Skocz do zawartości
Pietrek

Film bakteryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, było kilka tematów na ten temat, ale jakoś konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.

Jak radzicie sobie z filmem na powierzchni wody? Mam komin, zawór na spływie jest ustawiony na "pół gwizdka"

przepływ 25 mm, pompa powrotu NJ 2300 wiec w zbiorniku 128L to sporo, a mimo to zbiera mi się

na całej tafli film, skierowanie cyrkulacji do góry trochę pomogło, ale nadal na co najmniej połowie

mam osad. Czy to jest kwestia dojrzewania zbiornika i potem to zniknie czy muszę zainwestować w skimmer

którego wolałbym uniknąć, bo to dodatkowo zabiera miejsce.

Pozdrawiam

Piotr

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości przypadków, kierujemy jedną z pompek cyrkulacyjnych na stronę lustra wody.... lub jedną z końcówek z rury powrotnej.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kojaczek5

u mnie jak jest za wysoki poziom wody to film się zbiera, przy niższym poziomie nie mam tego problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz powinien załatwić sprawe filmu . Oczywiście jesli ten NJ nie tłoczy wody na wysokość 2,5 m:)

435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten problem kilka dni.Jeden z falowników(JVP-102) podniosłem nieco wyżej pod lustrem wody.Gdy załączyłem go do prądu i poobserwowałem to zobaczyłem jak co jakiś czas nad pompą tworzy się taki lejek,wir(zjawisko jakby woda była spuszczana do wanny).Świadczy to o tym że pompa swą mocą zaciąga część wody z samego lustra i następnie wypycha przed siebie oczywiście. Na wprost falownika znajduje się rura zasysająca od odpieniacza.W Twoim przypadku może to byc komin.Na chwilę obecną,od tygodnia nie widzę żadnego filmu,który wiem że potrafi doprowadzić do szału:).

Oczywiście falownik nie może być zbyt wysoko bo zacznie "siorbać" powietrze z powierzchni,ale ustawienie go odpowiednio zapobiega temu.U mnie to rozwiązanie w 100% się sprawdziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie jak się film robi to znak, że trzeba wyczyścić grzebień.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz cyrkulację ustawioną tak, żeby spychała film do komina, a on nadal nie spływa, to prawdopodobnie masz za wysoki poziom wody w kominie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A u mnie jak się film robi to znak, że trzeba wyczyścić grzebień.

Mam dokładnie tak samo :) A powrót z pompy obiegowej mam tak ustawiony aby falował powierzchnia wody i spychał w kierunku grzebienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za wskazówki, pokombinują z cyrkulacją i wysokością wody w kominie (obecnie jest około 1-1,5cm niżej niż poziom wody w zbiorniku).

Pozdrawiam

Piotr

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.