fear0ne Zgłoś Napisano 8 Września 2012 witam ostatnio znalazłem film na yt o robieniu swojego wlasnego mrożonego jedzenia co o tym myślicie?ile takie jedzenie może leżeć w lodówce? czy warto robić samemu takie jedzonko? http://www.youtube.com/watch?v=uXN4Qf6iSdA pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Września 2012 http://nano-reef.pl/topic/22220-firmowe-papu/ Nie ma lepszego pokarmu, z tym ze taniej nie wychodzi no i jest troche zabawy. Wszystkie skladniki musza byc surowe, a lezec w zamrazalniku moze tyle co inne mrozonki. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Przy okazji weekendu zrobilismy z Grzegorzem nowa porcje pokarmu. Postanowilismy tez udokumentowac prace ku potomnosci. Moze komus sie przyda Na markecie rybnym Grzegorz kupil mieszanke seafood niemalze prosto z kutra. Jelsi chodzi o wybor to pasi prawie wszystko co jest swieze z morza a wiec kalmary, osmiornice, przegrzebki, malze, krewetki, ostrygi, etc. Wszystko musi "pachniec ryba a nie cuchnac ryba". Jesli chodzi o wybor dobrego "surowca" to pewnie Grzes napisze wiecej bo to on robi zakupy. Zaleta takiego pokarmu jest to ze jest absolutnie swiezy i ma bardzo malo bezwartosciowych skladnikow. Oprocz tego pokarm mozna wzbogacic aminokwasami, vitaminami czy czosnkiem. Do wykonania pokarmu przyda sie robot kuchenny, fartuch, mlotek i srubokret do otwierania ostryg, ostry noz, miska, deska do krojenia, torebki z zamknieciem stringowym i kupa recznikow papierowych. Przepis jest prosty: W zaleznosci od tego jak czyste sa surowce mozemy je przeplukac woda ro Otwieramy malze i ostrygi (wymaga troche wprawy) i za pomoca nozyka wyskrobujemy mieso do miski. Osmiornice i kalmary szatkujemy nozem na male kawalki - inaczej lubia sie nakrecic na blender Calosc wlewamy do blendera. Wazne zeby za dlugo nie krecic i nie przerobic wszystkiego na papke. Dobrze jest jak zostana wyczuwalne drobne kawalki. Jesli seafood puscilo sporo wody mozna ja odlac (szkoda, bo zawiera najdrobniejsze frakcje) lub zagescic jakims pokarem w proszku dla spsow. Przed szatkowaniem mozna dodac amino, czosnek, tran, witaminy i resztki sypkich pokarmow ktore nam zostaly. Po wymiksowaniu mozna zawartosc wlac do starych i umytych foremek po mrozonkach. My jednak wlewamy po kilka lyzek do torebek stringowych tworzac plaski "wafel" ktory nastepnie wkladamy do zamrazarki. Taki "wafelek" grubosci 3-5mm latwo sie lamie i rozdziela na porcje do karmienia. Jak komus sie chce moze takie torebki rozdzielac patyczkami do szaszlykow ktore pozniej ulatwiaja lamanie. Pare fotek: Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krajca Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Co do ostryg to musicie wiedzieć, że jeżeli były prosto z kutra to powiny być co najmniej płukane 48h. Ponieważ ostryga lubi wode bardzo brudną bogatą w wszelką szkodliwą chemie. Ale podejrzewam że na market trafia z odfiltrowania a nie prosto z kutra. Ale warto pytać się sprzedawcy. Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 świetny przepis jak jest dostęp do świeżynki ale młotek to macie fachowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 Palce lizac :-D Ostrygi sa "oczyszczone" mozna siorbac na stoisku i zapijac szampanem. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Fajna sprawa takie naturalne żarełko, dobrze macie w tym dostępem do produktów w stanie surowym. Wiekszość z tych produktów w stanie świeżym idzie dostać w Polsce, choć najgorzej może być z kalmarami i krewetkami. Kalmary przeważnie mrożone ( a to już mamy ponowne rozmrażanie), a krewetki zazwczyczaj czerwone czyli gotowane. Edytowane 3 Marca 2014 przez Ironista (wyświetl historię edycji) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 aż się głodny zrobiłem po tej relacji Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 Nooo, ja tez chcialem na gleboki olej ale Dyzio swoje "zostaw dla rybek, zostaw dla rybek" ;D Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 Kiedyś zrobiłem z krewetkami surowymi mrożonymi ryby próbowały i wypluwały. Po kilku dniach się poddałem i wyrzuciłem. Natomiast te obrobione termicznie im smakują. Nie mam pojęcia o co im chodziło, przecież surowe powinny być smaczniejsze. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 Ostatnio robiłem papu z mieszanki morskiej, czyli kalmary, krewetki i omułki z dodatkiem spiruliny. Rybcie się zajadają a krewetka po prostu szaleje po akwarium za kawałkami unoszącymi się w toni. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2016 jak temat rtęci ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach