Skocz do zawartości
Tweety8888

dioda CREE VsHigh Power

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam pewne pytanko. czym sie rozni dioda CREE od Diody High Power.

ktora lepsza i dla czego? czy diody high power wystarcza do oswietlenia aqwa, czy jedna nie?

Juwel 200 l.

4 x t5-24w

Skimer. Bubble-magus C3.5

Cyrkulacja maxi jet 1200

Start 01.10.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim różnią się mocą 3W vs 2W i ilością lumenów emitowanych na jeden watt mocy.

Lepsze są oczywiście CREE, bo są wydajniejsze, to znaczy przy takim samym poborze mocy jesteśmy w stanie uzyskać więcej światła, a diody high power też wystarczą do oświetlenia zbiorniczka, tylko trzeba dać ich około 1,5 raza więcej licząc w wattach, czyli np. jeżeli potrzebujesz 6W w CREE (2 diody) jest równoważne około 10W w High Power (10 diodek).

tak w skrócie ;)

Edytowane przez ejerzyk (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewien nie jestem, ale żeby uzupełnić to diody Białe Cree XP-G są chyba nawet o mocy 5W. Przynajmniej tak przeliczałem pod zasilacze w trakcie budowy mojej lampy.

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja widzialem diody High power o mocy 20W sztuka, czy takie nie są jeszcze lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cree przede wszystkim maja papier na to co dają, z dokładnymi danymi diody. Te najbardziej w sumie teraz popularne z białych (HM-L) mają do 10W zależy jakim pradem ich potraktujemy. Jednak maksymalną wydajność lm/w mają przy niższych prądach wszystko jest w specyfikacji. Cree to po prostu markowy towar z lepszymi stałymi właściwościami a chinol to chinol. wiadomo.

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni krokodyl? Bo ma jedną nóżkę bardziej. :)

Cree to producent a High Power Led to dioda wysokiej mocy, więc sory ale na Twoje pytanie nie da się odpowiedzieć :)

Cree też robi diody High Power - wszystkie w lampach BP są diodami o wysokiej mocy.

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to hi power sa nawet 50w, ale nie o to chodzi. znaczy sie cree led sa oszczedniejsze od hi power.

pytam bo mam mozliwosc kupic tanie hi power 3w z driverem (jeden driver do jednej led) + radiator w bardzo okazyjnej cenie jak dla mnie. i chcial bym z tego zrobic niebieskie swiatlo w akwa a t5 ktore mam wymieniac na biale. ale to narazie sa palny.

Juwel 200 l.

4 x t5-24w

Cyrkulacja maxi jet 1200

Start 01.10.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tak już jest, że jak producent nieznany to sprzedawcy sprzedają diody pod nazwą High Power led:). Jak nie ma producenta to chinol murowany, chociaż i takie Ci poświecą. Jeżeli chodzi za i przeciw to teraz na forum to jest w wielu miejscach wałkowane tak więc jak poczytasz więcej to może Ci coś zaświeci czy to kupić czy nie.

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej. mam pytanko. czy 1 dioda hi power 3w nie będzie za mocna na światło nocne do akwarium 180 l. chciał bym zrobić światło nocne żeby świeciło 24 h. obecnie świeci sie tak juz 2 dni. w akwarium jest trochę jasnawo, mi to się nawet podoba bo oswietlony jest środek akwarium a boki są ciemne. tylko jest pytanie jak będą czuły się korale i ryby. czy im to nie zaszkodzi?

Juwel 200 l.

4 x t5-24w

Cyrkulacja maxi jet 1200

Start 01.10.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zrobisz im dnia, to może być;;) U mnie przez długi czas świeciła niebieska cree skręcona na minimum i było ok. Jak poszło więcej prądu to już było dla mnie zbyt, jasno. Zaznaczam, że dla mnie, po rybach czy koralach nie zauważyłem jakiś zmian, nic nie mówiły, żeby im nie pasowało

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie chodzi o to że led nie jes skręcony i świeci 100%. nie wiem może zostawię na parę dni i będę obserwował. ale piszcie jeszcze co o tym myślicie.

Juwel 200 l.

4 x t5-24w

Cyrkulacja maxi jet 1200

Start 01.10.10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.