SkoczekPL Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 mapa skala 1:750 000. Uzupełnij zdania. 1cm na mapie to w rzeczywistości......cm= ....m=....km....m; Odległość między miastami w rzeczywistości jest.......razy większa niż na mapie. Pierwsze zdanie.... banał: skala 1:750000 1cm-750000cm 1cm-7500m 1cm-7,5km Ale kolega mnie zastrzelił drugim, na razie nie powiem co mi napisał może ktoś podpowie ? A przy okazji wam zaraz pokażę jak internet może zrobić w konia. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Ale mamy strzelać, co napisał kolega, czy jaka jest ta odległość? Bo na moje łoko 750 000 razy większa. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Nie nie , no podać rozwiązanie - nie strzelać. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Odległość między miastami w rzeczywistości jest .jeden. razy większa niż na mapie. Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxch Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Odległość między miastami w rzeczywistości jest.750 000 razy większa niż na mapie. Mój geodezyjny umysł nie widzi tu haczyka... Albo potrzebuję wrócić do szkoły jeśli się mylę Cytuj 130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 To kapuhy podał... tylko nie wiem czy nie strzelał czasem..."..nam strzelać nie kazano..." Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 DObra, to teraz zobaczcie to. Portal ze ściągami, to samo zadanie i dwie różne odpowiedzi: nr1. http://zadane.pl/zadanie/2037507 nr2. http://zadane.pl/zadanie/3338314 O ile bym może jakoś zrozumiał nr.1 to nie kumam jak w nr2 im wyszło 5 I teraz jeśli nasze dzieci, będą korzystały z internetu to......... łatwo dostać dwóję A żeby było śmiesznie, jego dziecko właśnie dostało takie zadanie i......... już pogłupieliśmy co jest prawdą a co nie Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Skoczek drugie pytanie jest dziwne Odleglosc na mapie i odleglosc w rzeczywistosci bedzie taka sama... Gdyby zas brac to doslownie... to wezmy miejscowosci oddalone od siebie o 7,5km na mapie to bedzie 1cm 1cm=7,5km przechodzac na te same jednostki... 1cm=750000cm czyli tyle razy wieksza co podzialka mapy P.s dla mnie te odpowiedzi w necie sa bledne ;P ale moze sie myle ;P Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 I tak obstawialiśmy, ale potem..... przez wujka google......... totalna głupawka czy pytanie jest dziwne ? Zwykłe zadanie ze zwykłego zeszytu ćwiczeń dla klas 4tych Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 no ale skad wiesz ze to jest dobre rozwiązanie? to co jest napisane nie znaczy że jakiś idiota z tego nie stworzył, pokaż obliczenia jak wyszło 100000 i 5 razy większe, wtedy uwierzę, ja mam rozwiązanie dla mojej odpowiedzi, po za tym zadanie jest źle sformułowane bo jest niejednoznaczne pytanie. PozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Celiusz75 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Skala 1:750.000 czyli 1 cm na mapie równa się 750.000 cm w rzeczywistości. Jeśli na mapie miasta są oddalone o 10 cm to w rzeczywistości 7.500.000 cm czyli 75 km. Nie wiem skąd tam im wyszło 5 czy inna liczba niż 750.000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 no ale skad wiesz ze to jest dobre rozwiązanie? to co jest napisane nie znaczy że jakiś idiota z tego nie stworzył, pokaż obliczenia jak wyszło 100000 i 5 razy większe, wtedy uwierzę, ja mam rozwiązanie dla mojej odpowiedzi, po za tym zadanie jest źle sformułowane bo jest niejednoznaczne pytanie. PozdrT Tom, masz rację. Ale założę się ze cześć z dzieciaków w ogóle olewa udowadnianie.... jest wynik to go przepisze. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon68 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Nie dajmy się zwariować! Na mój skromny inżynierski umysł, odpowiedź Kapuhego w drugim poście jest poprawna i już. A ściągi w internecie? No cóż.... To w końcu tylko ściągi i tylko internet.... Cytuj Pozdrawiam Szymon ReefMax - Start 11 wrzesień 2009; Cyrkulacja: Koralia 2800 + Koralia nano 1600 + Hydor Smartwave Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200 Sól: ATI Coral Ocean Plus Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI Balling i VSV na dozowniku AquaTrend Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Moim zdaniem, pytanie jest dosyc jednoznaczne. Jesli np do mapy przylozymy calowke i zmierzymy, ze odleglosc miedzy wioskami jest 1 cm to w rzeczywistosci, odleglosc miedzy tymi wioskami jest 750 000 x wieksza. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Po co mierzyc odleglosc miedzy wioskami jak drogi rozkopane i jedzie sie dwa razy dluzej Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jami Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Kapuhy dobrze gada, nie ma innej opcji. 5, 100 to zgadywanki, Ci ludzie pewnie sami nie wiedzą dlaczego podali takie odpowiedzi. Cytuj Keep an open mind, but not so open that your brain falls out Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Odpowiedzi w necie są bardzo dobre, dzięki nim w szkole będzie dłuższa pogadanka nt. "dlaczego nie należy bezmyślnie wierzyć w każdą bzdurę w internecie" i latorośle się czegoś "naumią". Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbi71 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Dobrze by było, gdyby to dzieciom dało do myślenia. Kiedyś człowiek umiał tabliczkę mnożenia, liczył w pamięci....a teraz wszystko dzieciaki załatwiają kalkulatorem. I po co mapy i umiejętność posługiwania się nimi...jak jest GPS?? W takich przypadkach technika NIESTETY wypiera naukę i logiczne myślenie... A. Cytuj Reaktywacja 08.2010 - A&N Reeftank Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roczek Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 witam panowie moim skromnym zdaniem im chodzi cały czas o skalę ze skali 1:1 robi imk się 1:5 i dlatego te pięć panowie nie widzicie że przecinek przesówa się o pięć zer (0) (pozycji) i z 750 000 km robi się wam 7,5km takie moje spostrzeżonko Cytuj 112L + ok 40L sump +14kg żywej skały (start 10.03.2013) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Roczek, bo przesuwając przecinek właśnie przelicza się jednostki. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roczek Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Roczek, bo przesuwając przecinek właśnie przelicza się jednostki. no oczywiste to jest Cytuj 112L + ok 40L sump +14kg żywej skały (start 10.03.2013) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 no coz duma geografa zostala we mnie zaklucona. Po pierwsze to co to za pytanie. Przyjmujac to co wszyscy blednie przyjmuja to odleglosci pomiedzy miejscowosciami na mapie sa 750 000 razy wieksze w rzeczywistosci. I tutaj sie pojawia dylemat. Ta piatka rownie moze byc trafna jak i 100 000. Dlaczego?. Najwyrazniej orginator tego zadania nie zadal sobie trudu uzupelnienia pytania o odleglosci, informacja na jakiej mapie. Az dziw bierze, ze to edukacyjne zadanie ma juz wkomponowany blad. Wiec glosno ja zapytam autora o rodzaj siatki, na ktorej ma byc ta skala. Czy to "karto" czy "topo" bo w jednakowej skali na dwoch mapach odleglosci rozniacych sie a mieszczacych w przeliczniku skalowym jest tyle ile zdolacie postawic punktow olowkiem na kazdej z map. Na deser pozostawiam zagadnienie generalizacji mapy. No tu to juz na pewno z odleglosciami bedzie problem. pozdrawiam Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 Zadnym kartografem nie jestem ale skalowanych rysunkow uzywam na codzien w pracy. Zasada zawsze ta sama - wyuczona z podstawowki Skala to ulamek. w tym wypadku 1/750000. Wiec mierzymy realny dystans z pkt A do pkt B, mnozymy przez 1/750000 i otrzymujemy wynik do naniesienie na mape. I nie ma bata ze moze byc inaczej. W pracy niezwymiarowane dane na rysunkach konstrukcji mierzymy cyrklem, to na linijke - dzielone przez skale i mamy realny wynik Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 odległości są te same tylko inne ich ujęcie :-P punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 13 Lutego 2012 no coz duma geografa zostala we mnie zaklucona. Po pierwsze to co to za pytanie. Przyjmujac to co wszyscy blednie przyjmuja to odleglosci pomiedzy miejscowosciami na mapie sa 750 000 razy wieksze w rzeczywistosci. I tutaj sie pojawia dylemat. Ta piatka rownie moze byc trafna jak i 100 000. Dlaczego?. Najwyrazniej orginator tego zadania nie zadal sobie trudu uzupelnienia pytania o odleglosci, informacja na jakiej mapie. Az dziw bierze, ze to edukacyjne zadanie ma juz wkomponowany blad. Wiec glosno ja zapytam autora o rodzaj siatki, na ktorej ma byc ta skala. Czy to "karto" czy "topo" bo w jednakowej skali na dwoch mapach odleglosci rozniacych sie a mieszczacych w przeliczniku skalowym jest tyle ile zdolacie postawic punktow olowkiem na kazdej z map. Na deser pozostawiam zagadnienie generalizacji mapy. No tu to juz na pewno z odleglosciami bedzie problem. pozdrawiam darecky3 co to jest mapa kartograficzna ? Jak sadze w zadaniu tak jak w zyciu - dokladnosc mapy mozna pominac... Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach