dale Zgłoś Napisano 20 Września 2012 Jak to własciwie jest ? Z tego co czytałem to większość trzyma taki węgiel nie krócej niż 2 tygodnie, a bywa że i "do miesiąca" dociągnie... Z instrukcji stosowania też tak wynika. Ale ostatnio stosowałem chemiclean, zapomniałem wyciągnąć taki węgiel z filtra ... no i kuracja przeszła w 100% (efekt był). Z tego co używałem węgla w słodkim, też wyszło mi że działa doraźnie i przez krótki czas. Potem, co najwyżej, może się rozpadać i uwalniać, co kiedyś wchłonął... Jak Wy długo trzymacie taki węgiel, oraz jakie macie doświadczenia z nim ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Września 2012 dwa dni Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 20 Września 2012 co 3 tygodnie zmieniam,i tego się trzymaj Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Wegiel nie chlonie bezgranicznie i nie dizla selektywnie. Wieksza ilosc na zapas zeby nie wymieniac co tydzien w pierwszych dniach puszcza fosforany i ostro wyjalawia wode. Potem jego zdolnosci adsorbyjne sie koncza. Przy stosowaniu probiotykow bardzo szybklo pokrywa sie plaszczem bakteryjnym. Tester mial, ostatnio z welem bardzo ciekawa zajawke. Dyzma mial racje i tego sie trzymaj Edytowane 20 Września 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 20 Września 2012 wymieniam co miesiąc Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmielu243 Zgłoś Napisano 20 Września 2012 Ja u siebie mam do 4 tygodni Cytuj Red sea max 250 ........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 20 Września 2012 W filtrze przepływowym podmieniam co dwa tygodnie Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 20 Września 2012 (edytowane) wegiel mam w dwoch skarpetach, co dwa tygodnie wymieniam zawartosc jednej Wysane z mojego GT-S5660 za pomoc Tapatalk Edytowane 20 Września 2012 przez kermit85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 20 Września 2012 3,5 tyg i wymiana. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 20 Września 2012 Ja użyłem węgla raz, straciłem gonioporę i od tego czasu nie używam. Trzymam się tego co powiedział mi Stani, minimalna dawka ozonu w nocy przez 1 godzinę. Brak płukania,, stresu o fosforany (puści, nie puści) i efekt czysta woda. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 20 Września 2012 Wymiana co mięsiac. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 20 Września 2012 u siebie mam stale, wymieniam co 2 miesiace Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 20 Września 2012 To ja się podepnę i poszerzę nieco pytanie... Czy trzymacie węgiel przez cały czas w układzie ? Czy tylko jak się coś dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 20 Września 2012 caly czas Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 20 Września 2012 JACEK56 dozujesz ozon i nie uzywasz wegla-dziwne a nawet bardzo dziwne. ja podmiane robie co 3 tyg i jest w systemie caly czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 20 Września 2012 No cóż, na chemii się nie znam i kopiuje rozwiązania, które u innych zdały egzamin. Robię tak już od 2 lat i wg mnie jest OK, rybki pływają korale i glony rosną, parametry w normie, ogólnie jestem zadowolony z tego rozwiązania. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 20 Września 2012 dwa dni tak mnie dziś męczyło dlaczego 2 dni, teraz już wiem http://www.theaquariumsolution.com/rowa-carbon-question objawy się pokrywają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 20 Września 2012 Jak to własciwie jest ? Z tego co czytałem to większość trzyma taki węgiel nie krócej niż 2 tygodnie, a bywa że i "do miesiąca" dociągnie... Z instrukcji stosowania też tak wynika. Ale ostatnio stosowałem chemiclean, zapomniałem wyciągnąć taki węgiel z filtra ... no i kuracja przeszła w 100% (efekt był). Z tego co używałem węgla w słodkim, też wyszło mi że działa doraźnie i przez krótki czas. Potem, co najwyżej, może się rozpadać i uwalniać, co kiedyś wchłonął... Jak Wy długo trzymacie taki węgiel, oraz jakie macie doświadczenia z nim ? ostatni raz używałem jakieś pół roku temu przez parę dni wiec ciężko mi coś powiedzieć ale używałem to parę dni i kosz daniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach