CNCRob Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 ok dzieki, tylko jeszcze kwestia samego odczytu, jesli mamy dwie skale to co nam daje roznica w patrzeniu prawa/lewa strona? i ktora jest ta prawidlowa dla nas? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Dla mnie to co komu wygodnie. Dobrze by jednak bylo jakos to na forum ujednolicic Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 Dobrze by jednak bylo jakos to na forum ujednolicic jestem jak najbardziej za!!! :thumbsup: Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2012 pamietajcie o kalibracji refraktrometru w odpowiedniej temperaturze otoczenia. Bo niektorzy zapominaja o tym. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 jestem jak najbardziej za!!! :thumbsup: Czesc forumowiczow uzywa w stopce wersji amerykanskiej "density" (nie wiem czy jest mozliwosc zminay jednostek. Stani postuluje salnity i to rozumiem po "35" jest znacznie bardziej intuicyjne niz "1,025". Poza tym w Polsce wszyscy latwiej kumaja "promile" Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Patrzymy na prawa skale, na ktorej 34-35 jest ok. Lewa skala jest uzalezniona od temperatury. I tu nie chodzi o temperature wody w zbiorniku, tylko temperature wody badanej, a ta, gdy sie ja pokropi na plytke refraktometru, zmienia sie b. szybko. Odczyt 35 z prawej strony jest juz z kompensacja i nie trzeba go porownywac ze skala z lewej. Mozna przyjac, ze ta lewa jest bez znaczenia Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Najwazniejsze zeby trzymac sie caly czas tego samego poziomu na swoim urzadzeniu i dokonywac pomiaru w "takich samych warunkach". I jak napisal VDR, kalibrowac . Cena 400 zl nie gwarantuje prawdy a na rafie przez kilka dni ulewnych deszczy zasolennie spada i w porze sluchej idzie w gore, korale i ryby "sraczki" nie maja Skale mam taka i trzymam sie prawej i lewej strony bo zostal do tego przstosowany Dla zainteresowanych co z czego http://www.theaquariumsolution.com/measuring-salinity-and-specific-gravity-your-aquarium Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 U mnie zasolenie mierzone refraktometrem Milwaukee z automatyczną kompensacją temperatury przedstawia się następująco: PSU 35 ppt 36 S.G. (20/20) 1.027 Może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Mam taka sama skale jak Grzegorz. Nie rozumiem jednego o czym piszecie a mianowicie dlaczego prawa strona ma kompensacje a lewa niby nie? Przecież skala jest naniesiona na jedna szybke czy cos tam i skale nie przesuwaja się względem siebie, co za tym idzie poziom odczytu na każdej z nich ustawia się tak samo. Więc gdzie tu różnica? Czy ja czegoś nie zauważam? Używam w pracy jeszcze innych refraktometrow więc wydawało mi się, ze znam te urządzenia od lat a tu dowiaduje się, ze jednak nie. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Bo refraktrometr nie zostal stworzony do celow akwarystycznych, a do badania roznych cieczy. Firmy biora rozne od roznych producentow, pisza ze do morszczyzny, stad mamy kazdy inny. Z kompensacja temperatury, bez, w roznej skali i inaczej kalibrowane. Podzialki w zakresach ktorych nie uzywamy. Robert lepiej kupic nie mogles wiec nie zachodz w glowe. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Rzuciłem szybko okiem na dwie instrukcje refraktometrów, choćby tutaj. W refraktometrze z kompensacją temperatury zamontowany jest pasek z bimetalu, który przesuwa skale odczytu. Nie ma znaczenia, z której skali odczytujemy wynik, ani też to, że parametr SALNITY (czyli zasolenie w ppt) nie zależy od temperatury, a SPECIFIC GRAVITY od niej zależy - bo i tak refraktometr nie mierzy ich bezpośrednio, a bada "refractive index" - który od temperatury jest zależny. Nieistotna jest też temperatura badanej próbki, bo i tak zostaje zrównana z temp. refraktometru. Ważne jest tylko to, żeby prawidłowo dokonać kalibracji urządzenia, zwracając uwagę na jego temperaturę podczas kalibrowania. A to, z której skali korzystamy, to już tylko nasz wybór i osobiste preferencje czy przyzwyczajenia Edit: Mała uwaga - jedyna rzecz, jaką trzeba sobie przeliczyć przy pomiarze S.G. refraktometrem, to dostosowanie wyniku, wskazanego dla temperatury kalibracji przyrządu (w większości przypadków 20oC) do temperatury 25oC - tak jak w tabeli w instrukcji z linku. To główna niedogodność pomiaru w S.G. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Jednak nachylenie krzywych dla density i salnity moze byc inne Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcmonk Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 a ja mam pytanko o kalibrację, jak kalibrujecie jeżeli wymagana jest temperatura 20stopni ? ja do tej pory kalibrowałem w normalnej temperaturze pokojowej ale widzę że może to mieć znaczenie Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 U mnie 20 to temp pokojowa więc z tym nie mam problemu Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 temp. pokojowa 20 reflektrometr am pokazuje 1024//////31 a spławik 1020 i w co tu wierzyć chyba do wróżki zadzwonię Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 splawik nie ma kompensacji temperatury. Jacek - refraktrometr kalibrujesz w temp pokojowej 20stopni. Wtedy woda RO ma wskazywac zero na skali refraktrometru. Pozniej lejesz kilka kropel wody z baniaka ktora ma temperature dajmy na to 27 stopni. W otoczeniu masz 23. Refraktrometr ma 23 stopnie - woda z baniaka chlodzi sie w ciagu kilkunastu stopni do temp otoczenia czyli 23. Skala jest skompensowana do tych 23 (kalibracja w 20 byla, mamy w otoczeniu 23 - bimetal przesunal skale) - odczytujesz z refraktrometru prawidlowy wynik. Teraz splawik - splawik jest skalibrowany dla temperatury np. 24 stopnie (chyba to najbardziej popularna wartosc). Mierzysz zasolenie na splawiku. No ale woda w baniaku ma 27 stopni -- wiec albo tabelka z przelicznikami aby skalibrowac recznie - albo schlodzic wode do 24 stopni i dopiero mierzyc splawikiem. Podkreslam temperatura wody nie temperratura otoczenia. Otoczenie nie ma wplywu. Stad moga sie brac przeklamania miedzy refraktrometrem a splawikiem. Refraktrometr z kompensacja temperatury po prostu sam przesuwa skale tak abys nie musial za kazdym razem przeliczac. Splawik tego nie potrafi - skale ma na sztywno. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 no to w takim razie który wynik według was jest poprawny ?? Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 z refraktrometru... ? Nie napisales jaka masz temperature wody w baniaku ;] Wiec ciezko powiedziec czy splawik nie pokazuje tego samego I jeszcze w jakich jednostkach masz splawik Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 temp w mieszkaniu 21 temp w akw 25 spławik 1021(jbl) refl 1024/25 (am) skala obok 31 i co dalej Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Jacek, moim zdaniem oba przyrządy do sprawdzenia, ew. refraktometr do ponownej kalibracji. Tutaj jest fany artykuł o zasoleniu, tabela konwersji, różnice między ustrojstwem pomiarowym itp. (niestety w ingliszu). Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Dzisiaj z Jackiem sprawdziliśmy kalibrację naszych refraktometrów na wodzie RO=DI o temperaturze 20 C Sprawdziliśmy na świeżej solance i wodzie w akwarium. Obydwa pokazywały to samo. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 refraktometr kalibrowany nie jeden a dwa i spławiki też dwa i to samo więc o co tu chodzi na co patrzeć Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Jacek - a moim zdaniem oba przyrządy pokazują prawidłowo - spławik "density" a refraktometr na skali dodatkowej - "specific gravity". Popatrz na tabelkę z ostatniej strony odnośnika wrzuconego przez kapuhy'ego Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 przecież to jest jakieś chore skoro są przyrządy do mierzenia zasolenia to powinny pokazywać prawie to samo a nie patrzeć w jakieś tabelki i cholera wie w co jeszcze Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2012 Czyli tu chodzi o jednostki miary ? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach