MarekT Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Chciał bym zaprezentować swoje pudełko przelewowe, które powstało po kilku, mniej lub bardziej udanych próbach. Pudełko autora tematu jest ładne i schludne, ale jak dla mnie za bardzo rzucające się w oczy. Za wysokie i te czarne wstawki. To nie dla mnie, pomyślałem i postanowiłem zbudować swoje. Na tym zdjęciu, pudełko jest celowo zapowietrzone na czas montażu rur odpływowych. Przed pudelkiem widać prefiltr, zabezpieczający grzebień właściwy pudelka. Do czego zmierzałem ? Chciałem, żeby było mało widoczne w akwarium. Żeby było ciche i przede wszystkim, żeby się nie zapowietrzało. No i powstało to co na zdjęciach z regulowaną wysokością grzebienia. Wlot to rury 1/2 i 3/4 " oraz wylot 3/4 " U mnie współpracuje to z pompa Jebao DC-3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Wygląda ładnie, ale te czarne wstawki jak to określiłeś to nie jest kwestia czy mi się podoba czy nie.... tylko tego aby pudełko nie zarastało CI życiem i glonami co zakłóci w najzwyklejszy sposób jego pracę.... a domyć tego nie domyjesz tak łatwo. Twoje ładne, ale możesz mieć z nim problemy jak zacznie Ci się przytykać Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Raczej nie zacznie się przytykać, ponieważ jest zrobione sporo na wyrost. Śmiało mogło by być o polowe mniejsze. A co do wstawek, to i tak wpada tam światło które będzie powodować zarastanie glonem. Oczywiście mniej niż u mnie, ale jednak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Ładnie wyszło, ale lepiej mieć czarne ścianki niż przez tydzień przeźroczyste, a potem zarośnięte coraz bardziej buro-zielonym "syfem" - wiem, bo przerabiałem to Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Pewnie jest to sprawdzone w praktyce. U mnie chodzi to już około miesiąca i jest czyste. Zobaczymy jak długo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deni123 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2015 witam mam pytanie jakiego kleju używacie do klejenia plexi.Bo zamierzam zrobić sobie pudełko przelewowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2015 MarekT - pudełko fajnie wyszło, całe bezbarwne do słodkich też robiliśmy : ) Jednak ingerowałeś za dużo w przekrój, a dokładnie w jego górną część. Parę bąbelków i górna komora będzie zapowietrzona mocno ograniczając przepływ i wiesz co się stanie, będziesz musiał często tego pilnować. deni123 - acrifix 192 Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xionc Zgłoś Napisano 7 Lutego 2016 Pytanie : czy w 250 litrowym akwa stojącym na wysokim bo 110 cm stelażu i zastosowanej pompie Jebao DCT 6000 pudełko autora tematu o szerokości 200 mm będzie wystarczające - mam na myśli przepustowość obiegu ? Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 7 Lutego 2016 Zakładając dodatkowo wysokość akwarium - załóżmy 60cm, czyli całkowite podnoszenie pompy to 1,7m. Wydajność pompy dct-6000 będzie wynosiła wtedy około 2700-2800l/h minus straty na kolankach. Akwarium 250l potrzebuje przepływ litraż x 8-10 czyli około 2500l/h więc wychodzi prawie idealnie : ) Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xionc Zgłoś Napisano 7 Lutego 2016 Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź A jaka cena takowego pudełka ? - info może być na pw . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andparty77 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2016 To i ja pochwalę kolegę facta za wykonanie pudełka. Perfecto Wreszcie śpię spokojnie. Cytuj 120x60x50 + sump 170W LED DIY (@Magu) + 2x39W T5 130W LED DIY (STEROWANA BY NANORAFA THX) + 2xT5 39W, RO 1000int, JEBAO RW-15 + RW-8, DCP-6500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) MarekT - pudełko fajnie wyszło, całe bezbarwne do słodkich też robiliśmy : ) Jednak ingerowałeś za dużo w przekrój, a dokładnie w jego górną część. Parę bąbelków i górna komora będzie zapowietrzona mocno ograniczając przepływ i wiesz co się stanie, będziesz musiał często tego pilnować. deni123 - acrifix 192 Jesteś Kolego Facta w błędzie twierdząc, że będzie mi się zapowietrzało to moje cudo. Zrobiłem w sumie kilka prototypów i to co pokazałem to finalna, sprawdzona, nie zapowietrzająca się wersja. Wydajność pompy jest tak dobrana do przekroju górnego przelewu, że jakikolwiek bąbelek powietrza się tam dostanie ... natychmiast nurt go porywa. Ostrzegano mnie także przed tym ze robiąc cale pudełko transparentne, będę miał zaraz cale zarośnięte glonami. Minęło już trochę czasu od zainstalowania, a pudełko ciągle czyste, poza leciutkim pyłem. Samym Acryfixem źle się klei nie mając wprawy. Najlepiej rozcieńczyć go Chloroformem w stosunku 1:3 a nawet 1:4 Edytowane 9 Lutego 2016 przez MarekT (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stwor93 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Jakiego zaworka do odpowietrzania używasz?? Jeśli mozna wiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Pw do autora Panowie pomożecie dobrać obieg do akwarium 112l pompa w sumpie 1,5m niżej (liczone od wylotu do pompy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 Kup jakąś regulowaną o wydajności na papierze 2000-3000 l/h i powinno być dobrze, bo obieg wody powinien być 10 razy pojemność akwarium. Napisz jeszcze ile chcesz przeznaczyć kasy, czy ważne jest zużycie prądu? Ja bym dobrał coś z Jebao, bo dużo ludzi je ma i sobie chwali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 na tym nie ma sensu oszczędzać ale półka sklepowa akwarystycznych ortodoksów jest po za moim zasięgiem także z umiarem. Jebao jak najbardziej mi pasuje. Cały czas bije się z myślami jak połączyć główny z sumpem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek1989pl Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2018 Dnia 4.03.2014 o 21:57, Sebastiano napisał: Tak to wygląda u mnie.... Polecam.Zakupiłem u Patryka zestaw do samodzielnego montażu.Czytelna i zrozumiała instrukcja plus nieocenione porady w trakcie klejenia.Jeśli ktoś jeszcze szuka pudełka to polecam.Warto.W zestawie jest wszystko nawet klej który tak na marginesie jeszcze mi został gdzie zakupiłeś i za jaką cene?? Dnia 11.02.2012 o 15:41, facta napisał: Taadam (puszka dla zobrazowania że trochę to duże wyszło) Witam. Czym wycianłeś tą plexi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastiano Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2018 19 godzin temu, jarek1989pl napisał: gdzie zakupiłeś i za jaką cene?? Witam. Czym wycianłeś tą plexi?? Już teraz nie pamiętam...kilka lat już minęło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2018 19 godzin temu, jarek1989pl napisał: gdzie zakupiłeś i za jaką cene?? Napiszę Ci na priv gdzie są te pudełka, bo tu zaraz zniknie link. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 Dnia 3.01.2018 o 20:40, maciej01 napisał: Napiszę Ci na priv gdzie są te pudełka, bo tu zaraz zniknie link. Ja też poproszę :-) Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2018 4 minuty temu, kanio10 napisał: Ja też poproszę :-) Zaraz wyślę link na priv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteFun Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 1 godzinę temu, maciej01 napisał: Zaraz wyślę link na priv. Uśmiechnę się również Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 7 minut temu, SteFun napisał: Uśmiechnę się również Wysłane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FroFo Zgłoś Napisano 16 Lutego 2018 PoproszęWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekT Zgłoś Napisano 17 Lutego 2018 Jeśli ktoś by chciał pudełko przelewowe, które pokazywałem w poprzednich swoich postach w tym temacie, to mogę je oddać za niewielkie pieniądze. Ostatnio zmieniłem baniak na kominowy , wiec szkoda żeby leżało. Używałem je ponad dwa lata. Wszystko zmontowane było na tanich i ogólnie dostępnych rurach calowych. Jest komplet wraz zaworami ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach