafię z działem, a tak było bezpiecznie. ostatnio zdarzyło mi się widzieć w kilku postach "Nie wiem czy to ten dział" albo posty przenoszone, bo ludzie źle działy wybrali... Coś nie do końca jest albo w nazwie działów, albo w podziale, bo ludzie mają wątpliwości.

4. Nie wymagajcie od nowicjuszy, żeby wszystko dokładnie wiedzieli. Czasem opisując interesujący ich temat używacie slangu morszczakowego, którego oni nie znają, więc nawet mogą nie domyślać się, że to o to właśnie chodzi, albo jaki wyraz wpisać w wyszukiwarkę, żeby temat znaleźć.

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam.

Oczywiście osoby typu "ej admin" jawnie i z premedytacją sieją ferment. Albo takie, które wyraźnie nie starały się nic przeczytać, bo jak dla mnie w dziale dla nowicjuszy "starter" jest obowiązkowy i jak są posty typu: czy mogę dać sól kuchenną, albo wodę z kranówki, to już jest jawne przegięcie i brak szacunku dla pozostałych forumowiczów.

Edit: Po przeczytaniu postów które pojawiły się w międzyczasie jak pisałam swój skojarzyło mi się, że bardziej moim zdanie zaśmiecają czasem Ci stali bywalcy i doświadczeni forumowicze odpowiadając w sposób nic nie wnoszący do tematu. Sama miałam ostatnio komentarz pod moim pytaniem: "jak Ty mało o życiu wiesz...". Czy takie wpisy coś wnoszą do dyskusji, a w większości wątków jest takich trochę... Czasem głupie pytanie dla Was, tych wszystkowiedzących, wcale nie jest takie głupie dla innych forumowiczów.

Lawinowy wzrost ilości pytań "od czego zacząć?" występuje na każdym forum, co ciekawe - przede wszystkim w Polsce.

A nie pomyślałeś, że wynika to również (bo poniekąd zgadzam się z tą młodzieżą itd) ze specyfiki naszego języka? Na ile sposobów możesz zapisać słowo żółw: żółw, zolw, zólw itd. A teraz jest odmień ten wyraz przez przypadki i masz tyle wyrazów, że nie tak łatwo wbić się w interesujący Cię temat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.